Hirdetés
Magyarország

Videó ajánló: Cziczás László portré a PlayInGyőr magazinjában:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Amint az ismert, szeptember elején megjelent a PlayInGyőr Magazin 2022/23-as idényének második adása. Rozmán Lilla és Dombai Réka a soproni U20-as Európa-bajnokságról beszélt, illetve bepillantást nyerhetünk a szezon első edzésébe is. Ezen kívül, a videó során egy hosszabb lélegzetvételű portrét is láthatunk Cziczás László vezetőedzővel, aki többek között az U20-as Európa-bajnokságra és a győri felkészülési időszakra is kitért.

“A válogatott utánpótláséveimből a legnagyobb sikernek nyílván a világbajnoki bronzérmet emelném ki – U19-es korosztályban magyar csapat még sosem ért el ilyen sikert. Úgy gondolom, hogy hazánkban ez az egyik legszebb eredmény utánpótlásszinten, hisz csakis Ausztrália és az Egyesült Államok előzött meg minket ebben a korosztályban. Ezen kívül, amit talán még fontosabbnak tartok, hogy nagyon sok olyan játékost ismerhettem meg, akikkel a mai napig jó viszonyt ápolok. Legtöbbjükkel a felnőtt válogatottban is együttdolgozhatok. Éppen ezért, ha ki kellene emelnem egy dolgot, akkor mindenféleképpen az emberi kapcsolatokat emelném ki.” – fogalmazott Cziczás László. A szakember egyben arra is kitért, hogy mi a különbség az utánpótlás válogatott és a felnőtt válogatott között, mi is az az utolsó lépcsőfok, amit egy játékosnak meg kell ugrania. – “Ez egy nagyon összetett és bonyolult kérdés. Azt gondolom, hogy legfőképpen mentálisan, lelkileg kell készen állniuk a játékosoknak ahhoz, hogy felnőtt válogatott szinten is sikeresek lehessenek. Az utánpótlás válogatottakba viszonylag egyszerűbb bekerülni. A felnőtt korosztályban sokkal nagyobb a mezőny, ahol csakis a leges-legjobbak emelkednek ki. Az utánpótlásból viszont már rengetegen a felnőtt válogatott tagjai, rájuk pedig nagyon büszke vagyok.” – mondta az UNI Győr vezetőedzője.

Fotó: FIBA.Basketball

Cziczás László a tavalyi szezon után nehéz választás előtt állt.

“Sok szempontból is nehéz volt meghoznom a döntést, hogy Győrben folytatom az edzői pályafutásomat. Előszőr is családi szempontból – a kislányom 200 km-re lakik, Újszilváson a családommal. Ezen kívül még felmerült pár nehézség, amik miatt felmerült a kérdés, hogy egyáltalán elfogadjam-e a győri klub ajánlatát. Végül úgy döntöttem, hogy belevágok, hisz egy nem mindennapi kalandról van szó. Elsősorban a bizonyítási vágy hajt, hiszen az embernek nagyon-nagyon élesnek kell lennie ahhoz, hogy Győrben meg tudja vetni a lábát.” – fejtette ki döntését a szakember, aki immár a harmadik hete vezényli az UNI Győr együttesét. – “Azt gondolom, hogy nagyon szépen dolgozik a csapat – meglepően szépen. Elég kemény edzésmunkát kapnak a játékosok, de jól viselik a strapát. Bizakodóak vagyunk és remélhetőleg látszódni fog rajtuk a fejlődés is.

A legfőbb cél, ami már most megfogalmazódott, hogy a bajnokságban visszaverekedjük magunkat a legjobbak közé. Nagyon nehéz dolgunk lesz, hisz a magyar bajnokság rendkívül kiegyenlített. Van kettő, lassan három Euroligás csapat Magyarországon, utánuk pedig jön három-négy olyan együttes, akik megközelítőleg ugyanazt a szintet képviselik. Ettől függetlenül a célunk változatlan,: be szeretnénk magunkat verekedni a bajnokság legjobb négy csapata közé.

Európa Kupában is indulunk, ahol az erőviszonyok még tisztázatlanok. Természetesen ott is szeretnénk továbbjutni a csoportból. Összességében a legfontosabb, hogy a csapaton látszódjon az, ami az eddigi csapataimra is jellemző volt. Hogy tűzbe mennek egymásért, és az utolsó pillanatig küzdenek. Ez a cél, amiért minden egyes nap dolgozunk. Lehetséges, hogy ez a változás nem egyik napról a másikra fog történni, de amikor igazán kell majd, addigra össze fog állni a csapat.” – fogalmazta meg céljait zárásképpen a következő szezonra Cziczás László.

A Cziczás Lászlóval készített teljes portré az alábbiakban tekinthető meg.

Hirdetés