Hirdetés
Európa

Végig vezetve verte a DVTK a Zaragozát

DVTK HUN-Therm – Casademont Zaragoza 66-63 (21-11, 17-16, 21-20, 7-16)

Euroliga, 2. forduló
Miskolc, DVTK Aréna
Sonia Teixeira, Amei Dahra, Valentin Oliot (Andre De Wispealere)

DVTK HUN-Therm: Aho N. 13/9, Charles 7, Garbin 4, Jovanovic 6/3, Lelik 7/3. Csere: Aho T. -, Grigalauskyte 6, Kányási 14/3, Tadic 4, Tenyér 5/3, Toman -, Vég-Dudás -.

Casademont Zaragoza: Atkinson 19, Diallo 8, Fiebich 16/9, Gimeno 6, Ortiz 3. Csere: Geldof 3, Gulbe 2, Hermosa -, Holesinska -, Lacorzana 2, Oma 4/3.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Szerdán a DVTK HUN-Therm a Casademont Zaragozát fogadta az Euroliga 2. fordulójában. Völgyi Péter együttese végig vezetve aratott 66-63-as győzelmet.

A mérkőzés már az első pillanattól kezdve egy fizikális küzdelemnek ígérkezett. A csapatok leginkább védekezésben mutatták meg dominanciájukat, s bár a támadó térfélen meg voltak a rádobások, kosár több, mint két percig nem született. A kosárcsendet végül Darcee Garbin törte meg, aki középtávolról volt sikeres, ezzel pedig a hazai együttes került lépéselőnybe. Ahogy azonban lenni szokott, a válaszra már nem kellett sokat várni, a Zaragoza oldaláról talált be. Ezt követően pedig igencsak felgyorsultak az események. Völgyi Péter tanítványai ugyanis ritmust váltottak, előbb Lelik Réka dobott büntetőket, majd Aho Nina süllyesztett egy triplát az ellenfél hálójába, mellyel 7-2-re változott az állás. A vendégektől ezután Mariona Ortiz szépített, kinek neve ismerősen csenghet az olvasók számára, hiszen Ortiz Magyarországon is megfordult, méghozzá a VBW CEKK Cegléd csapatában. Ortiz büntetője pedig újult lendületet adott a Zaragozanak, mely szintén el kezdte gyártani a pontokat. 7-6-nál egy pontra zárkóztak fel, amikor ismét Aho Nina kezei közé került a labda. A Diósgyőr bedobója ezúttal középről engedte el a távolit, mely ismét sikeresen landolt a vendégek gyűrűjében, majd pedig közelről volt hasonlóképpen sikeres. Ennek köszönhetően pedig már hattal ment a DVTK (12-6). Völgyi Péter együttese azonban egy pillanatra sem lassított, de miért is tette volna? Ezúttal Kányási Veronika, majd Ana Tadic szerzett pontokat hazai oldalon, amivel közel tíz pontra növekedett a differencia (15-6). Figyelemre méltó azonban, hogy a DVTK nem csupán támadásban, de védekezésben is hatalmas energiákat mozgósított, ez pedig mondanunk sem kell, természetesen az eredmény alakulásán is tükröződött. A Zaragoza csupán a negyed utolsó egy percében szerzett ismét kosarat, mellyel bár faragtak hátrányukból, ezt végül Milica Jovanovic szinte azonnal egy hárompontossal korrigálta. A találatot követően 19-9 volt a táblán, majd vendég időkérés következett. A hátralévő másodpercekben mind a Diósgyőr, mind pedig a vendégek 2-2 pontot szereztek.

Fotó: FIBA.Basketball

A második felvonás így tehát 21-11-ről folytatódhatott, méghozzá Lelik Réka bravúros triplájával, amivel a miskolciak tovább tudták növelni előnyüket. A rövid szünet azonban a vendégeknek is jót tel, akik a második játékrész elején egy teljesen más, agresszívabb arcukat mutatták. Érkezett is tehát a válaszsorozat oldalukról, mellyel ismét tíz pont alá férkőztek. A Zaragoza fellángolása pedig szemmel láthatóan meglepte a hazaiakat, akik ezután védekezésben túlságosan is sok hibát vétettek, túl nagy teret hagyva ellenfelüknek. A vendégek egészen pontosan egy 10-3-as szakaszt futottak, a menetelést végül pedig Völgyi Péter időkérése szakította meg. A diósgyőri vezetőedző pillanatokon belül rendezte csapata sorait, visszatérve ugyanis ismét az első negyedben játszó DVTK-t láthattuk a pályán – Tadic 2+1-es akcióját követően Jovanovic dobott három büntetőt, amivel újból kilenc pontra nőtt a különbség (30-21). Lazítani azonban továbbra sem tudtak Ahoék. Kosárra-kosár volt ugyanis a válasz, ami igencsak izgalmassá tette ezt a késői Euroliga-találkozót. Csak úgy tombolt a közönség, ami pedig szintén hatalmas energiát, löketet adott a pályán lévőknek. 33-23 volt tehát a mérkőzés újabb fordulópontja, amikor ismét tíz pont volt a felek közt, ezután pedig kezdetét vette az adok-kapok játék. Ennek megfelelően tehát a differencia sem sokat változott a csapatok között, a félidő végéig egy ponttal növekedett a diósgyőriek előnye, a résztvevők pedig végül 38-27-ről fordulhattak.

