Hirdetés
Magyarország

Végletekig kiélezett csatában aratott győzelmet az NKA Universitas PEAC

BKG-PRIMA Szigetszentmiklós - NKA Universitas PEAC 58-64 (13-20, 17-12, 18-15, 10-17)

Bajnokság, 17. forduló
Szigetszentmiklós, Városi Sportcsarnok
Csabai-Kaskötő Brigitta, Balog György Attila, Lengyel Ádám József

BKG-PRIMA Szigetszentmiklós: Angyal 9, Vári 2, Aldazabal Berroa 13/9, Zivaljevic 11, Campisano 16/6. Csere: Davis -, Raus 7/3, Suppán -.

NKA Universitas PEAC: Kiss 18/6, Nelson 12, Marshall 6/3, Wentzel 18, Dudásova -. Csere: Szűcs 8, Laczkó 2, Selcova -, Brajkovic -.

Fotó: hunbasket.hu

Hirdetés

A bajnokság 17. fordulójának utolsó találkozóján az NKA Universitas PEAC 64-58-as sikert aratott a BKG-PRIMA Szigetszentmiklós otthonában.

A mérkőzést Vári Zita pontjai indították, mely hosszú percekig az egyetlen találatnak bizonyult. Mindkét csapat maximálisan kihasználta a támadásokra kiszabott 24 másodperces időt, amiből arra következtethettünk, hogy nagyon keményen védekeztek az csapatok. A következő kosár ezúttal sem pécsi oldalról érkezett – a hazaiaknál Sofia Zivaljevic volt sikeres. Ekkor viszont már kontrába Wentzel Nórától jött a találat (4-2). A folytatásban a bírók Vári Zitának ítéltek technikai faultot, így Chelsea Nelson dobhatott három büntetőt. Mivel mind a hármat sikerült értékesítenie, ezért Csirke Ferenc együttese 5-4-nél át is vette a vezetést. Az öröm azonban nem tartott sokáig, Zivaljevic ismét betalált, amivel az egy pontos előny vissza is került a hazaiakhoz. Ezzel meg is kezdődött az adok-kapok játék – míg nem Wentzel Nóra büntetőivel és Szűcs Réka szerzett labda utáni találataival hét ponttal szakadt el ismét a PEAC (9-16). Ekkor Angyal Barbara találatai következtek, mellyel szépíteni tudott a BKG. 13-18-nál – Wentzel újabb kosara után – Gedei Tibor kért időt. A negyed hátralévő lévő idejében csupán egy további kosár született pécsi oldalon, így a második játékszakasz 13-20-ról folytatódhatott.

Fotó: hunbasket.hu

Sierra Campisano, illetve Angyal Barbara pontjaival indult a következő etap, amikkel a BKG két lépést tett pozitív irányba – az egyenlítés felé. Ekkor azonban a Pécs sorozatban hat pontot szerzett, – előszőr Chelsea Nelson, majd Laczkó Sára és Szűcs Réka talált be – így Gedei Tibor volt kénytelen időt kérni eligazításra (17-26). Visszatérve Kiss Virág követett el személyi hibát, amiért Aldazabal Berroa Laura dobhatott két büntetőt (19-26). A folytatásban szintén az ő távoli találata hozta fel együttesét négy pontra. Ezután a pécsiek támadhattak, az akció közben pedig Zivaljevic ütött oda Nelson dobása közben, amiért a pécsiek légiósa dobhatott kettőt. 24-28-nál Raus Vivien volt sikeres – szépen időzített hátsóbefutásból szerzett találatot – miután Csirke Ferenc vendég vezetőedző időkérése következett. A folytatásban Wentzel Nóra faultolta Sofia Zivaljevic-et hárompontos dobás közben, így a szigetszentmiklósiak légiósa három büntetőt dobhatott – csak kettő ment be neki, így az állás 26-28-ra változott. A pécsiek továbbra is sok hibával védekeztek, ami az eredmény alakulásán is meglátszódott. Újabb faultot ütöttek be, így Sierra Campisano büntetői után a BKG 28-28-nál ismét kiegyenlített. Ezután fej-fej mellett haladtak a találkozó résztvevői, míg nem Wentzel pontjaival ismét a PEAC-hoz került az előny. Kevesebb, mint egy perc volt hátra a nagyszünetig, és Csirke Ferenc kért ki még egy időt csapatának. A hazaiak egész pályás letámadással tértek vissza, ami láthatóan megzavarta a vendég együttest, így sikerült labdát szerezniük. Egy támadásra volt elegendő idejük. Ezt maximálisan ki is használták, azonban kosarat már nem szereztek – ahogy a pécsiek sem – így a csapatok végül 30-32-ről fordulhattak.

