Hirdetés
Archivum

Vasárnaptól egyetemi Final Four Miskolcon:

:

Hirdetés

Vasárnaptól keddig rendezik Miskolcon, a Generali Arénénában a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság férfi és nõi négyes döntõjét.

Írta: Botár László

Mint ismeretes, a TFSE és a Debreceni Egyetem csapatai mind a hölgyeknél, mind pedig a férfiaknál bejutottak a négyes döntõbe. Nõi vonalon még a Közgáz és az USC Szeged, a férfiaknál az Eger és a házigazda Miskolc került be a négy közé.

Érdekesség, hogy mind a férfi, mind pedig a nõi mezõnyben egyedül a TFSE jutott a négyes döntõbe “nyugatról”, azaz a nyugati csoportból.

A hölgyeknél a címvédõ TFSE veretlenül menetelt a négyes döntõig, amelynek elsõ számú esélyese, még akkor is, ha MAFC-BME indulásával az egyetemi bajnokságra elveszítették egyik kulcsjátékosukat, a csapat “motorját”, a korábban, amíg a mûegyetemiek nem neveztek nõi csapattal az egyetemi bajnokságban külsõ játékosként a TF együttesét erõsítõ Miháczi Diánát. Így a tripla királynõ Mányoky Juditnak jóval többet kell a játék szervezésével foglalkozni. Az is igaz viszont, hogy két fiatal, Gereben Dorka és Szeli Dorina érkezésével mind külsõ, mind pedig belsõ posztokon egy-egy minõségi kosarassal bõvültek Boros Zoltán variációs lehetõségei, viszont a két fiatal jelenleg sérült, így nélkülük nehéz dolga lehet a címvédõnek.

A tavalyi ezüstérmes debreceni együttes egyik legjobbja, a sokoldalú, a mezõnyben, s adott esetben a palánk alatt is veszélyes, kiemelkedõ teljesítményre képes, ám súlyos térdsérülése miatt harcképtelen Göttlinger Anna nélkül próbál minél jobb eredményt elérni. Nélküle nem lesz egyszerû, igaz a Földvári Andrea-Foltin Bianka center kettõs igen erõs, veszélyes, mindketten képesek dupla-duplát elérni. Nagy kérdés, mellettük a külsõ sor tagjai milyen dobóformát fognak ki, Kovács Imre együttesében fontos lenne, hogy kintrõl is érkezzenek pontok, hogy legyen meg az egyensúly.

Sérülések, ösztöndíjak, külföldi tanulmányutak miatt elég zaklatott volt a Közgáz alapszakasza. Kulcsjátékosok estek ki a tavalyi bronzérmestõl, amely tekintve, hogy játékosai részben az egyetemi órákon és a fõvárosi AKE-bajnokságban, részben pedig másodosztályú csapatokban játszottak, év közben túl sokat nem készülhettek együtt. A szerkezettel a Közgáznál sincs gond, kérdés a sérülések, külföldi ösztöndíjak miatt hány kulcsembert nélkülöz a fõvárosi együttes. Lesznek visszatérõk, akik az alapszakasz végén, s a rájátszásban hiányoztak, de nem teljes csapattal érkezik a társaság.

A Szeged masszív, összeszokott, a Nõi Amatõr Nemzeti Bajnokágban is együtt szereplõ, ott a keleti csoportot megnyerõ alakulat, amelynek az elõzõ évadban nem sikerült beverekednie magát a négyes döntõbe. Most nyilván az érem megszerzése a cél a Tisza-parti lányoknak, akiknél több, igen sokra hivatott igen fiatal játékos is bontogatja szárnyait, akiknek még nem nagyon van négyes döntõs tapasztalatuk. Viszont egy jó fizikai állapotban lévõ, masszív társaság, érdekes nõi döntõre van tehát kilátás.
Ha csak a neveket nézzük, a TFSE férfi csapatának szinte elõre oda lehetne adni az aranyérmet, a játék azonban éppen attól szép, hogy nem a nevek, hanem a játékosok teljesítménye dönt. Ami biztos, Juhász Tamás legénységében minden posztra van legalább két stabil NB I B-s játékosa, ugyanakkor csapatként együtt kérdés mire lesz képes az MTK Törökbálint, a Nagykõrös, a Salgótarján, a Tehetséges Fiatalok Budapest NB I B-s csapatában, valamint természetesen a TFSE NB II-es együttesében szereplõ kosarasokat felvonultató, a nyugati csoportot simán nyerõ alakulat.

