Hirdetés
Archivum

Videós áttekintés a 3×3-as olimpiai kvalifikáció menetérõl:

:

Hirdetés

2019 nagyon fontos év lesz a 3×3-as szakágban, hiszen az elsõ teljes olimpiai kvalifikációs versenyszezon vár a nemzeti csapatokra. A FIBA munkatársai összeállítottak egy áttekintõ videót a kvalifikációs versenyrendszerhez. Érdemes megnézni, miután átláthatóbbá, követhetõbbé teszi a következõ idõszakot.

A kvalifikációs versenyrendszer:

– A rendezõ Japán kap egy helyet, amennyiben bizonyos feltételeknek megfelel, és a FIBA Central Board jóváhagyja az indulását.

– 2019. november 1-jén zárul a jövõ évi világranglista. Innen a három legjobb válogatott automatikusan helyet kap azzal a feltétellel, hogy egy kontinensrõl nem kerülhet ki kettõnél több ország ilyen módon (tehát például amennyiben három európai áll a ranglista elsõ három helyén, abban az esetben az elsõ két európai, illetve az elsõ nem európai jut ki alanyi jogon az ötkarikás játékokra).

– 2020 májusában rendeznek egy olimpiai kvalifikációs tornát, ahonnan három csapat szerez indulási jogot. Ezen a versenyen a 2019. november 1-jei ranglista 20 legjobbja indulhat, de természetesen az a három nem, amelyik már kijutott november 1-jén.

– 2020 júniusában rendeznek egy második olimpiai kvalifikációs tornát is, amelyen hat válogatott vehet részt, és egy jut még ki. Az itt indulók névsora is a 2019. november 1-jei világranglista alapján dõl el, és az akkor kijutó három, valamint az elsõ kvalifikációs tornán indulási jogot szerzõ három csapat mellett azok az országok sem vehetnek részt ezen a versenyen, amelyek csapatai indultak a 2012-es londoni vagy a 2016-os riói ötkarikás játékokon az 5-5 elleni szakágban.

Emlékeztetõül érdemes elmondani, hogy a 3×3-as szakágban a Világranglistát tekintve megkülönböztetünk nemzeti és egyéni rangsort. A nemzeti rangsort a top100 egyéni eredmény alapján számolják. Az egyéni rangsort pedig a sportolók kilenc legjobb FIBA égisze alatt rendezett tornán elért eredményei alapján állítják össze.

A FIBA 3×3-as olimpiai információs felülete a fiba3x3.com/olympics rendszeresen frissül, ahol aktuális információkat találhatunk a kvalifikáció menetérõl.

Hirdetés