Fotó: hunbasket.hu

A második félidőt Sierra Campisano középtávoli dobása indította, mellyel Gedei Tibor tanítványai ismételten kiegyenlítették a mérkőzést. A vezetést aztán 35-34-nél vették át, miután Wentzel Nóra ziccerét követően Raus Vivien dobott hárompontost. A folytatásban egymásnak adogatták a felek a pár pontos előnyt. Egészen Angyal Barbara 2+1-es találatáig, amivel 39-36-ra változott az állás. Ekkor viszont ismét Wentzel Nóra volt sikeres. A pécsiek fiatal válogatott játékosa 14-ik pontját szerezte meg – a mezőny legeredményesebb dobója ő volt (40-38). Ezt követően a BKG öt pontos rohamot indított, – ezzel hat pontra szakadtak el vendégeiktől – amit csak Csirke Ferenc vezetőedző időkérése tudott megszakítani (45-38). Visszatérve azonban fordult a kocka, a hazaiak követték el sorban a védekezési hibákat. A PEAC négy büntetőt dobhatott sorozatban, amivel négy pontra tudtak felzárkózni – majd Kiss Virág talált be közelről, így 45-43-nál Gedei Tibor kért időt. A folytatásban végül Chelsea Nelson büntetői egyenlítették ki ismét a mérkőzést. Ekkor Aldazabal Berroa Laura triplája következett, ami megakadályozta a pécsieket, hogy átvegyék a vezetést (48-45). Fél percre a negyed vége előtt Aldazabal Berroa beütötte negyedik személyi hibáját, amiért Kiss Virág dobhatott két büntetőt. Mind a kettő bement neki, – amik egyben az etap utolsó pontjai is voltak – tehát a záró szakasz 48-47-ről kezdődhetett.

Fotó: hunbasket.hu

Három játékrész után egy pontos BKG előnnyel folytatódhatott az utolsó 10 perc. A negyed első találata viszont pécsi oldalról érkezett, amivel ismételten Csirke Ferenc együttese került előnybe (48-49). Azonban nem hagyták magukat a hazaiak sem és minden energiájukat mozgósították, ami leginkább a védekezésükön volt látható – hatalmasat küzdöttek a palánk alatt a Pécs center játékosaival. Egyedül Wentzel Nórán nem találtak fogást, kinek pontjaival tovább tudta növelni előnyét a PEAC. 48-51-nél hazai időkérés következett. Visszatérve szinte azonnal Kiss Virág dobott kosarat támadólepattanóból, a válasz pedig duplán érkezett Aldazabal Berroa-tól, majd Raustól (52-53). Ezt követően a pontszerzés a korábbiakhoz képest kicsit lelassult, hiszen egyik fél sem tudott támadásaiból pontokat szerezni. Mígnem a mérkőzés utolsó pár percébe nem érkeztek az események, és ismét Kiss Virág középtávoli találatát láthattuk. A fiatal pécsi centerjátékos ekkor már 15 dobot pontnál járt – csapata második legtöbb pontját szerezte. 52-55-nél ezúttal Csirke Ferenc időkérése következett, majd Wentzel és Kiss dobott ismét kosarat, ezzel pedig a Pécs nyolc pontra növelte előnyét (52-60). Ekkor a hazaiak kértek időt. A mérkőzés végső hajrájában megmutatkozott az igazi pécsi mentalitás, illetve dominancia, ami egy pillanatra megtorpantatta a BKG játékosait. Azonban még viszonylag időben feleszméltek és sorban kezdték el ledolgozni hátrányukat. Előszőr Zivaljevic, majd Campisano találatát láthattuk, amik után vendég időkérés következett (57-63). A folytatásban agresszívabb védekezést láthattunk Gedei Tibor tanítványaitól, ami ki is fizetődött, hiszen Sofia Zivaljevic-et faultolták, amiért kettőt dobhatott. Csak az egyiket tudta értékesíteni, így 58-63-ra változott az állás. Az utolsó egy percbe érkezve a pécsiek öt pontos előnye miatt a BKG faultokkal próbálta meg korrigálni a helyzetet, a győzelmet viszont már nem sikerült megszereznie. Bár gyönyörűen játszott és hatalmasat küzdött Gedei Tibor együttese, a 64-58-as győzelem mégis az NKA Universitas PEAC-é lett.

Fotó: hunbasket.hu

 

Hirdetés