Hirdetés
Archivum

Végre igazi VB-hangulat!:

:

Hirdetés

A világbajnokság második napján már feszült, kiélezett csatákat láthatott a publikum. Túl vagyunk az elsõ játékvezetõk elleni kiakadáson, majdnem megszületett az elmúlt 10 év legnagyobb szenzációja, miután Mali közel állt Brazíliai legyõzéséhez és megtudtuk, hogy Becky Hammon elég sajátosan értelmezi a FIBA és a WNBA szabályait. Reakciók péntekrõl.

Az A-csoportban Kanada bravúros fordításával indult a pénteki játéknap. Kína már 13 ponttal vezetett a juharlevelesek ellen, akik azonban a második félidõben megtáltosodtak és fordítottak. Végül pedig 65-61-es gyõzelmet arattak.

„Hatalmas gyõzelem ez számunkra. Mentálisan nagyon erõs a csapatom. Nem lettünk frissebbek az ausztrálok elleni meccs után, de sikerült összeszedni magunkat. Az elsõ félidõben fáradtan mozogtunk, de a szünet után úgy jöttünk ki a pályára, hogy mindenképpen meg akarjuk nyerni a meccset és ez sikerült is.” – mondta Allison McNeill, kanadai edzõnõ.

A négyes másik meccsén Ausztrália 83-59 arányban kiütötte a fehéroroszokat. Az ausztrálok szempontjából a legfontosabb momentum az volt, hogy a hátát fájlaló Penny Taylor 10 percet játszott. A mérkõzés után Carrie Graf a lepattanókat emelte ki.
 

„Kicsit olyan volt ez a meccs is, mint a Kanada elleni. Keményen harcolt ellenfelünk és ezzel minket is komoly erõbedobásra kényszerített. A stabilabb labdabirtoklásra és a lepattanókra kellett figyelniük a lányoknak. Elégedett vagyok a csapattal, mivel a korábbi rossz lepattanózás után, ki tudták javítani a hibát.” – vélekedett Graf.

A B-csoportban a sérülésektõl tizedelt franciák meglepetésre simán verték a görögöket. A találkozó után Jennifer Digbeu a csapatmunkát emelte ki.

„A görög egy agresszív csapat, de jól ismerjük õket, a felkészülés során ki is kaptunk tõlük. Nincs könnyû dolgunk, néhány meghatározó emberük sérülések miatt nem lehet itt, így elsõsorban a csapatjátékra építünk. Azt hiszem, ezen az estén csapatként tökéletesen mûködtünk.” – értékelt Digbeu.

A csoport másik mérkõzésen az Egyesült Államok 108-52-re végezte ki Szenegált. A mérkõzésen az afrikaiak 28 alkalommal adták el a labdát és balszerencséjükre az amerikaiak ezúttal nem könnyelmûsködték el a második félidõt.

„Jól mozogtunk, megfelelõen járt a labda és öten vagy hatan is 10 pont fölé jutottak. Sajnos a profik mentalításában benne van, hogy nagy elõny tudatában kicsit visszavesznek a tempóból. Tegnap arról beszéltem a csapatnak a szállodában, hogy ezt itt nem tehetjük meg. Most a görögök elleni összecsapásnál sokkal jobb második félidõt produkáltunk.” – értékelt Geno Auriemma, vezetõedzõ.

A Spanyolország- Dél Korea találkozó összességében sima hispán sikert hozott. Az európaiak 57-43-ra is vezettek már, de Dél-Korea még 66-60-ra felzárkózott, igaz fordítaniuk már nem sikerült. A mérkõzés Sancho Lyttle 28 pontjáról maradt emlékezetes.
 

„Ez egy nagyszerû gyõzelem volt. A koreaiak a brazilok legyõzése után önbizalommal telve érkeztek a mérkõzésre. Kemény ellenfél voltak, akik ellen 40 percen át koncentrálnunk kellett. A koreai válogatott a mezõny egyik legkellemetlenebb csapata. Mindenki jól dob közülük, sokat mozognak. Mire egyet fordulunk õk már helyzetben vannak. A mi csapatunk számára óriási dolog Sancho Lyttle játéka. Azt hiszem, a világ bármely válogatottjának erõsítés lenne.” – emlékezett vissza a találkozóra Anna Montañana.

A nap legnagyobb szenzációját okozta Mali, miután megszorongatták Brazíliát.
 

„Egy edzõ nem lehet boldog egy vereség után, de ma remekül játszottunk és rengeteget tanultunk ebbõl az összecsapásból. Az elsõ napon egyszerûen nem kosárlabdáztunk. Nem hoztuk ki magunkból a legtöbbet, a játékosaim nem hitték el, hogy legyõzhetik Spanyolországot, ma viszont elhitték, hogy legyõzhetik Brazíliát.”– mondta Herve Coudray, Mali szövetségi kapitánya.

Carlos Colinas, a brazilok spanyol mestere finoman szólva is viseltes volt a sajtótájékoztatón.

„Szörnyen játszottunk. Azt hiszem, hogy túl nagy a nyomás a csapaton és a lányok nem tudnak felszabadultan játszani. Mali ellen nem tudtunk nagy elõnyre szert tenni a találkozó elején és ezzel hatalmas önbizalmat adtunk ellenfelünknek. A keret tapasztalt profikból áll, hiszek benne, hogy a spanyolok ellen összeszedjük magunkat.” – hangzottak Colinas mester szavai.

Az Argentína-Japán találkozó Oga utolsó másodperces kosarával dõlt el. A mérkõzés után a dél-amerikaiak a játékvezetõket okolták, amiért nem nézték vissza az utolsó találatot, amely érzésük szerint idõn túl esett.

„Feldúlt vagyok! Meggyõzõdésem, hogy érvénytelen volt a kosár. A játékvezetõknek vissza kellett volna nézniük videón az esetet, hibáztak amikor ezt nem tették meg. Kezünkben volt a meccs, bosszantó, hogy nem tudtuk behúzni.” – nyilatkozta Eduardo Pinto, kapitány.

A házigazda csehek vereséget szenvedtek az oroszoktól. A cseh csapat legjobbja, a 21 pontig jutó Hana Horakova, a rövid kispadot okolta.

„Az elsõ félidõben gyengén játszottunk, a szünet után összeszedtük magunkat, de ez nem volt elég a sikerhez. Hat vagy hét emberrel játszottuk végig ezt a fizikálisan megerõltetõ találkozót, több játékosra lenne szükségünk.” – vázolta a gondokat, Horakova.

A mérkõzésen Becky Hammon sportszerûtlen hibája után még volt esélyük a cseheknek. Az amerikai játékos nem érezte ilyen súlyosnak a szabálytalanságát.

„Kemény meccsen vagyunk túl. Nagy nyomás volt az ellenfelünkön, mindenki a gyõzelmüket várta. Tudtuk, hogy szoros mérkõzés vár ránk, de a végjátékban összejött a gyõzelem. Érzésem szerint csapatként egyre jobbak vagyunk. Több mindenben még javítani kell, de fejlõdünk. Az a szabálytalanság nekem rendben volt. Ez a különbség a FIBA és a WNBA szabályai között. Még idõ kell, amíg alkalmazkodok. Nem akartam sérülést okozni.” – nyilatkozta Hammon.

Hirdetés