Hirdetés
Archivum

Véglegesítették a tokiói olimpia menetrendjét, 5 napos lesz a 3×3-as torna:

:

Hirdetés

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó tanácsának szerdai ülésén elfogadták a 2020-as tokiói olimpia menetrendjét. Immár részletesen áttekinthetõ a 2020. július 24. és augusztus 9. között megrendezésre kerülõ ötkarikás játékok versenyprogramja. A 3×3-as kosárlabda torna ötnapos lesz.

Fotó: FIBA

A kosárlabda szempontjából különlegesnek ígérkezik a 2020-as Olimpia, hiszen Tokióban debütál a 3×3-as szakág. A szerdai egy fontos nap volt az elõkészületeket tekintve, mivel a szervezõbizottság a NOB döntéshozói elé vitte a részletes versenyprogramot. Ezt jóváhagyták az illetékesek, így már játéknapokra lebontva látható a teljes menetrend.

A nagypályás kosárlabdát tekintve nem volt nyitott kérdés. 2020. július 26-án vasárnap indulnak a küzdelmek és a hagyományoknak megfelelõen a nõi döntõt az utolsó elõtti napon, tehát augusztus 8-án szombaton rendezik. A 3×3-as szakág esetében annyiban érdekesebb volt a helyzet, hogy debütáló sportágként még nincs minta a lebonyolításra.

A szervezõbizottság a 3×3-as kosárlabda tornának öt napot foglalt le, ami megegyezik a sportági Világbajnokság menetrendjével. Mivel azonban Tokióban nyolc nõi és nyolc férfi válogatott alkotja majd a mezõnyt, így igencsak elnyújtott lesz az esemény.

Az is jól látható, hogy a csoportkör meccseinek egy-egy játéknapon belül négy egyenként 110-120 perces idõsávot jelöltek ki (11:00 – 12:40, 14:10 – 16:00, 17:30 – 19:30, 21:00 – 22:50). Ez elsõre nagyon soknak tûnhet, de az Olimpia kötött televíziós program szerint halad. Azért kell ennyit ráhagyni a találkozókra, mivel nem lehet olyan csúszás, mint egy Világbajnokságon vagy egy Európa-bajnokságon.

A csoportmeccseket három napra jelölték ki az elõzetes tervek alapján. A torna negyedik napjára iktatták be a negyeddöntõket. A záró napon pedig az elõdöntõk és a döntõ, illetve a bronzmeccs szerepel a programban. Ez a menetrend mindkét nem számára igaz és napi mindössze nyolc találkozót feltételez.

Mivel a versenykiírás, sõt sajnos az egész kvalifikációs rendszer kiírása várat magára, így a lebonyolításról csak találgatni lehet. Azzal, hogy nemenként nyolc csapatot láthatunk és szerepel negyeddöntõ az elõzetes versenyprogramban, mind a nyolc résztvevõ válogatott pályára léphet az egyenes kieséses szakaszban. Ez nagyon fontos, a csoportkörben így például egy rossz meccs még nem veszi majd el az esélyt a résztvevõktõl az éremszerzésre. Természetesen minden további találgatás elõtt meg kell várni a hivatalos versenykiírást.

A 3×3-as kosárlabda torna helyszíne az Aomi Urban Sports Venue lesz, ahol még a sportmászás küzdelmeit is lebonyolítják. Ez egy olyan ideiglenes helyszín, amit az olimpiai faluhoz közel a Tokiói-öbölben állítanak majd fel egy forgalmas területen. Ahogy a neve is mutatja ez már a megújuló, urbános olimpiát hivatott jelképzeni a sajtóközlemény szerint.

A 2020-as tokiói olimpia kosárlabda tornáinak játéknapjai:

A teljes menetrend ITT böngészhetõ

Hirdetés