Hirdetés
Archivum

Világbajnokság elõtt, olimpiai döntés után a 3×3-as szakág – interjú Károlyi Andreával



:

:

Hirdetés

Szerdán kelt útra a franciaországi Nantes-ba a 3×3-as Világbajnokság helyszínére a magyar válogatott. Még a csapat indulása elõtt Károlyi Andrea szövetségi kapitánnyal volt lehetõségünk egy hosszabb beszélgetésre, mely során a közelgõ Világbajnokság mellett az olimpiai döntést és az U23-as válogatottat is érintettük.

Írta: Nagy Norbert

Az olimpiai döntés milyen változásokat hozhat a 3×3-as kosárlabda életében? Láthatóan az idei év még a szokott rendben és erõviszonyok mellett telik, de 2-3 év múlva szerinted mi várható?

Minden azon múlik szerintem, hogy a FIBA mit szeretne ezzel elérni. Az biztos, hogy még több ország vagy azok, akik ebben már most benne vannak, még jobban rá fognak feküdni erre a szakágra. Az a nagy kérdés, hogy mi lesz a döntés: a top 5:5 válogatottaknak adjanak még egy játékszinteret vagy a válogatott peremén lévõ embereknek lehetõséget?

Egy idõben az volt a tervük, hogy ezt a két szakágat elválasztják egymástól. Ennek érdekében élt például az a szabály, hogy olyan játékos vehetett részt világversenyen, akinek abban az évben volt minimum két tornája. Most ezt eltörölték. Ez például nem abba az irányba vezet, hogy szétválasszák a két szakágat. Nem tudom, hogy igazából mi lesz a végkifejlete.

Követve a sportág erõviszonyait, én úgy vélem, hogy a nõi szakágban nincs ennek a szétválasztásnak realitása.

Én is úgy gondolom, hogy a nõi szakágban nem lehet. Legalábbis a belátható jövõben nem lehet ezt megtenni, 20-30 év múlva akár mûködhet… Én is úgy látom azonban, hogy most nincs olyan mennyiségû és minõségû játékos, akikkel ez megvalósítható lenne.

Mennyire kell attól tartani, hogy az 5:5 kosárlabdát domináló nemzetek „megszállják” ezt a szakágat is?

Benne van a pakliban. Ha a nõi vonalat nézem, ott van USA, a spanyolok, a szerbek, az ausztrálok, az oroszok. Ha az a cél, hogy a 3×3-ban is ugyanezek a nemzetek vegyenek részt, akkor nem tudom, hogy mi értelme van az egésznek. Ezért várom kíváncsian, hogy milyen lesz a kvalifikációs rendszer. Megtartják-e az olimpia elvét, hogy minden földrésznek legyen képviselõje? Akkor például nem sok hely marad. Sûrû, mozgalmas három év elé nézünk, mire valójában kikristályosodik mi a cél ezzel az egésszel.

Az Olimpia után térjünk rá egy kicsit az U23-as korosztályra. Idén összehívásra került egy U23-as válogatott és a nemzetközi szövetség egy új sorozatot is életre hívott. Mit kell tudni ezekrõl a kezdeményezésekrõl?

Ez egy Fast Track nevezetû program, amely az U18-nak és az U23-nak szól. Nõi vonalon hat ország szállt be ebbe U23-ban, amibõl most úgy tûnik, hogy Japán kiszállt. Eredetileg hat állomásos sorozatot terveztek. Ennek az a lényege, hogy megszerettessék a fiatalokkal a sportágat, illetve akik az U18-ból kiöregednek, azok is benne tudjanak maradni a versenyrendszerben. Az, aki az U18-as korosztályban kiemelkedõ – és ez érvényes az 5:5-ös kosárlabdára is –, még korántsem biztos, hogy a felnõttben is jó lesz. Erre lehet egy jó szintér, hogy maradjanak ezek a fiatalok a sportág mellett.

A hétvégén kezdõdik a felnõtt válogatottnak a franciaországi Világbajnokság. Három helyen változott a keret tavaly óta. Az már elsõ ránézésre az összeállításból is kiderül, hogy részben magasabb szerkezetre váltottatok. Milyen erények jellemzik az idei csapatot?

Tavaly Szabó Petra volt az, aki a center pozícióban játszott. Bár 182 cm magas a Petra, de jól mozgott a palánk alatt. Most Bozóki Bettina lesz ott 190 cm-rel, ami azt jelenti, hogy valóban magasabbak leszünk. Ahogy elkezdtük az egész válogatottat, én nem vártam azt a Bettitõl, hogy ilyen szinten fekszik neki a játék. Már az elsõ tornán tátott szájjal néztük, hogy milyen megoldásai vannak a palánk alatt. Nem is értettük, hogy ezt az 5:5 kosárlabdában eddig miért titkolta.

Medgyessy Dóri helyén Papp Klaudia szerepel Nyíregyházáról. Nagyon jó szellemiségû játékos, aki nagy munkabírású, jó keze van, jól dob kintrõl. Neki is fekszik ez a játék. Süle Krisztina már évek óta játssza a 3×3-as kosárlabdát és két éve a bõ keretben is bent van. Theodoreán Alexandra pedig a tavalyi Eb-gyõztes, világbajnoki résztvevõ csapat tagjaként idén is itt van velünk.

A Világbajnokságon a csoportban egy ismert csapat szerepel, õk Oroszország. Mellettük három kevésbé szem elõtt lévõ válogatott, Kirgizisztán, Kazahsztán és Németország lesznek még az ellenfelek. Mire számítasz a csoportkörben?

A kirgiz és a kazah kosárlabdáról sokat nem tudni és nézegetve a neveket, akkor sem lettünk okosabbak. A németek inkább „fekete lónak” tûnnek, nehéz megmondani, hogy milyen erõt képviselnek. Az oroszok viszont bombaerõsek lesznek. Szerintem még erõsebbek, mint tavaly. Három Európa Kupás és egy Euroligás játékost neveztek. Éppen az elsõ meccsünket ellenük játsszuk. Én azt gondolom, ha reálisan nézzük az erõviszonyokat, akkor az lehet a csoportdöntõ.

Az egész tornát nézve milyen elvárásokat fogalmaztatok meg?

A Világbajnokság nehéz, én várnám, hogy a csoportban az elsõ két hely valamelyikén végezzünk. Mondom ezt úgy, hogy a kirgiz, a kazah és a német válogatottról szinte nem tudunk semmit. Az elmúlt évekbõl kiindulva azért jó lenne, ha az elsõ két helyet meg tudnánk szerezni.

Az egész nyár fõ versenyének ez Eb-selejtezõt tartanám. Címvédõként illene ott lenni az Európa-bajnokságon, ugyanakkor teljesen átalakult a csapat, nem állunk egyszerû feladat elõtt. Rossz azt mondani, hogy az ember egy Világbajnokságot felkészülésként fog fel, mert azt azért nem szabad. Mindenképpen jó azonban, hogy egy nagy téttel bíró verseny van az Eb-selejtezõ elõtt.

Számomra egy kicsit szokatlan is, hogy egy hét alatt két nagy verseny lemegy és három hét alatt a FIBA tornái lezajlanak 3×3-ban.

Igen, ez a 3×3-hoz képest is szokatlan. Tavaly júniusban volt a selejtezõ, szeptemberben az Európa-bajnokság és októberben a Világbajnokság. Most ezt a hármat így három hét alatt lezavarják. Ez van, minden csapatnak ehhez kell alkalmazkodnia. Meg kell próbálni kihozni ebbõl a legtöbbet.

Köszönöm és sok sikert kívánok a nyári feladatokhoz!

Hirdetés