Ha keretükben ennyire nem is bõ, de igen erõs, s ami igen fontos, összeszokott, egész évben együtt készülõ riválisokkal kell szembenézniük a fõvárosiaknak. Az elõzõ évad ezüstérmese, az Eger tavaly a házigazda Debrecen mögött lett második, s ismerve Váczi Péter legénységét, minden bizonnyal szeretne elõbbre lépni. Egységes, összeszokott, régóta együtt játszó, s fizikálisan jól felkészített alakulat az egri most is minimum éremesélyes.

Nyilván a címvédõ, de az elõzõ évhez képest jelentõsen átalakult Debrecen játékosai sem csak turistáskodni érkeznek Miskolcra. Érdekes a helyzetük, hiszen az NB I B-ben játékosai többire “másodhegedûsök” a korábbi válogatott játékosokat felvonultató gárdában – az egyetemi bajnokságban bizonyíthatnak, s eddig bizonyították is: lehet rájuk számítani. Címvédõkként nyilván szeretnének minél jobban szerepelni Szarka Dávidék. Az együttesnek lesz olyan meghatározó játékosa, aknek ez lesz az elsõ egyetemi döntõje. Nyilván nem szeretnének üres kézzel távozni a debreceniek.

Minden bizonnyal a házigazda Miskolc is éremre hajt, bár a hazai pálya kifejezés ez esetben annyira nem állja meg a helyét, hiszen Drahos Gábor legénységének igazi “bázisát” az egyetemi körcsarnokot felújítják a nyáron rendezendõ egyetemi Európa-bajnokságra. A rendezõ együttes legfõbb erénye egysége, s mentális ereje. Ahogy a csoportmérkõzések során , úgy a keresztjátékban is többször vesztett helyzetbõl fordítva, a szoros, kiélezett végjátékok többségét megnyerték Lippai Szabolcsék. A center tavaly még debreceni színekben lett bajnok, nyilván pikáns lesz a számára korábbi játékostársai ellen pályára lépni.
Mindent egybevetve mind a hölgyeknél, mind pedig a férfiaknál izgalmas, színvonalas, kiélezett csatákra van kilátás a Nemzeti Egyetemi Bajnokság négyes döntõjében Miskolcon.

2017. május 14. (vasárnap):
11.00-ig csapatok érkezése
11.00 technikai értekezlet
13.00 nõi TFSE — Közgáz SC és DSK
15.00 férfi EKE Eger — Debreceni Egyetem
16.45 ünnepélyes megnyitó
17.30 nõi Debreceni Egyetem — USC Szeged
19.30 férfi TFSE — Miskolci Egyetem

2017. május 15. (hétfõ):
11.00 nõi Közgáz SC és DSK — Debreceni Egyetem
13.00 férfi Debreceni Egyetem — TFSE
15.00 nõi USC Szeged — TFSE
17.00 férfi Miskolci Egyetem — EKE Eger
19.00 VIP fogadás

2017. május 16. (kedd):
10.00 nõi TFSE — Debreceni Egyetem
12.00 férfi TFSE — EKE Eger
14.00 nõi Közgáz SC és DSK — USC Szeged
16.00 férfi Miskolci Egyetem — Debreceni Egyetem
18.00 ünnepélyes eredményhirdetés

Hirdetés