Hirdetés
Európa

Vass Ildikó a pályafutásáról:

:

Hirdetés

Korábban beszámoltunk arról, hogy Vass Ildikó befejezte profi karrierjét. A 42 éves több, mint 100-szoros román válogatott játékos tartalmas pályafutást tudhat maga mögött, melyről a maszol.ro portálnak nyilatkozott.

Vass Ildikó Ausztriában (Post Wien) kezdte karrierjét légiósként, majd innen került Szekszárdra. Ezt követően játszott Litvániában (Arvi Marijampole), Spanyolországban (Ensino Lugo) és Németországban (BC Wolfensbuttel, BVV Leipzig, TSV Wasserburg).

TSV Wasserburg csapatánál folytattam, amellyel meg is nyertük a bajnokságot, és a következő évben elnyertem a bajnokság legeredményesebb játékosa címet is. Két és fél év után Litvániába szerződtem. Az Arvi Marijampole Európa-kupás csapattal a bajnokságot a második helyen zártuk, és bronzérmesek lettünk a nagyon erős Balkán Ligában. Egy év után spanyolországi ajánlatot fogadtam el az Ensino Lugo csapatnál.

– idézte a szekszárdi időszakot követő éveket Vass Ildikó, aki ezt követően hazatért és aktívan közreműködött a sepsiszentgyörgyi csapat alapjainak lerakásában.

Spanyolországban maradtam volna a következő idényre is, mert a csapattal az Európa-kupa lett volna a következő lépés. Csak közbejött, hogy Sepsiszentgyörgyön a Mikes Kelemen Főgimnázium női együttese 2007-ben feljutott a kosárlabda legfelsőbb osztályába. Váncsa Kató edzőnő felkért, hogy segítsek pár jó játékos leszerződtetésében, mert tudta, hogy másképp nagyon nehéz lesz felvenni a harcot az első ligás csapatokkal. Így szóltam a román válogatottból két csapattársamnak, Larisa Tomának és Brosovszky Monikának, akik csak azzal a feltétellel vállalták el a felkérést, ha én is hazajövök velük játszani. Így érkeztem haza, a Sepsi BC-hez. Már az első idényben megnyertük a román kupát, és a bajnokságot a második helyen zártuk, ami egy újonnan összeállt csapattól nagyon szép eredménynek számít. És ez volt a hazatérésem motivációja is, mert úgy gondoltam, úgy reméltem, hogy ezt meg tudjuk valósítani.

– mondta erről az időszakról.

Vass Ildikó Luxemburgban él és itt alapított kosárlabda iskolát.

Pontosan nyolc éve vagyok itt. Először egy évre terveztem, aztán maradtam. Elég hamar egyértelművé vált számomra, itt tudom megvalósítani, hogy profi játékosból edzővé váljak. És ez így is alakult, mert a játék mellett felnőtt női és férfi csapatokat, valamint a luxemburgi ifjúsági válogatottat is edzettem. Idén a Grengewald Hueschtert csapatnál játszottam, és nagy esélyünk volt két aranyérmet nyerni, de sajnos a járvány közbeszólt, lefújták a kupadöntőt, majd utána a bajnokságot is. Csak azért, hogy most nem kerül idén az érem a nyakamba, nem szeretném a terveimet tologatni, befejezem profi pályafutásomat. Sok terv forog a fejemben, számos célkitűzésem van. Egyik tervem az utánpótlás-nevelés, pontosan ezért alapítottam meg a Vass Ildikó Kosárlabda Iskolát itt, Luxembourgban. Nem mindig az érmek a fontosak, azok ott vannak a vitrinben, lehet nézni, csodálni őket. De az érmeken túl fontosabb a tapasztalat, a tudás, vagy az élmények, és ezeket szeretném továbbadni a következő generációnak.

A román válogatottban 11 éven át számíthattak Vass Ildikó szolgálataira. Erről az időszakról így mesélt:

Játékosként elsősorban rengeteg tapasztalatot adott. A román ifjúsági válogatottban játszottam, majd húszévesen bekerültem a felnőtt válogatottba. Számomra ez nagy dolog volt, mert már fiatalon kiváló és neves játékosokkal találkoztam. Rengeteg nemzetközi tornán, barátságos mérkőzésen, két Európa-bajnokságon vettünk részt, és ezeken rengeteg tapasztalatot szereztem. A sikerek között említeném a Frankofón Játékokon szerzett aranyérmet a román válogatott csapatkapitányaként, valamint azt is, hogy 2005-ben a tíz legjobb dobó között szerepeltem a Törökországban megrendezett Európa-bajnokságon. Az elért eredményeimet a Román Kosárlabda-szövetség a Kosárlabda Mestere címmel díjazta.

Fotó:rtl.lu

Hirdetés