Hirdetés
Archivum

Vezetõi várakozások az U20-as Eb elõtt:

:

Hirdetés

Szombaton rajtol Csehországban az U20-as Európa-bajnokság. A torna felvezetéseként az MKOSZ hivatalos honlapja Pukler Gáborral, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnökségi tagjával, a csapat vezetõjével készített interjút. Az alábbiakban ez a beszélgetés olvasható.

Forrás: MKOSZ hivatalos honlap

A csehországi Klatovyban rendezik az U20-as nõi Európa-bajnokságot. Gáspár Dávid vezetõedzõ már útra kelt csapatával, melyben nem lesz ott Juhász Dorka, Mérész Beatrix, Lelik Réka, valamint a komoly betegséggel küszködõ Gereben Lívia sem. Sõt, ez a lista újabb névvel bõvült. Pukler Gáborral, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnökségi tagjával, a csapat vezetõjével a várakozásokról beszélgettünk.

– A hírek szerint igen fontos ember esett ki az utolsó pillanatban. Ki az, aki nem tarthat a kerettel?

– A csapatkapitányunk, Kányási Veronika sajnos megsérült, így egy rendkívül fontos játékosunkat kell nélkülöznünk a tornán. Megpróbálta Vera, még az indulás elõtti napon is orvosi vizsgálatokra jártunk, de egyszerûen nem vállalhatja a játékot. Szomorú ez a dolog, még akkor is, ha a sérülés a sport velejárója, ám ezzel már gyakorlatilag a komplett kezdõötösünk hiányozni fog az Európa-bajnokságról.

– Azt érezni a szavaiból, mintha nem mindegyik esetben értene egyet a távolmaradók indokaival.

– Én nem szeretnék ítéletet mondani senki fölött, akinek nem inge, az ne vegye magára. Fogalmazzunk úgy, hogy nem minden esetben érzem a kerettagság lemondása mögött a valós okot. Szerintem ma Európában az egyik legnagyobb rang egy nõi utánpótláskorú játékosnak, ha az adott korosztály magyar válogatottjában játszik. Ugyanis ezzel a kontinens, sõt, esetenként a világ egyik legjobb csapatában szerepelhet! Ha erre bárki képes nemet mondani, akkor az több, mint elkeserítõ. De mondok egy példát. Pontosan tudom, hogy Gereben Lívia, ha képes lenne rá, felállna a betegágyáról, s itt lenne a lányokkal. Számomra ez a mérce, s szerencsére a mostani keretet alkotók ebben a szellemiségben sportolnak.

– Mindezek ismeretében milyen hangulatban készül a csapat a fehéroroszok elleni szombati mérkõzésre?

– A lányok mindent megtettek azért, hogy a lehetõ legjobb formájukban lépjenek pályára Klatovyban, amit Gáspár Dávid vezetõedzõ kért tõlük, maximálisan végrehajtották. Remek kis csapat, bár az kétségtelen, hogy Kányási Veronika kiesése, pláne így az utolsó napon, valóban komoly veszteség. Emberileg és szakmailag egyaránt.

– Kellemes gond, hogy a nõi szakág utánpótlásától jó szereplést várunk. Ez mennyire realitás most, a hiányzók ismeretében?

– Én nem beszélnék ennél többet a hiányzókról, itt most az a legerõsebb magyar válogatott, amelyik felszállt a Klatovyba induló buszra. Tehetséges, elkötelezett, fegyelmezett csapatunk van, mely képes lehet egészen kiváló eredményre. Azonban ha a jó csapatmunkához nem párosul egy-két kulcsember átlag fölötti teljesítménye, akkor lesznek nehézségeink a tornán.

Nehéz csoport, nehéz ággal

Nem mondhatni, hogy Fortuna istenasszony nagyon fogta volna a magyarok kezét a sorsolás pillanatában. Nem csupán a csoportban várnak ránk kemény ellenfelek, hanem az águnk sem tûnik éppen leányálomnak. A csoportban Belgium, Litvánia és Fehéroroszország lesz a mieink ellenfele. A legjobb nyolc közé jutásért már a spanyol, portugál, lett, szerb négyesbõl kap ellenfelet Gáspár Dávid csapata. Az Európa-bajnokság augusztus 3-án, szombaton kezdõdik, a mieink szombaton 13 órától a fehéroroszokkal találkoznak.

Hirdetés