Hirdetés
Magyarország

Verhető ellenfelek az Euroligában, zárul az Európa Kupa csoportkör:

:

Hirdetés

Szerdán és csütörtökön ismét hat nemzetközi mérkőzésen szurkolhatunk magyar csapatoknak. Az Euroligában mindkét együttesünk hazai pályán szerepel. A Sopron Basket a Basket Landes gárdáját fogadja, az Atomerőmű KSC Szekszárd vendége a TTT Riga lesz. Az Európa Kupában az NKA Universitas PEAC a csoportelsőségért játszik a Nesibe Aydin együttesével, a szintén már biztos továbbjutó DVTK-ra az Orman Genclik vár. Az UNI-Győr – MÉLY-ÚT a Sepsi-SIC alakulatát fogadja. A Ludovika-FCSM Csata a NIKA Syktyvkar otthonában szerepel. Károlyi Andreát, hétszeres magyar bajnok, nyolcszoros Magyar Kupa-győztes, kétszeres Euroliga-bronzérmes klasszisunkat, a 3×3-as válogatottunk szövetségi kapitányát kértük arra, hogy foglalja össze várakozásait a mérkőzésekkel kapcsolatban.

EUROLIGA

Sopron Basket – Galatasaray

“Én a múlt heti isztambuli mérkőzésre úgy tekintek, hogy nem a világ vége egy vereség a Galatasaray csarnokában. A csoport első, illetve második helyezettje találkozott és hat pont lett a különbség. Talán annyiban lehet meglepetés, hogy bár a Sopron az elmúlt hetekben jó formát mutatott, de itt a hat pontnál jóval nagyobb különbség mutatkozott a játékban. A vereség után már nem a soproniak vezetik a csoportot, a Landes ellen azonban rögtön itt az esély a javításra. Nem számítok könnyű meccsre, de esélyesnek tartom a Sopront. Most már teljes a keret, mind a hat légiós rendelkezésre áll. Innentől indul meg a sakkozás a játékosokkal és a percekkel. Itt visszakanyarodhatunk ahhoz, ahol október elején elkezdtük: Gáspár Dávid ezt a helyzetet jól megoldotta eddig is. Nem hiszem, hogy idén probléma lesz belőle.

A Basket Landes három vereséggel és három győzelemmel rendelkezik. Hullámzó a teljesítményük: a Fenerbahcét, a Kurszkot és a Gdyniát verték, de a Schiótól, nagy különbséggel a Galatasaray-tól és legutóbb hazai pályán a Gironától kikaptak. Nem egy acélos gárda, de egy francia csapatot soha nem szabad lebecsülni. Az is különleges, hogy Nevena Jovanovic és Aby Gaye innen igazolt Sopronba. Ha a Girona meccs kapcsán emlegettem Fegyverneky Zsófia és Laia Palau párharcát. Akkor Zsófinak Celine Dumerc-kel egy hasonlóan érdekes csatája lehet.

Kérdezted tőlem mielőtt elkezdtük a beharangozót, hogy egy francia csapat ellen tud-e érvényesülni az idei Sopron játéka. Én azt gondolom, hogy igen, mert a palák alatti játékuk hazai pályán különösen erős. Ha ott stabilak védekezésben és támadásban, akkor egy Basket Landes nem okozhat nekik gondot. Az, hogy most Jeca hétvégén 30 pont felett dobott, azt mutatja, hogy ő is egyre ponterősebb a szezonban. Ugyanez igaz a többi légiósra is, ami növeli az esélyeket. A hétvégén Gabby Williams volt a kimaradó és nem játszott Határ Bernadett, illetve Fegyverneky Zsófia. Természetesen vannak mérkőzések, amik nagy figyelmet érdemelnek a bajnokságban, de a Sopronnak bele kell férnie, hogy maradjon idő a regenerálódásra. Ezt láthattuk szombaton is.”

Atomerőmű KSC Szekszárd – TTT Riga

“Múlt héten a Szekszárd Salamancában játszott. 96-54 lett a vége, de biztos vagyok benne, hogy Szekszárdon is számoltak azzal: lesznek olyan esték, amikor – szemléletesen mondva – az élettől is elmegy mindenkinek a kedve. Egy-egy olyan vereség, mint a Jekatyerinburg elleni, még pozitív benyomásokat is hagyhat. Olyan meccsekről, mint például a salamancai, ez nem mondható el.