Fotó: FIBA.Basketball

A második félidőt a DVTK pedig ott folytatta, ahol az elsőt abbahagyta, annyi különbséggel, hogy ezúttal a Zaragoza is megemberelte magát. Minden egyes hazai találatot agyvendég kosár követett, mely bár kiélezettebbé tette a mérkőzést, a felek közti különbségen nem sokat változtatott. Két perc elteltével 43-33-at regisztrálhattunk. Az indulatok viszont egyre inkább fokozódtak a pályán. Mindkét csapat védekezése ugyanis a fault határt súrolta, amit a játékvezetők legjobb tudásuk szerint próbáltak meg korrigálni, illetve kordában tartani. A legtöbb hibát akciók befejezése közben vétették a játékosok, ami természetesen büntetőt eredményezett büntető után. Az értékesített dobások száma ekkor pedig szintén egyenlő volt. Az ötödik pechez közeledve 47-37 állt az eredményjelzőn. A következő szakaszban a Zaragoza számtalanszor beférkőzött tíz pont alá, a hazaiak vezetése azonban egy pillanatra sem forgott veszélyben. Völgyi Péter tanítványai ugyanis kivételes dobószázalékkal operáltak a pályán, amire bár a vendégeknek is megvolt a válasza, egyenlítés közelébe egyenlőre nem került a mérkőzés. Sőt, ekkor már hivatalosan is kijelenthető volt, hogy az eddigi tíz pontos differencia állandósulni látszódott. Három perc volt hátra a harmadik játékrészből, a táblán 52-42 állt, amikor Tenyér Zsófia is becsatlakozott a pontszerzők sorába, méghozzá nem is akárhogyan, egy bravúros hárompontossal. A túloldalról pedig egy középtávoli, illetve sikeres büntető-találatok érkeztek válaszként (55-46). A hátralévő percekben azonban Völgyi Péter lányai ismét ráléptek a képzeletbeli gázra. Szépen kivitelezett csapatvédekezésük mellett további négy pontot gyártottak, még a Zaragoza csupán egyet tudott felrakni a táblára. Így tehát a mérkőzés záró szakasza 59-47-ről kezdődhetett.

Fotó: FIBA.Basketball

Az utolsó tíz perc kezdetekor a DVTK tehát egészen pontosan 12 pontos előnyt élvezhetett. A hazai gárda az első pillanattól kezdve irányította a találkozót, dominált a pályán, a Zaragoza csapatát azonban továbbra sem szabadott lebecsülni, a vendégek ugyanis foggal-körömmel küzdöttek. Az egyetlen dolog azonban, ami biztos előnyt jelentett a Diósgyőrnek, az szurkolóik támogatása volt. A közönség szünet nélkül, negyven percen keresztül bíztatta csapatát, ami még a kérdéses periódusokon is átlendítette Lelik Rékáékat. Fél negyedre a találkozó végétől továbbra is 11 ponttal ment a DVTK (63-52), a fáradtság viszont egyre inkább érezhetőbb volt az együtteseken. A szerzett pontok száma mindkét oldalon igencsak leredukálódott, az energiákat pedig leginkább a védelem agresszivitásának szinten tartása használta fel. Az utolsó percekben tehát következhettek a végső, taktikai időkérések. Az elsőt Völgyi Péter kérte ki. Visszatérve a hajrát viszont igencsak megnyomta a Zaragoza. Két közeli, illetve egy tripla-találattal összesen hét pontot tudtak lefaragni hátrányukból a vendégek, ezzel pedig 64-61-re változott az állás. Három pontos különbségnél tehát Völgyi Péter vezetőedzőnek nem volt más választása, mint egy újabb időt kikérni. A folytatásban kevesebb, mint másfél perc volt hátra az összecsapásból. Kányási dobott kosarat, majd a vendégek támadhattak. Találat ekkor nem született, ám diósgyőri oldalon sem, majd a mérkőzést végül Tanaya Atkinson ziccere zárhatta. Ezzel kialakult a 66-63-as végeredmény a DVTK HUN-Therm javára.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés