Hirdetés
Archivum

Veretlenül nyerte csoportját a magyar válogatott!:

:

Hirdetés

Veretlenül nyerte az Európa-bajnoki pótselejtezõ csoportját a magyar válogatott. A bolgárok elleni remek hangulatú csoportdöntõn végig kezében tartotta az irányítást a magyar együttes. Fegyverneky mellé Vajda és Raksányi is felnõtt, így Honti kiválásával is sikerült felülmúlni azt a bolgár válogatottat, melytõl tavaly nyáron kétszer is vereséget szenvedtünk.

Sorsdöntõ mérkõzésre készült a két válogatott! Ahogy arra számítani is lehetett, a soproni pótselejtezõ csoportnak a magyar-bolgár meccs volt a döntõje. A játékot fájós bokával is vállaló Horti Dóra pontjaival indult az összecsapás. Sajnos két perc sem telt bele és mindenki a szívéhez kapott az MKB Arénában, ahol szépszámú és lelkes szurkolósereg gyûlt össze. Honti Katának szakadt be a vádlijában egy izomrost, így cserét kért. A válogatott alapembere a második negyedben még egy támadás erejéig megpróbálta a játékot, de ezen az estén nem tudott segíteni társainak.

Az elsõ negyedben bár a kényszerû cserétõl kicsit megzavarodott a magyar csapat, sikerült kézben tartani az eseményeket. Ugyan ebben a szakaszban 12 pontig jutott Hodges és mellette Zlatanova is megvillant, de 25-20-ra vezettünk 10 perc után.

A második negyedben négy és fél percig nem szerzett pontot a magyar együttes, igaz ez idõ alatt riválisunk is csak 6 egységig jutott. 25-26-után azonban Fegyverneky és a hosszú hétvégén messze a legjobbját ezen a napon nyújtó Vajda vette hátára a csapatot, így pillanatok alatt visszaszereztük a vezetést. 34-30 után esély volt rá, hogy már a szünetre is komolyabb elõnnyel vonuljunk, de Zlatanova egy triplával gondoskodott róla, hogy maradjanak izgalmak a folytatásra is. A nagyszünetben 34-33 állt az eredményjelzõn.
 

A harmadik negyed! Az a játékrész, melyet errõl a tornáról a leginkább emlegetni fogunk. Ezen szakasz elsõ felében nem ment a játék, a bolgárok 36-38-nál ismét átvették a vezetést. A sok nagy csatát megélt Buceta mester ûzte-hajtotta lányait, de szerencsére a vendégek nem tudták átvenni a kezdeményezést. Nálunk Fegyverneky és Vajda Európa-klasszis produkciót nyújtott és hozzájuk Raksányi is felnõtt. A pécsiek tehetsége kiválóan pótolta Honti pontjait és hozta azt az extrát, ami egy ilyen sorsdöntõ mérkõzés megnyeréséhez szükséges. Szépen átvészeltük tehát a szünet utáni holtpontot és a negyed utolsó perceiben a különbség is elkezdett nõni. Fûrész Dia triplája után már 10 ponttal vezettünk, melybõl hat a negyedik szakasz rajtjára is megmaradt.

A negyedik negyedben nem kellett másra ügyelni „csak” a nagy nehezen felépített elõnyt kellett õrizni. Hodges duplája után 59-55-nél még felzárkóztak a bolgárok, de ennél több babér a vendégeknek nem termett. 5 perccel a lefújás elõtt Fegyverneky duplájával 66-55-nél újra kétszámjegyû elõnyt jegyezhettünk fel. A végjátékban a bolgárok minden terhet Hodges-ra pakoltak, aki ugyan eljutott 23 pontig, de Zlatanován kívül társa nem akadt. A mieink remekül õrizték a vezetést, sõt az utolsó másfél percben Vida, Raksányi és Vajda is betalált, így végül a soproni közönség vastapsa közepette 71-57-re diadalmaskodott Székely Norbert együttese.

A találkozón a 16 pontos Fegyverneky bizonyult a legeredményesebbnek, de ki kell emelni Vajda Annát, aki bizonyítva klasszisát a legfontosabb meccsen nyújtott kiemelkedõt. A bokasérülése ellenére is remekül helyt álló Horti és a padról beállva extrát hozó Raksányi is minden dicséretet megérdemel, csakúgy mint az egész magyar csapat. Ezen a tornán a mieink nagy akarással és helyenként remek játékkal bizonyították, hogy helyünk van a kontinens elitjében. A nagy álomhoz a folytatásban egy oda-visszavágós párharcban Németország legjobbjait kell legyõzni!


Eredmény

Magyarország–Bulgária 71–57 (25–20, 9–13, 23–18, 14–6)

Hirdetés