Hirdetés
Archivum

Végleges az olimpiai kosárlabda tornák lebonyolítása:

:

Hirdetés

A FIBA kedden bemutatta a 2020-as Tokiói Olimpia kosárlabda tornáinak lebonyolítását. Nagypályán és 3×3-ban is lesznek érdekességek.

A klasszikus öt-öt elleni kosárlabdában változtattak a jól megszokott lebonyolításon. A 12 résztvevõ válogatottat nem két hatos, hanem három darab négyes csoportba sorolják majd. Ettõl nem titkoltan azt várja a nemzetközi szövetség, hogy több nagy téttel bíró éles meccs legyen a csoportkörben. Erre minden esély meg is van. A legjobb nyolc közé, a negyeddöntõbe ugyanis a csoportok elsõ két helyezettje és a két legjobb harmadik kerül. A negyeddöntõktõl már a szokott rendben zajlik a küzdelem.

Nagyon fontos velejárója a módosításoknak, hogy azok a gárdák, amelyek a helyosztókat vívják az olimpiai tornán, összesen hat meccset játszanak majd. A korábbi rendszerben nyolc találkozót kellett vívniuk. Tehát csökken a játékosok terhelése, ami egyértelmûen pozitív, hiszen az olimpiai szintig eljutó kosárlabdázók óriási meccsszámmal dolgoznak egész évben.

A 3×3-as kosárlabdában a nyolc résztvevõ válogatott elõször körmérkõzéseket vív egymással. Ekkor kialakul egy tabella, melynek elsõ két helyezettje automatikusan az elõdöntõbe kerül. A harmadik a hatodikkal, a negyedik az ötödikkel vív egyenes kieséses meccset a négy közé jutásért. Az alapszakasz mérkõzéseit négy nap alatt játsszák le, az elsõ három játéknapon 2-2, a negyediken 1 mérkõzést vívnak a válogatottak.

Hirdetés
Hirdetés