Hirdetés
Magyarország

Vereséggel kezdte az Európa Kupa rájátszást az NKA Universitas PEAC

NKA Universitas PEAC - Nesibe Aydin 68-71 (12-23, 20-18, 13-6, 23-24)

Európa Kupa, rájátszás - 1. forduló, 1. mérkőzés
Pécs, Lauber Dezső Sportcsarnok
Nikola Perlic, Indré Balnionyté, Bojan Jovanic (Petar Obradovic)

NKA Universitas PEAC: Kiss 18/3, Nelson 13, Marshall 19/9, Wentzel 8, Dudásova 5/3. Csere: Szücs 4/3, Selcova -, Brajkovic 1.

Nesibe Aydin: Thomas 14/3, Nacickaite 14/9, Coklar 4, Eldas 10/6, Coates 21. Csere: Uygül 2, Duman 4/3, Yildizhan 2.

Hirdetés

Szerdán elrajtolt az Európa Kupa 2021/2022-es kiírásának rájátszása. Az NKA Universitas PEAC a 25. helyen került rangsorolásra, így a 8. helyezett Nesibe Aydin alakulatával mérkőzött meg. A magyar együttes az első mérkőzést hazai pályán vívta a török csapat ellen és végül 68-71-es vereséget szenvedtek, ami pontosan három pontos hátrányba helyzet őket a folytatást tekintve.

A mérkőzés feldobását a törökök magas embere szerezte meg, melyből rögtön a vendégek támadhattak. Tyaunna Marshall akadályozta meg pontszerzésüket labdaszerzésével, melyből kontrába támadhatott a pécsi alakulat. Azonban nekik sem sikerült kosarat szerezniük. Az első találatot végül Harika Eldas szerezte, akit nem sokkal később csapattársa, Alaina Coates követett (0-4). A pécsi oldalról Wentzel Nórától jött a hárompontos válasz, így a hazaiak 3-4-re tudtak felzárkózni. Ezután felváltva szerezték a pontokat a csapatok – egyszer az egyik, majd a másik fél ragadta magéhoz az előnyt. Az ötödik perchez érkezve a Nesibe AG-nak 4 pont volt az előnye (7-11). Ekkor azonban Kiss Virág szerzett labdát, melyből Marshall dobott ziccert, végül csakugyan Marshall triplájával a PEAC 12-11-nél átvette a vezetést. Eldas azonban vissza is adta csapatának az 1 pontos előnyt, majd Jessica Thomas is betalált, így 12-15-re változott a negyed állása. Csirke Ferenc tanítványaitól nem érkezett válasz, védekezésben pedig nagy hibát vétettek, amit Eldas használt ki távolijával. 12-18-nál a pécsi szakembernek kellett időt kérnie eligazításra. A hátralévő két percben a pécsieknek sajnos nem sikerült felzárkózniuk – a törökök 10 pont fölé növelték előnyüket – a negyed 12–23-al végződött.

A második játékszakasz eseményei viszonylag lassabban indultak, mindkét csapat hibák sorozatát követte el a támadások során. Közel két perc elteltével végül a hazaiak találtak be sorozatban kétszer is mind a két kosarat Nelson szerezte. Közben azonban Jessica Thomas is betalált távolról, így a török együttes továbbra is megtartotta nagyszámú előnyét. 16-28-nál Kiss Virág hibázott a palánk alól, miután a vendégek kontrába támadhattak. Sikerült is kosarat szerezniük, így 16-30-ra változott az állás. Miután Alaina Coates szerzett újabb kosarat, Csirke Ferenc kért időt (16-32). Ezen a ponton a Nesibe AG együtteséből már ketten is kétszámjegyű dobott pontnál jártak. Míg Harika Eldas 10 pontot jegyzett, addig Alaina Coates 15 dobott pontig jutott. Az időkérésből visszatérve a pécsiek teljesítményén Kiss Virág pontja tudtak minimálisan javítani, azonban csapat védekezésben ismét hibát követett el – Jessica Thomas dobhatott két büntetőt – így érdemben nem tudtak közelebb férkőzni ellenfelükhöz (18-33). A második negyed fele volt hátra a nagyszünetig és Szücs Réka eladott labdája után a vendégek támadhattak. Ezúttal nekik nem sikerült a pontszerzés, amit Chelsea Nelson használt ki, és dobott ziccert. 23-35-nél – Szücs Réka hárompontosát követően – a törökök vezetőedzője kért időt csapatának. A folytatásban Nelson volt ismét sikeres, így a pécsiek ismét 10 pontra tudtak felzárkózni (25-35). Ekkor azonban Wentzel Nóra követett el személyi hibát, amiért Thomas dobhatott két büntetőt. Mind a kettő betalált és 25-37-re változott az állás. A következő támadásban a pécsiek kintről próbáltak meg kosarat szerezni, három rádobás is megtörtént, és habár egyik sem ment be, mind a háromszor visszaszedték saját lepattanójukat. A kemény munka végül mégiscsak kifizetődött hiszen végül Marshall talált be közelről (27-37). Két percre a nagyszünettől a vendégek kértek időt. A hátralévő időben felpörögtek az események és kosárra kosár volt a válasz. A félidő végül 9 pontos török előnnyel végződött és 32-41-ről fordulhattak a csapatok.

