Hirdetés
Archivum

Vasárnap TTT Riga – Tsmoki Minszk EWBL döntõ:

:

Hirdetés

Vasárnap magyar idõ szerint 13 órától rendezik az EWBL 2019-es fináléját, mely során a TTT Riga és a Tsmoki Minszk küzd meg a trófeáért. A sorozat két legerõsebb csapata vívja a döntõt. Elõször találkozhat komolyabb kihívással a TTT Riga.

Álomdöntõnek tekinthetõ párosítás jött össze az EWBL 2019-es kiírása alkalmával. A két veretlen csoportgyõztes találkozik. A minszkiek mérlege nem teljesen makulátlan, hiszen a kuparendszerû negyeddöntõ párharc elsõ meccsén 55-55-ös döntetlent játszottak Pöstyénben. Ettõl függetlenül az elmondható, hogy egyik fél sem talált legyõzõre az idei kiírás során. Nem csak ez a tény, hanem a statisztikák, a játékoskeretek erõssége, a rutin mind kiemeli ezen két csapatot. Semleges nézõként csak abban bízhatunk, hogy ez a tavalyihoz hasonló emlékezetes finálét hoz magával. Emlékezhetünk rá, hogy egy évvel ezelõtt a Good Angels Kosice Darxia Morris dudaszós triplájával hódította el a trófeát. Hasonló izgalmakkal most is kiegyeznénk.

A TTT Rigát ezeken a hasábokon sokszor méltattuk. Egészen elképesztõ szezont futnak, különösen úgy, hogy a mai európai nõi kosárlabdában nagyon ritka módon nemzeti csapatra épülõ játékosállománnyal és mindössze két légióssal dolgoznak. Igaz, a légiósaik közül Shey Peddy zseniális évet teljesít. Az EWBL szombati elõdöntõjében például 25 ponttal, 4 gólpasszal, 4 lepattanóval vezette gyõzelemre csapatát. A Riga sikeres évének a csapategységen túl az biztosítja az alapját, hogy most minden a helyén van náluk. Megfelelõ a keret szerkezete, minden posztra van két bevethetõ játékosuk. Ennek megfelelõen a rotációjuk jól tervezhetõ és ha õszinték akarunk lenni, akkor a szerencsével sem állnak hadilábon. Ivey Slaughter egy-hónapos kiválását leszámítva az igazán nagy sérülések, sõt még a komolyabb formaingadozás, hullámvölgyek is elkerülték õket.

A Tsmoki Minszknél az idei évben érezhetõen többet áldoztak a nõi csapat megerõsítésére. A válogatott centerük Viktoryia Hasper mellé hoztak jobb légiósokat, akik ponterõs teljesítménnyel hálálták meg a bizalmat. Rachel Theriot a szombati elõdöntõben 22 pontot ért el. A legismertebb név Danielle McCray 16-ot, míg Shannon McCallum 7-et jegyzett ekkor. A Rigához képest valamivel több egyéni megoldás jellemzi a játékukat. Ugyanakkor, ha van a mezõnyben csapat, amelyiknek mutatkozhat némi esélye legalább megszorongatni a lett gárdát, az éppen a Minszk lehet jó légiós-teljesítményekkel. A TTT Riga 90 pont felett átlagol a sorozatban és mindössze kicsivel több, mint 60 pontot kapott átlagban az eddigi meccsein. Ez azt mutatja, hogy a Minszktõl extra védekezés mellett valóban arra lesz szükség, hogy egyszerre érkezzen bravúr a ponterõs légiósaiktól.

A fináléra készülve összességében azt lehet mondani, hogy a TTT Riga nagy favorit. A Brno azonban a szombati elõdöntõben 35 percen át megmutatta, hogy zavarba hozhatóak. Kiemelkedõ dobóformával tartották a lépést támadásban, miközben a védekezést tekintve kellõ keménységgel felvették a versenyt. Egy félidõn át ezeken felül a festéket is uralták. A Rigának viszont a nagyobb rutin, a mélyebb keret, mint olyan sokszor az EWBL-ben, ezúttal is meghozta a gyümölcsét. Elfogyott a riválisuk a végére. Ha kellõen türelmesek, akkor még a szombatihoz hasonló hullámzóbb teljesítménnyel is felõrölhetik a Minszket a döntõben.

Magyar idõ szerint délelõtt 10 órától rendezik a bronzmeccset a Rostov-On-Don városában zajló F4 alkalmával. Ez ideális ráhangolódást jelenthet a fináléra, hiszen a házigazda orosz együttesnek és a cseh Zabiny Brnónak is nagy siker lenne egy nemzetközi érem. Kérdés, hogy melyik fél mit hoz magával szombatról. A csehek közel tudásuk maximumát nyújtották, amikor megszorongatták a TTT Rigát. Ez biztos, hogy fizikálisan és mentálisan is sokat kivett belõlük. A Rostov-Don fiataljai pedig a nagy téttõl kifejezetten megilletõdött gárda benyomását keltették. Messze elmaradtak az alapszakaszban látott teljesítményüktõl.

Menetrend – március 17., vasárnap

Döntõ
13:00 TTT Riga – Tsmoki Minszk – ÉLÕ VIDEÓ, ÉLÕ STATISZTIKA

3. helyért
10:00 ®abiny Brno – Rostov Don SFEDU – ÉLÕ VIDEÓ, ÉLÕ STATISZTIKA

Hirdetés