Hirdetés
Archivum

Világbajnokság után, Eb-selejtezõ elõtt a 3×3-as válogatott:

:

Hirdetés

Mozgalmas idõszak jellemzi a 3×3-as felnõtt válogatott életét, hiszen múlt héten kedden zárult a Világbajnokság. Szombaton már hazai rendezésû tornán szerepelt a csapat, a hétvégén pedig Andorrában immár a 2018-as Európa-bajnokság selejtezõje vár a játékosokra. Károlyi Andrea szövetségi kapitányt kértük arra, hogy értékelje az eddigi idõszakot és tekintsen elõre az andorrai Eb-selejtezõre.

 

Coffee break before the tournament 🇭🇺🏀 #whun3x3 #fiba3x3 #letsplay3x3 #ordrinkcoffee #backonbussiness

Magyar Nõi 3×3-as válogatott🏀 (@whun3x3) által megosztott bejegyzés,

Sokan követték itthon az elmúlt héten a 3×3-as Világbajnokság küzdelmeit. A manilai torna színvonalas és kiegyenlített küzdelmet hozott, melynek végén válogatottunk a 8. helyen zárt. „Kicsit felemás érzéseink vannak, mert szerettünk volna négybe kerülni. Ugyanakkor azt gondolom, hogy egymás után a harmadik Világbajnokságon vagyunk a legjobb nyolcban, így nem lehetünk elégedetlenek. Természetesen azért a tavalyi ezüstérem után jó lett volna a négybe kerülni.” – kezdte lapunknak adott visszatekintését Károlyi Andrea.

A szövetségi kapitány is az erõviszonyok kiegyenlítõdésére hívta fel a figyelmet. „Azt látni kell, hogy évrõl évre egyre inkább kiegyenlített a mezõny. Annyira rövidek és pörgõsek a meccsek, hogy akár egy kihagyott zicceren is nagyon sok minden múlhat, meg tudja bosszulni magát. Ez a nyomás az, amit el kell majd viselni: most már élet-halál minden meccs. Akik eddig gyengébb ellenfelek voltak, õk annyit erõsödtek, hogy már nincs olyan – vagy nagyon kevés – csapat, akik ellen nyugodtabban játszva lehet gyakorolni.” – összegzett Károlyi Andrea.

A magyar válogatott a tervezettnél hosszabb, közel 34 órás utazás után tért haza csütörtökön Manilából. Nem sok pihenõ jutott a keret tagjainak, hiszen szombaton már a hazai versenysorozat, a B33 Tour újabb állomásán léptek pályára. Ezt a tornát szintén erõs mezõnnyel rendezték, ahol végül az élen végzett csapatunk. Az elõdöntõben Hollandiát, a fináléban Szerbiát gyõzték le a magyar lányok.

Az elõzetes tervek között a pécsi erõfelmérõ nem szerepelt. Arról érdeklõdtünk Károlyi Andreánál, hogy végül milyen okból döntöttek a részvétel mellett. „Kint találtuk ki, hogy talán jó lenne, ha elindulnánk ezen a tornán. Annak ellenére is, hogy nem volt tervben, mert éppen csak hazaértünk. Tényleg jó volt, kellett az, hogy játszunk. A lányoknak is jót tett, a játéknak is jót tett, hogy újra erõs ellenfelekkel tudtunk találkozni. Még jobban szokták a körülményt, hogy ez egy ilyen sport: hazajössz, a következõ nap pedig elindulsz és újra lejátszol öt meccset.” – fogalmazott válogatottunk szövetségi kapitánya.

A szombati torna után a magyar válogatott hétfõn délután tért vissza Székesfehérvárra az MKOSZ edzõközpontjába, ahol kedden és szerdán folytatódik az edzésmunka. Ezt követõen csütörtökön reggel kel útra a küldöttség Andorrába. Az Európa-bajnoki selejtezõtorna mezõnyét már ismerjük, de a csoportbeosztást hivatalos felületein még nem kommunikálta a nemzetközi szövetség. Amennyiben az erre vonatkozó szisztéma nem változik, akkor a világranglista pozíció alapján kiszámolható a csoport összetétele. A friss világbajnok Olaszország, Lettország és Azerbajdzsán lehetnek az ellenfelek.

Kisebb változás a korábbi évekhez képest a lebonyolításban, hogy a torna két csoportjának elsõ helyezettjei automatikusan kvalifikálják magukat a szeptemberi bukaresti Európa-bajnokságra. Ez még tovább növeli a csoportmeccsek tétjét. A csoportok második és a harmadik helyezettjei játszanak keresztbe a további két továbbjutó helyért. A csapatlistát nézve erõs mezõny rajzolódik ki a selejtezõre, mely során a világbajnok olaszok mellett Spanyolország és Szerbia tûnik kiemelkedõnek. Beszélgetésünk alkalmával ugyanakkor Károlyi Andrea több riválisra is felhívta a figyelmünket. „Egy észt vagy egy lett csapat például fekete ló, nem tudjuk milyen játékerõt képviselnek. Nyilván az összeállításokat ismerjük, hiszen a selejtezõ kezdetéig már csak egyet lehet cserélni, de nem lehet biztosra menni ellenük.” – mondta a szövetségi kapitány.

Hirdetés