Hirdetés
Európa

Victor Lapena: életem legnagyobb szakmai kihívása:

:

Hirdetés

A női kosárlabda Euroligában Victor Lapenát, a Fenerbahce spanyol szakvezetőjét választották az év edzőjének. A kiváló szakember a FIBA honlapjának nyilatkozott.

Victor Lapena tavaly az Orenburggal nyert Európa Kupát. A török klub ezt követően kereste meg, hogy segítsen új csapatot építeni az elmúlt évek arányaiban sikertelenebb szereplése után.

Minden átfutott az agyamon a klub történelme miatt, ami a női és a férfi kosárlabdát illeti. Egy olyan nagy klubnál dolgozni, mint a Fenerbahce, kétségkívül edzői pályafutásom legnagyobb kihívása. Dolgoztam már nagy kluboknál, de azok nem hasonlíthatóak a Fenerbahce arányaihoz. Már amikor a vezetőkkel találkoztam, szembesültem azzal, hogy mit jelent itt dolgozni.

A Fenerbahce a a Bourges elleni Euroliga negyeddöntő párharc első meccsét még lejátszotta és utána bajnoki rangadón is pályára lépett. Gyakorlatilag a legtovább aktív európai gárda volt a járványhelyzetben.

Sajnos első kézből volt információnk Olaszországból Ceciliának köszönhetően és Spanyolországból, ahol a családom is él. Szerintem Törökországban kicsit előbb szembesültünk a helyzet súlyosságával, mint a többség, mivel ott később jelentek meg a megbetegedések. Segítőmmel (Nacho Garcia) nagyon aggódtunk az utolsó hetekben. Egyik oldalról szerettük volna befejezni az elkezdett munkát és bejutni a Final Four-ba, amitől egy győzelemre kerültünk. Másik oldalról viszont napról napra nőtt a bizonytalanságunk. Vártuk a török szövetség döntését és próbáltuk a játékosok motivációját fenntartani, de ez egyre nehezebben ment miközben nőtt a megbetegedések száma és elkezdték törölni a repülőjáratokat. Végül minden olyan gyorsan történt, de az utolsó pillanatban sikerült mindenkinek elutaznia és én is tudtam találkozni a családommal.

– összegzett a szakvezető, aki beszélt Alina Iagupováról. Az ukrán klasszis az Euroliga MVP-je lett idén.

A világ egyik legjobb játékosa. Változást tud hozni a játékba. Nem csak a pontjaival, hanem például a gólpasszaival is. Csakúgy, mint Alba Torrens-nek, neki sem kell a WNBA-be mennie, hogy bizonyítsa ezt. 

Victor Lapena több korosztályos spanyol csapatot is irányított az elmúlt években a nyári FIBA tornákon. A szakember a klubkötelezettségei mellett rendszeresen keresi ezt a lehetőséget a spanyol szövetségnél, mivel szerinte a fiatalok felépítésének ez egy fontos állomása.

A 2019-es tavasz volt a spanyol edzők csúcséve. Victor Lapena az Orenburggal nyert Európa Kupát, míg az Euroliga Final Four-ban Lucas Mondelo, Roberto Iniguez és Miguel Mendez is irányíthatott egy-egy csapatot.

Nagy megtiszteltetés, hogy velük említenek egy sorban. Szerintem a spanyol edzők sikere a szövetségben zajló edzőképzésének köszönhető, ahol évek alatt taktikában és munkaszervezésben is komoly alapokat lehet elsajátítani. Volt egy komoly gazdasági válság, amikor sokan elhagyták az országot. Lucas Mondelo volt ebben az úttörő. Ő érte el az első hangos sikereket külföldön és utána többen is követték. Szerintem közel 100 spanyol edző dolgozik különböző bajnokságokban.

– összegzett Lapena.

Hirdetés