Hirdetés
Archivum

Vereség a törököktõl:

:

Hirdetés

A pénteki és a szombati bravúrok után vasárnapra valamivel kevesebb erõ és lendület maradt a válogatott játékában a Karlovy Varyban rendezett felkészülési tornán. Stefan Svitek csapata szoros végjátékban kikapott a törököktõl, akik ezzel elsõ gyõzelmüket ünnepelhették az idei felkészülési idõszakban. A magyar válogatott a vereség ellenére megnyerte a tornát.

Törökország–Magyarország 68–65 (15–16, 19–19, 15–16, 19–14)

A veretlen magyar és a nyeretlen török együttes mérte össze az erejét a Karlovy Varyban rendezett felkészülési torna záró napjának nyitó mérkõzésén. A magyar válogatott szombaton kiemelkedõ dobóformát mutatott és hatalmas sikert ért el Ausztrália legyõzésével, így vasárnap nem lehetett elvárni hasonló hõfokú játékot. Nevlin büntetõivel a törökök szereztek vezetést és 9 percen át elõnyben is voltak. Az elsõ negyed utolsó percében Czank duplájával vette át a kezdeményezést a magyar csapat, mely a játékrész végén 16-15-nél 1 ponttal járt elõrébb.

Az elsõ negyed krónikájához hozzátartozik, hogy a szombati hõstette után szemmel láthatóan fáradt Allie Quigley 4 és fél perc alatt összeszedte a második hibáját is és ezt követõen a második negyedben nem kapott lehetõséget. A találkozón egyébként bõ rotációval dolgozott a magyar szakmai stáb. Mind a 12 nevezett játékosunk pályára lépett, de a 22 perces Vajda és a 25 perc bizalmat kapó Szécsi kivételével 16-18 perc környékén álltak meg a kulcsemberek játékpercei.

A második szakaszban bántóan nagy közhellyel élve a „játék küzdõ jellege dominált”. Magyarul mindkét gárda rengeteget hibázott, sokat kivett a csapatokból az ausztrál-cseh duó. Ebben a szakaszban 1-3 ponttal végig a törökök vezettek, majd a negyed utolsó másodpercében Vajda Anna fordított.

A 35-34-rõl induló harmadik szakaszban újra lehetõséget kapott Quigley, de gyorsan beütötte a harmadik és a negyedik hibáját is. A kiegyenlített játék folytatódott, rengeteg pontatlanság mellett 40-40-ig fej-fej mellett haladtak a csapatok. Ekkor azonban egy Ivegin tripla és egy Nevlin dupla után 45-40-re elléptek a törökök. Stefan Svitek idõt kért, de nem sokat változott a mérkõzés menete. 4 perccel a negyed vége elõtt 47-40-nél 7 pontra hízott a hátrányunk. Úgy nézett ki, hogy állandósul ez a differencia, de jött a Honti-Horti duó és 49-49-nél egyenlítettünk. A negyed végén pedig Laklóth 51-49-es elõnyhöz jutatta a magyar együttest.

A negyedik szakasz elsõ három percében 58-53-ra lépett el a magyar válogatott, de ezt követõen egy 10-0-s futással 63-58-ra fordítottak a törökök. A magyar alakulat fáradni látszott, így Stefan Svitek a négy hibával játszó Quigley visszaküldésével próbálta frissíteni a csapatot. A végjátékban 2 pontra felzárkóztak a mieink, de fordítási esélyeink nem voltak. Másfél perccel a lefújás elõtt Alben triplája döntött, ezzel 68-63-nál 5 pontos elõnyre tett szert a török válogatott. A 68-65-ös végeredményt két Quigley büntetõ állította be. A magyar csapat legeredményesebbje a 12 pontos Raksányi volt. A törököknél Nevin Nevlin jutott 22 pontig.

Az utolsó mérkõzésen az ausztrálok 67-48-ra verték a cseheket. A torna legértékesebb játékosa Honti Kata lett.

Fotó: KV Arena – www.kvarena.cz

Vasárnap a magyar együttes teljesen érthetõen fáradtan mozgott a pénteki és a szombati sikerek után és bebizonyosodott az is, hogy Allie Quigley villámgyorsan mennyire nélkülözhetetlen eleme lett ennek a csapatnak. A hétvége a mutatott játék és az eredmények alapján mindenképpen bizakodásra ad okot, az igazi nagy teszt azonban a szerdai minszki fellépés lesz. Immár komoly téttel.


A torna végeredménye

1. Magyarország	3  2/1 	221-214  5 pont
2. Ausztrália 	3  2/1 	200-182  5
3. Csehország 	3  1/2 	182-172	 4
4. Törökország	3  1/2 	151-186	 4
Hirdetés