Nehéz helyzetet teremt Nikolina Milic kiesése. Különösen úgy, hogy Dana Evans extrát játszott a DVTK ellen. Jó lett volna teljes keretet látni és legerősebb felállásban pályára lépni a Riga ellen, akik érzésem szerint verhetőek. Bár azt hozzá kell tenni: a lettek megmutatták, hogy le tudnak győzni hasonló képességű csapatokat. A Szekszárdhoz hasonlóan viszont ők is nagyon kikaptak az erősebbektől. Legutóbb a Prágától 103-52-re. Nyerhető kategóriának tűnik a szerdai és bízzunk benne, hogy a DVTK legyőzése ad egy akkora lendületet, hogy be tudják húzni Milic nélkül is.

Még nyitott a csoportban, hogy mely csapatok mehetnek tovább az Európa Kupába. Érdekes kérdés, hogy mekkora hangsúlyt kell erre fektetni a felkészülés során. Én azt mondom: várhatóan nem ez a vezérfonal, de szerintem biztos, hogy szó esik róla és szó is kell, hogy essen róla. Ezen a szinten már a játékosok is számolnak, hogy mit lehet kihozni egy adott szezonból.”

EURÓPA KUPA

Nesibe Aydin – NKA Universitas PEAC

“A PEAC bármilyen arányú győzelemmel csoportelső tudna lenni. Törökországban játszani viszont soha nem könnyű és ha megnézzük a pécsiek idegenbeli mérlegét idén, akkor az Európa Kupában két vereség a kettőből és a bajnokságban is elveszítették mindkét idegenbeli rangadójukat. Egyik sem volt nagyon nagy vereség, de hazai pályán sokkal jobban játszanak, mint idegenben. El kell bírni a terhet és a játékvezetői nyomást. Maradva az idegenbeli meccseknél, fontos kérdés hosszú távon, hogy eljön-e az a pillanat, amikor ez átfordul vagy beleragad abba a PEAC, hogy idegenben téthelyzetben nem sikerül. Az elmúlt években a PEAC-ra az előbbi volt a jellemző, de idén sokkal jobb csapat annál, hogy ne tudjon ezen átlendülni.”

DVTK – Orman Genclik

“Három meghatározó játékos – Medgyessy Dóra, Keyona Hayes és Kányási Veronika – nélkül extrán játszott a DVTK Szekszárdon. Amit hiányoltunk a szezon elején, az megvalósult. Mezőnyposztról is abszolút hozzá tudtak tenni a játékosok Aho Nina, Bernáth Réka és Leslie Vorphal révén. Szekszárdon centerposzton hiányoztak a pontok. Ezt a kettőt kellene ötvözni az Orman Genclik ellen. Azt hosszú ideig nem bírja el a csapat, ha például Cheridene Green nem talál be. Látva a törökországi meccset, amit simán megnyerhetett volna DVTK, az Orman nem verhetetlen társaság. A Syktyvkar-tól is kikaptak, hullámzó a teljesítményük.”

Nika Syktyvkar – Ludovika-FCSM Csata

“Matematikai esély még van a továbbjutásra, de nem feltétlenül ilyen szempontból nézném ezt a meccset. Bár Zele Dorina visszatért, de Simon Zsófia hosszú ideig nem játszhat és azt őszintén megállapíthatja mindenki, hogy a Csata kerete erre a kettős terhelésre nem annyira alkalmas. Nekik ez az Európa Kupa csoportkör önbizalom-szerzésre ideális. Szerintem erre a célra kifejezetten jó is volt eddig. Játszottak jó meccseket, születtek szép egyéni teljesítmények. Könnyen lehet, hogy utolsó lesz a csoportjában a Csata, de pozitívan, jó szájízzel zárhatják az Európa Kupát. Ennek az utolsó meccsnek neki kell szaladni. Kihozni belőle, ami benne van, de nem szabad túlgörcsölni Oroszországban.”

UNI-Győr – MÉLY-ÚT – Sepsi-SIC

“A Győr fontos bajnoki mérkőzést nyert a PEAC ellen vasárnap. Gondoltunk már úgy meccsekre, hogy az elindíthatja felfelé a csapatot. Utána viszont a következő pont az ellenkezőjét bizonyította. Alapból egy ilyen siker után elindulhat felfelé egy társaság, de az idei Győr kiszámíthatatlan. Nem lehet megmondani, hogy melyik arcát mutatja és ez a szakmai stábnak is bizonytalanságot hozhat. Itt sem számolgatnék a továbbjutási esélyeket illetően, hanem inkább azt venném előre, hogy hazai pályán egy jó lehetőség lesz a Sepsiszentgyörgy ellen játszani egy értékes meccset. Idegenben csak öt ponttal kaptak ki és itt az esély a bizonyításra, hogy nem véletlenül fogalmaztak meg ekkora terveket a szezon előtt. Ráadásul most már minden magyar válogatott is rendelkezésre áll.”

Hirdetés