Hirdetés
Nagyvilág

Víctor Lapeña lett a kanadai szövetségi kapitány, Marina Maljković hosszabbított Szerbiában:

:

Hirdetés

Két nyitott kapitányi poszt is elkelt a napokban. Víctor Lapeña lett a kanadai szövetségi kapitány, Marina Maljković hosszabbított Szerbiában.

A Kanadai Kosárlabda Szövetség (Basketball Canada) bejelentette, hogy a Fenerbahce-t irányító spanyol szakember Víctor Lapeña veszi át a női válogatott kapitányi posztját. A kiváló szakember két Európa-bajnokságon, egy világbajnokságon és egy olimpián dolgozott hazája válogatottja mellett. Több korosztályos csapatot is irányított világversenyeken, így a klubkosárlabdán túl is sokrétű tapasztalattal rendelkezik. Víctor Lapeña 2019-ben az Orenburgot Európa Kupa győzelemre vezette, az elmúlt évadban pedig a Fenerbahcéval volt Euroliga bronzrémes. A szakember nyáron Sopronban is tartott előadást. Víctor Lapeña első számú segítője Noelle Quinn lesz. Mindkettőjük megbízatása a párizsi olimpia végéig szól.

A Szerb Kosárlabda Szövetség pedig arról adott ki rövid közleményt, hogy Marina Maljković szerződését két évvel meghosszabbították. A szerb nemzeti csapattal két Európa-bajnoki címet és egy olimpiai bronzérmet szerző edzőnő szerződése december végével járt le. Sajtótájékoztatókon sokszor felmerült, hogy a korszakzáró tokiói olimpia után miként alakulhat Marina Maljković sorsa. Ősszel a 2023-as Európa-bajnokság selejtező-sorozatának kezdetén a megnyilvánulásai már egyértelműen arra utaltak, hogy Párizsig marad a posztján.

Mindkét válogatottra már februárban nagy feladatok várnak, hiszen február 10. és 13. között rendezik a világbajnoki selejtező-tornákat. Szerbia hazai pályán Ausztráliával, Dél-Koreával és Brazíliával mérkőzik. Kanada Oszakában a házigazda Japánnal, Bosznia-Hercegovinával és Fehéroroszországgal küzdhet meg a kvalifikációért.

Hirdetés