Hirdetés
3x3

Világbajnokság után Európa-bajnoki selejtező előtt a 3×3-as válogatott – interjú Földi Attilával:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

A magyar válogatott 1 győzelemmel és a 3 vereséggel a 17. helyen zárt a bécsi 3×3-as világbajnokságon. Nincs sok idő és jön az újabb erőpróba, a hétvégén már Pozsonyban szerepel Eb-selejtezőn a Böröndy Vivi, Hegedűs Janka, Papp Dia és Pusztai Petra összeállítású csapatunk. Földi Attila szövetségi kapitányt kérdeztük a bécsi seregszemle tapasztalatairól és az Eb-selejtezővel kapcsolatos várakozásairól.

„A 20 csapatos mezőnyt nézve 18 válogatottban pozitív energiákat szabadított fel önmagában már a világbajnokság ténye is. Az, hogy ott vannak a legjobbak között és megmutathatják a tudásukat. Nekünk teljesen ellentétes hatást váltott ki és a létező legrosszabb arcunkat mutattuk.” – kezdte visszatekintését a világbajnokságra Földi Attila. „Ennek az okait még én is keresem. Különösen úgy, hogy a pályám során talán soha nem figyeltem ennyire arra, hogy ne legyen teher az aktuális csapatomon. Az a célkitűzés, amit megfogalmaztunk, hogy Mongóliát és Csehországot győzzük le, a realitásoknak megfelelt. Ennek ellenére bátortalanul, görcsösen játszottunk. Úgy festettünk, mint, ha valaki egy sportkocsit próbált volna vezetni behúzott kézifékkel – sajnos nincs rá jobb hasonlatom.”

Fotó: Girgász Péter / MKOSZ

A világbajnokságon válogatottunk 56 pontot ért el, melyből 30 Papp Dia nevéhez fűződött. Visszatérő probléma idén a nemzeti csapatnál, hogy jól sikerült felkészülési torna után az éles versenyen nyújtott teljesítmény elmaradt az előzetes várakozásoktól.

„A világbajnokság előtt az astarai FIBA 3×3 Women’s Series tornán is megtörtént ehhez hasonló egy másik négyesünkkel. Akkor a negyeddöntőben az osztrákok elleni kulcsmeccsen. Igyekszünk feltárni ennek okait, mert akkor is és most is igaz, hogy a torna előtti utolsó felkészülési tornán jól néztünk ki. St. Pöltenben a későbbi világbajnok USA-val is felvettük a versenyt és mindössze 13-11-re kaptunk ki, miközben Olaszországot, Japánt, Ausztriát legyőztük. Egyszerű példa Mongólia, akiknek extra dobóformával ellenünk is voltak győzelmi esélyeik és ha nem kap jó fújást USA, akkor szerintem őket le is győzik. Nem nyertek meccset, de extrát hoztak ki magukból. Még lehetne sorolni a csapatokat, akik hasonlóan tudásuk felett játszottak. Mi sokkal többet tudunk annál, amit mutattunk, de nem bizonyítottuk be, amikor be lehetett volna.” – összegzett Földi Attila.

A Világbajnokságot végül az Egyesült Államok nyerte Franciaország, Ausztrália és Kína előtt.

„Szerintem a legjobb világbajnokság volt a nőknél a 3×3 történetében. Lehetett érezni egy kis törést a jók és a nagyon jók között. A legjobb négy és Kanada talán még a többi jó csapathoz is képest előrébb jár. Borzalmasan erős a mezőny és sajnálom, hogy mi nem tudtuk megnehezíteni ezen válogatottak dolgát.” – mondta a szövetségi kapitány, majd hozzátette:

„Én olyan edző vagyok, aki nem bújik ki a felelősség alól. Vállalom most is és a tapasztalatok alapján nem zárom ki, hogy változtatni kell a válogatásai elveimen. Nem kizárólag a felkészülés alatt mutatott legjobb formát kell figyelembe venni, hanem a karaktereket is. Megtalálni azokat, akik a legnagyobb versenyeken a legjobb teljesítményre képesek. Ennek a hátránya, hogy ezt a nagy versenyekig nem tudjuk meg és azt is látni kell, hogy ennek a csapatnak a váza tavaly a Women’s Series tornákon kifejezetten jól teljesített téthelyzetben. Amikor ott ültem a bécsi lelátón és a mellettem kiabáló Medgyessy Dórára néztem, azt gondoltam magamban, ha mezt húzna és beállna, továbbjutnánk a csoportból. Nem a versenyző négyes bántása ez, mert nyilván lényegesen jobb sportformában vannak, de fejben Megyóval többre mentünk volna. Ezen kell valahogy javítani, mert ez a négyes megy tovább a hétvégén az Eb-selejtezőre és ott nincs hibázási lehetőség.”

