Hirdetés
Magyarország

Veretlenek rangadóján Szekszárdon lép pályára a Sopron Basket:

:

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Hirdetés

Vasárnap 18 órától rendezik a bajnokság 11. fordulójának csúcsrangadóját. A veretlen csapatok rangadóján a címvédő Sopron Basket az Atomerőmű KSC Szekszárd vendége lesz. Laczka Miklóst, a Sopron Basket másodedzőjét kérdeztük a Girona elleni Euroliga mérkőzésről és a rangadóval kapcsolatos várakozásairól.

December 12., vasárnap
18:00 Atomerőmű KSC Szekszárd – Sopron Basket
Szekszárd Városi Sportcsarnok
Játékvezetők: Földházi Tamás Péter, Kapitány Gellért, dr. Mészáros Balázs (Páli dr. Kálmán)

A Sopron Basket csütörtökön az Euroliga 8. fordulójában 68-53-ra alulmaradt a Spar Gironával szemben. A mérkőzés a legkedvezőtlenebb forgatókönyv szerint alakult a soproniak számára.

“Nem is feltétlenül a mérkőzés elejétől alakult így. Bár ott sem voltunk elég kemények, de fel tudtunk javulni és a félidőben úgy éreztük, akár nagyobb előnyünk lehetett volna. Utána is jött pár perc, amikor tartottuk az előnyt. Azt követően viszont olyan dolgok történtek folyamatosan, amik azt eredményezték, hogy szétesett a csapat. Elsőre feljött a Girona, utána pedig át is vették a vezetést és eközben mi gyakorlatilag totálisan megálltunk. Nem is feltétlenül taktikai dolgokra kell gondolni, csak a szabad labdák megszerzésére, tranzíció védésére, kihagyott ziccerekre. Ez alapozta meg azt, hogy ennyire rosszul alakult a mérkőzés vége.” – fogalmazott Laczka Miklós.

Fotó: Rébay Viktor / FIBA.Basketball

Külön statisztikai mutatók kiemelése helyett arról is kérdeztük a soproniak másodedzőjét, hogy a DVTK és a Girona elleni találkozók hoztak-e felszínre rendszerszintű problémákat vagy inkább egy hullámvölgyről van szó.

“Ez sokkal inkább egy hullámvölgy. Nem érzünk rendszerszintű problémát.” – mondta Laczka Mikós. “Gyakorlatilag mindegyik meccs előtt elmondhattuk ezt, hogy ennek sok oka van. Nem tudtunk minőségben edzeni a program sűrűsége és a keret hiányosságai miatt. Ez a csapat még egyszer sem edzett kompletten, miután Czukor Dalma hosszú ideje sérült. Nem tudtuk még igazából megnézni, hogy ez a csapat úgy, ahogy elterveztük Shey Peddy leigazolásakor, hogy néz ki, amikor összeáll. Most is folyamatosan küzdünk kisebb nagyobb-problémákkal. Ahogy egyébként minden csapat szembesül ilyenekkel, főleg, akik heti két meccses ritmusban játszanak. Azért nem emelném ki ezeket, mert ez kifogás keresés lenne, előre gyártott magyarázkodás és ebbe nem szeretnénk belemenni. Próbálunk az aktuális kerethez alkalmazkodni és kihozni belőle a maximumot. Ez nehéz és ebben sokkal inkább benne van a hullámvölgy lehetősége, mint ha teljes csapattal tudnánk készülni és minden meccsre úgy csinálhatnánk a felkészülést, ahogy azt alapból elterveztük.”

Az Atomerőmű KSC Szekszárd az Euroligában még nem nyert mérkőzést a csoportkörben, viszont a korábbiakhoz képest megnövekedett terhelés a bajnoki szereplésére nem nyomta rá a bélyegét. Ennek köszönhető, hogy most veretlen csapatok rangadóját harangozhatjuk be.

“A Szekszárdra továbbra is jellemző, hogy jól szervezett, jól irányított, fizikális, jó mentalitású csapat.” – mondta felvetésünkre Laczka Miklós. “Az ilyen csapatok képesek megnyerni a nehéz meccseket. Nem is nagyon lehet ezekből a nemzetközi eredményekből kiindulni. Az Euroligában nem jött össze az első győzelem, de azért többször közel álltak hozzá és bár voltak nagyobb arányú vereségek, de egyáltalán nem arról van szó, hogy totálisan alsóbb rendűek lennének a csoport többi tagjához képest. Mi szokásosan úgy készülünk a Szekszárd ellen, ahogy mindig is: egy rangadóra, egy nagy fizikai és taktikai párharcra számítunk. Ugyanaz benne van ebben az előttünk álló meccsben, ami az utóbbi években is jellemezte ezt a párharcot.”

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

A Girona elleni találkozó és a szekszárdi fellépés között nincs sok idő, így arra is kitértünk a beszélgetésünk során, hogy mire helyezi a fókuszt szakmai stáb: egy mentális frissítésre vagy folytatódik tovább a megszokott felkészülés.

“Ez egy nagyon nehéz téma. A csapat mentális frissítése a legnehezebb dolog, ezt kívülről megtenni a játékosokkal a legnehezebb feladat a stábnak. Amikor az ember három-négy naponta meccset játszik, nincs idő nagyon felfrissülni vagy kikapcsolni. Azzal együtt, hogy ez jól is jöhetne, ott van a következő kihívás, amire készülni kell. A Szekszárdról is tudja mindenki, hogy elég komoly rendszert játszanak és sok olyan taktikai elem van, amire kellett készülni. Megpróbáljuk ezt ebbe pár napba belesűríteni és azzal kijönni a hullámvölgyből, hogy a legfelkészültebben megyünk neki a következő ellenfélnek. Igyekszünk a jövőbe tekinteni. Ilyenkor nincs idő bánkódni, hogy a múltban mi volt. Már pénteken sem lehetett a csütörtöki meccsen rágódni, hogy mi nem sikerült és mi lehetett volna jobb.” – mondta Laczka Miklós, akit zárásul arra kértünk: foglalja össze, hogy mire hívták fel elsősorban a játékosok figyelmét a vasárnapi rivális kapcsán.

“A fizikalitásra, a keménységre, a szervezettségre. Az a játékstílus, amit évek óta képviselnek, idén is látható. Erősek a belső területeken, vannak nagyon jó hárompontos dobóik. Alapvetően komplett kosárlabdát játszanak, de ha valamit ki kell emelnem, akkor az a szervezettség, a taktikai repertoár és az ezzel párosuló agresszivitás.” – összegzett Laczka Miklós.

Hirdetés