A hármadik negyed is török pontokkal indult, Hulya Coklar talált be. A folytatásban Alaina Coates követett el személyi hibát Wentzel Nóra ellen, akinek két büntető volt a jutalma. Mind a kettőt sikerült értékesítenie, amivel 34-43-ra változott az állás. Ezt követően Chelsea Nelson is betalált, megszerezte 10. dobott pontját is, így pedig csapata második legtöbb pontot szerző játékosa lett – Tyuanna Marshall után, aki pedig 14 pontig jutott. Szücs Réka sikeres büntetőjét követően 37-43-ra zárkózott fel Csirke Ferenc együttese, ekkor azonban Merve Uygül talált be (37-45). Tyaunna Marshall akcióját követően egészen három pontra jött fel a PEAC. 42-47-nél az események egy pillanatra megálltak, ugyanis Chelsea Nelson földre került, megsérült és végül karban kellett levinni a pályáról. Helyére Kiss Virág térhetett vissza a pályára. A mérkőzés újabb lendületet vett, amikor Wentzel Nórát faultolták és két büntetője után ismét három pontra hozta fel csapatát (44-47). A dobóformát tekintve a harmadik negyed láthatóan a pécsieknek kedvezett. Sokkal energikusabb és magabiztosabb játékot produkált Csirke Ferenc együttese, ami az eredmény alakulásán is megmutatkozott. Egy perc volt hátra a harmadik játékrészből, 45-47 volt az állás és a hazaiak vezetősége kért időt. A továbbiakban nem született újabb kosár, így a mérkőzés záró szakaszát két pontos hátrányból kezdhette meg az NKA Universitas PEAC.

Az utolsó negyed elején Kiss Virág kosarával ki is egyenlített a pécsi együttes (47-47), ezt követően pedig megkezdődött a szokásos, mérkőzés végi adok-kapok játék. A felek felváltva szerezték a pontokat, így 1-2 pontnál nagyobb előny percekig nem is alakult ki. 56-54-nél Tyaunna Marshall szerzett pontokat triplájával és a vendég csapat vezetőedzője kért szusszanásnyi időt. Visszatérve a vendégek ismét kiegyenlítettek (56-56), majd tovább folytatódott a végjáték. 63-61-nél megint csak a pécsiek kezében volt az előny – Nikola Dudasova floatere után – így újból a törökök kértek időt. Kevesebb, mint négy perc volt hátra a találkozóból és ezúttal Kamile Nacickaite, illetve Alaina Coates volt sikeres a vendég oldalról, így Csirke Ferencnek kellett időt kérnie (63-66). A folytatásban Kiss Virág 2+1-es akciójával lett egál a mérkőzés, majd Kamile Nacickaite-t faultolták, ő dobhatott kettőt. Mind a kettőt értékesítette, őt követően azonban Kiss megint csak sikeres volt, és nem hagyta a törököket elszakadni (68-68). Az utolsó egy percbe érkeztek az események és érezhető volt a koncentráció a csapatokon. Minden idegszálukkal a győzelemre koncentráltak, amikor fél perc alá pergett az idő és Nacickaite szerzett hárompontost (68-71). Csirke Ferenc kért ki egy újabb időt. A hátralévő 25 másodpercben a vendégek faultokkal próbálták megállítani a pécsieket. Végül mégis kialakítottak egy szabad helyzetet, amivel Wentzel Nórának lett volna lehetősége egyenlíteni, ez azonban nem sikerült, így az NKA Universitas PEAC három pontos hátrányból folytathatja majd a törökök elleni visszavágót, amire jövő héten szerdán kerül majd sor (68-71).

Hirdetés