Hirdetés
Utánpótlás

Világbajnoki elődöntő az Egyesült Államokkal:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Elérkezett az elődöntők napja a debreceni U19-es világbajnokságon. A magyar válogatott 17 óra 30 perctől a címvédő Egyesült Államokkal mérkőzik meg a fináléba kerülésért.

A negyeddöntők alkalmával a magyar válogatott 78-71-re verte Csehországot. A mieink 39 percen át vezettek az összecsapáson. A második negyedben 10 pont is volt az előny, de a csehek rendre felzárkóztak. Végül az utolsó percben Boros Júlia triplája, akinek ez a 23. pontja volt, zárta le a találkozót. Boros mellett Madár Eszter 17 ponttal és 11 lepattanóval dupla-duplával zárt, míg Dombai Réka szintén 17 pontot ért el. A válogatottunk 30 mezőnykosarából 22-t ők hárman értékesítettek.

Ezen a mérkőzésen is kiemelkedően alakult a szerzett labdák száma, egészen pontosan 15-öt jegyzetek fel a magyar lányoknál. Emellett 20 gólpassza volt a csapatunknak és 18 eladott labdája. Mindhárom mutatóban a cseheknél jobban teljesítettünk. Ráadásul ellenfelünk eladott labdái után 20 pontot értünk el. A lepattanócsatát 40-39-re nyerte a cseh gárda, de a támadó-lepattanókat a mieink szedték jobban. Az előbb felsorolt adatsor és arányok az eddigi találkozók többségére jellemzőek voltak. Stabilan tartja a tornán a magyar csapat a 41-42%-os mezőnymutatót. A triplákat 38.9%-al értékesítjük, ami USA mögött a második legjobb mutatató. Ezen felül a szerzett labdák 14.2-es átlaga is a második legjobb a mezőnyben.

Fotó: FIBA.Basketball

Az Egyesült Államoknak az U19-es világbajnokság egy hagyományosan erős tornája. 1997 óta mindössze két kiírás volt, amikor nem nyertek aranyérmet. Összesen nyolcszoros győztesek. Ugyanakkor az elmúlt két alkalommal bőven akadtak nehéz perceik. 2017-ben el is veszítették a döntőt az oroszokkal szemben. Udinébe erősen hiányos csapatot küldtek. Két éve Bangkokban csak hosszabbításban győzték le Ausztráliát egy sérülések által hátráltatott csapattal, de Paige Bueckers zsenijével. Az amerikaiaknak az U19 azért is ennyire kiemelkedő, mert itt már elsőéves egyetemisták és az állami szinteken sokat játszó legjobb középiskolások sorakoznak fel. Ezzel a mérkőzés tapasztalattal, a képzés során megszerzett fizikummal a legnehezebb felvenni a versenyt.

Debrecenben az eddigi összes találkozójukon elérték legalább a 96 szerzett pontot. A legtöbb, amit kaptak, 64 volt. Ennyit a spanyolok hoztak ellenük pénteken. Átlagban 39 mezőnykosaruk van egy mérkőzésen és ezt 53%-os hatékonysággal értékesítik. Átlagban 11 triplát jegyeznek és 54.6 lepattanót értékesítenek. A teljesítmény-indexet tekintve heten átlagolnak 13 felett. A legjobbjaik Sonia Citron (21.0), Lauren Betts (19.8) és Jewel Spear (19.0).  A legponterősebb játékosuk Caitlin Clark, az Iowa sztárja. Debrecenben 15.4 pontot átlagol, de egyetemén 26.6 pontos átlaggal hozta le az elmúlt évad 30 meccsét.

A spanyolok a pénteki negyeddöntőben fejtették ki az amerikaiak ellen a legnagyobb ellenállást. A 20-4-es kezdéstől nem omlottak össze. Még 33-27-re is visszajöttek. A hét triplájukkal és a kellemetlen védekezésükkel okoztak kellemetlen perceket. Az amerikai válogatott ellen mindig az a kulcs, hogy fejben meddig bírják a nyomást a riválisok. Ezen felül egy ritmustalan meccsen extra dobóformával hozhatóak zavarba.

A másik ágon 20 óra 30 perctől a torna meglepetéscsapata Mali és Ausztrália mérkőzik.

Linkek az élő eseménykövetéshez

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés