Hirdetés
Archivum

Vereséget szenvedett Ukrajnától, de továbbjutott a magyar U20-as válogatott:

:

Hirdetés

A magyar válogatott nagy csatában 48-47-es vereséget szenvedett Ukrajnától a podgoricai U20-as B-divíziós Európa-bajnokságon. A vereség ellenére a magyar csapat továbbjutott a csoportjából a középdöntõbe, ahol a B-csoport két továbbjutójával Horvátországgal és Romániával mérkõznek a lányok. Annak a négyesnek a végeredménye a késõ esti órákban alakul ki.

Eltérõ módon indult a torna a két csapatnak. A magyar válogatott egy nagyon szép sikerrel kezdett Csehország ellen, míg az ukránok nagy különbségû vereségbe szaladtak bele a cseh gárdával szemben. Ezek az eredmények egyben azt is jelentették, hogy a továbbjutás szempontjából magabiztosan várhatta a meccset a magyar csapat. Lényegében csak egy kiugróan nagy különbségû vereséggel lett volna veszélyben a középdöntõbe kerülés.

Ukrán duplával indult a mérkõzés. Ezt követõen azonban 11 magyar pontra nem érkezett válasz. Hat perc telt el az elsõ negyedbõl, amikor Horváth Bernadett triplájával 11-2-re vezettünk. A folytatásban Weninger Virág és Nagy Dorottya növelte 10 pont fölé a magyar elõnyt. Az elsõ szakasz végén 15-6-os állást regisztrálhattunk. A második negyedet egy ukrán tripla vezette fel. Ezt követõen azonban Horváth is eredményes volt távolról, majd Dubei Debóra két büntetõjével 20-9-re módosult az állás. Ekkor mutatkozott esély arra, hogy tovább növelje a különbséget a magyar csapat. Jól védekezett válogatottunk, nem dobhattak könnyû pontokat az ukránok és jöttek a szerzett labdák is. Támadásban azonban becsúszott egy-egy kihagyott ziccer.

A második szakasz közepén riválisunk távoli dobásokkal igyekezett faragni a hátrányán. Egészen 20-16-ig tartott az ukránok felzárkózása. A nagyszünet elõtti utolsó két perc viszont ismét a magyar válogatottnak sikerült jobban. Dobos Ágnes és Kuttor Enikõ pontjaival 26-17-re léptünk el. A félidõben Horváth Bernadett volt a magyar csapat legeredményesebbje, már 12 pontnál járt. A statisztikán egyébként azt láthattuk, hogy a mezõnybõl egyik csapat sem célzott igazán pontosan: 33 magyar kísérletbõl 10 volt eredményes, míg 27 ukránból mindössze 5. Nyertük a lepattanócsatát és kevesebb eladott labdánk volt.

A vasárnapi találkozó harmadik negyedét a magyar válogatott indította 8-0-val. Most ugyanez a bravúr az ukránoknak jött össze. 26-25 után a vezetést azonban nem tudták átvenni. A legjobb pillanatban törte meg a kosárcsendet Dubei, majd Bach Boglárka növelte az elõnyt. A harmadik negyed második feléhez érve visszaállt a 6-7 pontos differencia. Az ukránok egy triplával válaszoltak erre a jobb sorozatunkra. Nagyon élt a legismertebb játékosuk, a felnõtt válogatottban is bemutatkozó Yatskovets, aki végül 18 ponttal és 12 lepattanóval dupla-duplával zárt. A negyed a büntetõivel ért véget, amivel 38-35-re zárkózott fel riválisunk.

A záró szakasz ismét egy sikeres ukrán triplát hozott és ezzel 38-38-nál egyenlítettek. A következõ két támadásból szintén betalált ellenfelünk és 42-38-nál már vezettek is. Azok számára akik nem látták a kora délutáni élõ videós közvetítést, úgy lehetne visszaadni a látottakat, hogy ezúttal akadtak a magyar játékban ki nem kényszerítet hibák. Ennek ellenére Weninger és Nagy révén 42-42-nél egyenlítettünk ebben a pontszegény szakaszban. Az utolsó két és fél percbe érve pedig Weninger triplájával 47-44-es elõnybe került a magyar csapat. A hajrában azonban már nem sikerült betalálni. A korábban kiemelt Yatskovets értékesített egy ziccert, majd 9 másodperccel a lefújás elõtt azt a két büntetõt, ami kialakította a végeredményt. Idõkérés után 9 másodperce maradt a magyar csapatnak. Tiszta dobóhelyzetet nem sikerült kialakítani. Az utolsó másodpercekben Dubei kapta triplára a labdát, miután eldobta, ráesett egy ukrán játékos. Faultot nem fújtak a játékvezetõk. Végül nyert Ukrajna, de a magyar válogatott folytathatja a küzdelmet a feljutásért.

A magyar csapat legeredményesebbje a 14 pontos Horváth Bernadett lett.

Eredmény
Magyarország U20 – Ukrajna U20 47-48 (15-6, 11-11, 12-18, 9-13)
 

Statisztika

Hirdetés