Hirdetés
USA

Veretlenül lett bajnok a South Carolina, Caitlin Clark nem tudta bajnoki címmel megkoronázni egyetemi karrierjét

Iowa Hawkeyes - South Carolina Gamecocks 75-87 (27-20, 19-29, 13-19, 16-19)

NCAA Women's Championship - Final Four
Cleveland, OH - Rocket Mortgage FieldHouse

Iowa Hawkeyes: Affolter 12/3, Martin 16/3, Clark 30/15, Marshall 6/6, Stuelke 11. Csere: O'Grady, Feuerbach.

South Carolina Gamecocks: Paopao 14/9, Cardoso 15, Kitts 11, Hall 7/3, R Johnson 3/3. Csere: Watkins 3, T. Johnson 19/9, Fulwiley 9/3, Feagin 6.

Fotó: NCAA

Hirdetés

A South Carolina lett az egyetemi bajnok 2024-ben az Egyesült Államokban!

A vasárnapi fináléban a  második negyed közepétől végig dominálva 87-75-re győzte le a South Carolina az Iowát és ezzel fennállása harmadik bajnoki címét ünnepelhette. Dawn Staley együttese veretlenül ért fel a csúcsra.

A két csapat legutóbbi a tavalyi elődöntőben találkozott. Akkor az Iowa ünnepelhetett győzelmet, de azóta igencsak sok változás történt. A South Carolina a tavalyi teljes kezdőjét elveszítette, de a felfrissített csapat elképesztő erőt mutatott és veretlenül jutott fináléba. Némileg igazságtalan is, hogy mennyire háttérbe szorultak az utolsó egyetemi meccsére készülő és idén rekordot rekordra halmozó Caitlin Clark mögött.

Ez még akkor is, ha magát a mérkőzést is Caitlin Clark kezdte a legjobban. Az első negyedben egymaga 18 pontot szerzett, a 8 mezőnykísérletéből 5 sikeres volt. Öt perc játék után már 20-9-re vezetett az Iowa. A játékrész végére azonban 27-20-ra szépített a South Carolina.

Fotó: NCAA

A gyors felzárkózás Dawn Staley együttesétől már előre vetítette a folytatást. A South Carolina Tessa Johson és Kamilla Cardoso találataival másfél perc alatt egyenlített. Erre még triplával felelt az Iowa, de már csak idő kérdése volt, hogy az egyértelmű fizikális fölényben játszó South Carolina mikor tudja megtörni riválisát. A félidő hajrájában vették át a vezetést és a nagyszünetben 49-46-ra mentek.

A második negyedben Clark mindössze 3 pontot szerzett. Az Iowa 18-ból 7-et, míg a South Carolina 22-ből 12-t dobott be mezőnyből ebben a 10 percben. A lepattanókban is óriási különbség mutatkozott, a South Carolina 25-16-ra vezetett ebben a mutatóban. Különösen a támadólepattanókban látható differencia (11-3) árult el igen sokat a játékról.

Fotó: NCAA

A harmadik negyedben gyorsan kinyílt az olló. A South Carolina 6-0-val kezdett és 55-46-ra ellépett. Ezt követően az Iowa még visszakapaszkodott 57-55-re, de egy 8-0-s futás végén 65-55-nél először nőtt 10 egységre a differencia. A negyed végén Tessa Johnson triplája, ami saját maga harmadik, csapata nyolcadik sikeres hármasa volt, amolyan utolsó tőrdöfésként érkezett.

Johson a padról hozott 15 pontot három negyed alatt. Ekkor már összesen 30 pontnál tartott a padról a South Carolina. Az Iowánál nem érkezett pont onnan az egész mérkőzésen. A záró szakaszban a South Carolina végig kézben tartotta az irányítást. Az Iowa mentálisan és fizikálisan is elfáradt. Rengeteg rossz döntést hoztak, Clark pedig erőlködött. Biztosak lehetünk benne, hogy sokkal, de sokkal szebb búcsúban bízott.

Fotó: NCAA

Még két alkalommal felzárkózott az Iowa. Előbb 76-70-re és itt volt esélyük, hogy tovább faragják a hátrányt, de elrontott tranzíciós játékból csúnya eladott labda lett belőle. Ezt követően 80-75-nél is akadt egy fellángolásuk. Ekkor pedig egy lépéshiba okozta a vesztüket. Amikor Kamilla Cardoso a festékben megállíthatatlan erőként megszerezte 15. pontját és 83-75-re alakította az állást, lényegében eldőlt a csata.

Az utolsó percekben a szurkolók vastapsa közepette ért véget a finálé. Egy minden rekordot megdöntő, a női kosárlabdát – médiafigyelem terén mindenképpen – új szintre emelő évad végén a South Carolina megérdemelten ért fel a csúcsra .Mindössze a 10. alkalom ez, hogy egy csapat veretlenül lett bajnok. Senki nem gondolt erre, amikor a teljes kezdőötöst elveszítették. Nem véletlen, hogy az edzőnőjük is könnyek között tört ki a televíziós interjúja alatt.

Fotó: NCAA

Egy korszak lezárult! Caitlin Clark kifejezetten rosszul sikerült döntővel búcsúzott az egyetemi kosárlabdától. Az örökségét nyilván nem ez határozza meg, hanem elsősorban az, hogy a sportág mihez kezd azzal a zsongással, ami kialakult körülötte. Clark profiként folytatja, az egy hét múlva sorra kerülő WNBA Drafton várhatóan az első helyen az Indiana Fever fogja kiválasztani. Egy biztos, a döntőbeli teljesítményével nem lettünk okosabbak, hogy mit hozhat számára a profi karrier.

Visszatéve a bevezetőben feszegetett gondolatokhoz. Mi is milyen igazságtalanok vagyunk, hiszen ezekben a percekben nem Clarkot, hanem a bajnokot kellene éltetni. Az újonc Tessa Johnson 19 pontját, Kamilla Cardoso 15 pont, 17 lepattanós és Chloe Kitts 11 pont, 10 lepattanós dupla-dupláit, illetve a 14 egységig jutó Te-Hina Paopaót. Nem utolsó sorban pedig Dawn Staley-t, aki ha nem is a semmiből, de nagyon az alapokhoz visszanyúlva épített egy történelmet író gárdát.

Fotó: NCAA

Hirdetés