Hirdetés
Archivum

Vereség Bulgáriától:

:

Hirdetés

A magyar válogatott hiába vezetett egy negyed után 14 ponttal Bulgária ellen, végül 71-78-re vereséget szenvedett. Székely Norbert együttese ezzel elveszítette esélyét az egyenesági kvalifikációra…

Rossz elõjelekkel várta a találkozót a magyar válogatott, a selejtezõsorozat pontkirálya Fegyverneky Zsófia lábfejében egy repedést mutatott ki a röntgen, így gipszet kapott és a Montenegróban térdsérülést szenvedõ Török Szilviára sem számíthatott a magyar szakmai stáb.

A körülményekhez képest jól kezdett a magyar csapat, 4-4 után ritmust váltottak a lányok és az elsõ negyedben a különbség csak nõtt és nõtt a két gárda között. 5 perc játék után Horti dupláját követõen már 15-4-re, 11 ponttal vezettünk. Nagyon bátran kosárlabdázott a magyar alakulat, volt mozgás, méghozzá gyors mozgás, betörések, távoli dobások, de ami még ennél is fontosabb, pontosan játszottak a lányok. Az álomszerû periódus Czank büntetõi után 27 – 13-nál ért véget. Érdekesség, hogy a bolgárok spanyol mesteredzõje a zseniális Jose Maria Buceta idõkérés nélkül nézte végig csapata ámokfutását.

A második negyednek úgy futottunk neki, hogy ki lehet ütni a megzavarodott ellenfelünket. Csúnyán hangzik, de ez lett volna a célravezetõ. Ekkor benne volt egy 20 pontos vagy a feletti vezetés is, amirõl, mondani sem kell, már nem jöttek volna vissza a bolgárok. Sajnos a lányok nem vitték be a döntõ ütést, 3 perc 55 másodpercig gólképtelen volt az együttes. Ekkor Nagy—Bujdosú egy sikeres büntetõje után született meg az elsõ pont, míg az elsõ sikeres támadásra közel 6 percet kellett várni. Messze volt már az a pontos játék, ami az elsõ szakaszban jellemezte a csapatot. Nagy szerencsénkre a bolgárok mindössze 4 pontot faragtak a hátrányukon, mivel õk még talán a mieinknél is hajmeresztõbb produkcióval rukkoltak elõ. Buceta hölgykoszorúja egy meccsre elegendõ dobást hibázott el ekkor… A gyenge ellenfélnek köszönhetõen 37-27-re vezettünk a szünetben!

A lányok elmondása szerint a szünetben zengett az öltözõ, olyan leszúrást kaptak a bolgárok, de valljuk be õszintén a második negyed miatt a mieink sem érdemeltek dicséretet. Fel kellett készülni rá, hogy Bulgária még egyszer nem produkál ilyen gyenge perceket és például a semmit sem mutató Donneka Hodges is hozzászól a találkozóhoz. Még két percig tartott a 43 – 31-mél még 12 pontos elõnyünk, utána azonban jött a rémálom. Behullottak a bolgár dobások, Hodges közép távolról és a triplavonalon túlról is eredményes volt, társai pedig nem hibáztak annyit, mint korábban. Eközben a mieink meggondolatlanul rohangáltak össze-vissza. Hiányzott a minõség a csapatból, Hortin és Krivacsevicsen kívül a többieken érzõdött, hogy ilyen fontos nemzetközi tétmérkõzést nem játszottak. Sajnos a harmadik állandó euroligásunk, az állandó fault gondokkal küzdõ Bujdosó sem tudott vezérré válni. Miteva duplája után másfél perccel a lefújás elõtt 54 – 55-nál már az ellenfelünknél volt az elõny. Innen a menekülõ utat Horti büntetõi és Vida életmentõ triplája jelentették, így 59-55-rõl kezdõdött a negyedik periódus.

Bár ne kezdõdött volna… Peteva és Dimitrova remek megmozdulásai után 61-61-nél már újra egált mutatott az eredményjelzõ, majd fokozatosan elléptek a riválisaink. Az utolsó 3 és fél percnek 66 – 72-rõl mentünk neki. Sajnos a 6 pontos hátrány miatt többet kellett kockáztatni, elveszett a türelem és a megfontoltság. Vezér nélküli, kapkodó válogatottunk kezébõl pedig kifolyt a mérkõzés. Szomorú volt látni ezt a találkozót, mert egy világhírû edzõvel érkezõ, de nem világverõ alakulattól kaptunk ki 71 – 78-ra.

A csoport másik találkozóján Törökország 89–64-re kiütötte Finnországot.

Eredmény

Magyarország–Bulgária 71–78 (27–13, 10–14, 22–28, 12–23)

Hirdetés