Hirdetés
Nagyvilág

Kezdődik a 2022-es világbajnokság:

:

Hirdetés

Szerdáról csütörtökre virradóra elrajtol a 2022-es női kosárlabda világbajnokság.

A 12 csapatos tornán két hatos csoportban küzdenek a csapatok. Az A-csoportot ITT mutattuk be, míg a B-csoport erőviszonyairól ITT írtunk. A magyar klubcsapatok légiósait pedig IDE KATTINTVA emeltük ki.

Legutóbb 2018-ban Tenerifén még 16 válogatott küzdött meg a trófeáért. Ez már 12 csapatos torna lesz. Az első világbajnokság, amit az új rendszerben rendeznek. Ennek a lényege, hogy nem közvetlenül a kontinenstornák kvalifikálnak, hanem a nagy világversenyek (olimpia, világbajnokság) előtti februárban selejtezők-tornák döntenek a résztvevőkről. Ezek a selejtezők maximálisan beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, mivel nagy érdeklődés mellett kiváló találkozókat hoztak. Valóban bővítették és színesítették a válogatott erőpróbák sorát.

A nyitó napon hat mérkőzést követhetünk. Az A-csoportban rajtol a torna, hajnali 2 óra 30 perctől Bosznia-Hercegovina és Puerto Rico összecsapásával. Nagy kérdés, hogy a WNBA döntője után Jonquel Jones mikor érkezik meg Ausztráliába és milyen állapotban tud bekapcsolódni a bosnyákok munkájába. Ugyanakkor könnyebbség lehet számukra, hogy az egyetlen olyan riválissal találkoznak, akit Jones nélkül is lehet esélyük legyőzni. Puerto Rico átlagban 34 ponttal veszítette el olimpiai meccseit tavaly. Ez most egy nagy lehetőség szorosabb eredményt kialakítani, akár győzelmet szerezni.

A címvédő USA és Belgium csatája az első nap egyik nagy rangadójának ígérkezik. Az amerikaiaknál is kérdés, hogy a WNBA döntőjében érintettek sorsa miként alakul. Ezzel együtt érdekes lesz figyelni, hogy az eddig kevesebb lehetőséget kapók közül kik lépnek fel. Belgium elkezdte újraformálni keretét ebben az olimpiai ciklusban, de addig, amíg Emma Meesseman van, addig a belga esélyek is élnek egy kiemelkedő eredményre. Dél-Korea és Kína csatája pedig két kérdésre is választ adhat. Egyik oldalról arra, hogy a rendkívül jó szerkezetű Kína képes lesz-e a selejtezőn mutatott teljesítményét megismételni, illetve képet kaphatunk Dél-Korea versenyképességéről is.

A B-csoportban az Európa-bajnoki címvédő Szerbia Kanada ellen kezdi meg a szereplését. A megfiatalított szerb csapat előtt nagy teszt áll, de a negyeddöntő szempontjából ez egy kulcsmeccs mindkét fél számára. Az olimpiai ezüstérmes Japánnak Mali ellen kötelező a siker. A nap Ausztrália és Franciaország rangadójával zárul a déli órákban. A házigazda bemutatkozása önmagában is a nyitó nap csúcseseménye lenne. Lauren Jackson ezt még különlegesebbé teszi. A sérülésektől tizedelt francia csapatnak nem lesz könnyű dolga. Egyben azonban biztosak lehetünk. Minden nehézség ellenére Gabby Williamsék egy pillanatra nem adják majd fel.

Menetrend

A-csoport

2:30 Bosznia-Hercegovina – Puerto Rico
3:30 USA – Belgium
9:30 Dél-Korea – Kína

B-csoport

5:00 Kanada – Szerbia
6:00 Japán – Mali
12:30 Ausztrália – Franciaország

Hirdetés