Hirdetés
USA

Videó ajánló: Sue Bird a női sport fontosságáról:

:

Hirdetés

Február 5. az Egyesült Államokban a női sport napja (National Girls & Women in Sports Day) volt. Ilyenkor számtalan rendezvényt tartottak országszerte, ismert sportolók látogattak iskolákba, ezzel is ösztönözve a lányokat a sportra.

A WNBA és az Uninterrupted készített egy zseniális videót, melyben Sue Bird beszél a női kosárlabdában jelenleg zajló drasztikus átalakulás fontosságáról. Ebben az ikonikus irányító hangsúlyozza, hogy a WNBA játékosok az új kollektív szerződéssel valódi változásokat indítottak el, amelyek mindenkit érintenek az újoncoktól a veterán sztárokig. A megállapodás valódi megbecsültséget adhat a sportolóknak.

Bird beszél az utazási körülmények javításáról, arról, hogy már mindenki külön szállodai szobát kap, nem lesznek a repülőn begörcsölt lábak. Jobban becsülik a női sportolók testét, szervezetét is ezáltal. Tervezhetőbbé válik a családalapítás. Sokkal inkább a játékosok dönthetnek arról, hogy mikor és hogyan tegyék meg ezt a lépést. Javulnak a karrier-lehetőségek, hogy vállalkozóként, vezetőként, tervezőként vagy bármilyen területen az életben a női kosárlabdázók is elhelyezkedhessenek.

A videóban Sue Bird kiemelte, hogy amikor ő kezdte a játékot, akkor ilyen lehetőségek még nem mutatkoztak. Lefektették az alapokat, ami minta lehet más ligáknak és példát állítanának ahhoz, hogy érdemes a női sportba befektetni. Ez ugyanis túlmutat rajtunk és mindenkit érint – ahogy fogalmaz az olimpiai és világbajnok irányító, majd hozzátette: “mi vagyunk a változás, magunknak kell megteremteni azt a világot, amiben élni szeretnénk.”

Bird reményét fejezte ki, hogy ez a megállapodás a lányokat a sport mellett tartja és maguk dönthetnek arról, hogy milyen formába teszik ezt. Akár életpályaként, akár szurkolóként, de fontos, hogy a döntés a saját kezükben lehet. “Még nem értünk teljesen az út végére, de addig nem állunk meg, amíg meg nem tesszük.”  -fogalmaz Bird, utalva arra, hogy jelentős változásokat indíthat be az új megállapodás, de a női sport terén még mindig van tennivaló.

A felvétel megtekinthető itt

Fotó: WNBA

Hirdetés