Hirdetés
Európa

Végleges a szerb válogatott kerete, Nevena Jovanovic is a csapat tagja:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

A szerb válogatott szövetségi kapitánya Marina Maljkovic a napokban sajtótájékoztatón bemutatta az Európa-bajnoki címvédő bő keretét a februári világbajnoki selejtezőkre.

A szerb csapatban Tokiót követően új időszámítás kezdődött. Az olimpián szereplő gárdából heten maradtak, köztük a Sopron Basket légiósa Nevena Jovanović.

Ahogy Marina Maljkovic fogalmazott: a kispadon ülőkből vezérek lettek és olyanok érkeztek a kispadra, akik eddig még nem játszottak. “Ez egy nagyon-nagyon nehéz történet, de rendkívül motivál a fiatalokkal dolgozni.” – mondta az edzőnő, aki arra figyelmeztetett, hogy az elmúlt évek négy érmével (2015 és 2021 Európa-bajnoki cím, 2019 Európa-bajnoki bronzérem, 2016 olimpiai bronzérem) elkényeztették a szurkolókat és emiatt “hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy hat éve gyakorlatilag nem volt nemzeti csapatunk.” A mostani generációváltás feladatát, így a kezdetekhez hasonló építkezéshez mérte.

A szerb keretet Tina Krajišnik, Nevena Jovanović, Saša Čađo, Dragana Stanković, Yvonne Anderson, Ivana Katanić, Sanja Mandić, Mina Đorđević, Katarina Zec, Kristina Topuzović, Ivana Raca, Maja Škorić, Jovana Nogić, Teodora Turudić és Aleksandra Crvendakić alkotja.

A korábbi évekhez hasonlóan a felnőtt válogatott összetartása előtt január 27-től a közvetlen hátországnak számító feltörekvő fiatalokkal dolgozik a szakmai stáb. Nadija Smailbegović, a Vasas Akadémia játékosa is behívót kapott ide.

Szerbia a világbajnoki selejtező-csoportjának házigazdája lesz Belgrádban. Itt a riválisaik Ausztrália, Dél-Korea és Brazília. Az ausztrálok alanyi jogon résztvevők a világbajnokságon, így mellőlük a két legjobb jut tovább.

Hirdetés