Fotó: Girgász Péter / MKOSZ

Földi Attila elmondta lapunknak, hogy a csapat versenyképességében továbbra is maximálisan bízik és a napokban sok beszélgetéssel igyekeztek a téthelyzetben mutatkozó görcsösség okait feltárni.

„A torna után leültünk a játékosokkal és Medgyessy Dórával együtt elmondtuk nekik, hogy kívülről milyen benyomásaink voltak. A lányok is elmondták, hogy hasonlóan érzik, de az okát ők sem tudják. Jót tett, hogy a csütörtöki kiesés után beiktattunk pár nap szünetet. Mindenki otthon volt, átgondoltuk az egészet és próbáltunk válaszokat keresni, amit közösen megvitattunk. Ezentúl minden este megpróbáljuk egymás között kibeszélni a tapasztalatokat, a felmerülő problémákat. Egymást kell kirángatni ebből a helyzetből. Szerintem nem kell soknak történnie, hogy valami átkattanjon.” – húzta alá a szövetségi kapitány.

A hétvégén a magyar válogatott Pozsonyban szerepel Eb-selejtezőn. Ott sorrendben a világbajnokságról ismert és ott a mieinket 17-14-re legyőző Csehország, majd Törökország, Lettország és Grúzia lesznek a riválisok. A csoportgyőztes automatikusan kvalifikálja magát a kontinenstornára, míg a második keresztbe játszik a másik csoport másodikjával a harmadik továbbjutó helyért. A másik ötöst a házigazda Szlovákia, Lengyelország, Ausztria, Görögország és Portugália alkotja.

„Átestünk egy nagy pofonon és ha negatív értelemben is, de komoly tapasztalattal vagyunk gazdagabbak. Ebből tanulni kell és ha tudunk belőle tanulni, akkor előrébb is léphetünk. Az Európa-bajnoki selejtező, bár fontos, de nem jár akkora pompával, mint a világbajnokság. Nem szabad izgulni, hanem bele kell állni és megpróbálni megnyerni a mérkőzéseket. A realitása megvan, az egyéni képességek adottak hozzá, hogy ezeket az ellenfeleket legyűrjük. Én azt sem tartom feltétlen problémának, hogy a csehekkel kezdünk. Van ennek egy olyan olvasata is, hogy sportolóként hajtja az embert a mielőbbi visszavágás vágya. Ilyen versenyzői felfogás kell és nagyon bízom benne, hogy belőlünk ez előjön, bizonyítjuk, hogy jobb csapat vagyunk.” – hangsúlyozta Földi Attila.

Sűrű napok következnek 3×3-ban, hiszen a magyar válogatott másik négyese Azerbajdzsán, Shusha felé veszi az irányt, ahol hétfőn és kedden FIBA 3×3 Women’s Series tornán szerepel. Ott Jáhni Zsófia, Szabó Fanni, Tóth Orsi és Weninger Virág alkotta csapatunk vesz részt.

„Az astarai torna után adott a lehetőség a javításra. Amennyire fontos az Eb-selejtező, annyira fontos ez a verseny is. Ez egy nyolccsapatos torna lesz, ahol a csoportban Hollandiával, Azerbajdzsánnal és a japánok privát csapatával (G FLOW.EXE) leszünk együtt. Fontos lenne pontokat gyűjteni. A vuhani szezonnyitón arányaiban jók voltunk a 6. hellyel, de Astarában és a világbajnokságon sok pontot hagytunk benne.” – összegzett Földi Attila.

Fotó: Girgász Péter / MKOSZ

Hirdetés
Hirdetés