Hirdetés
Utánpótlás

Visszatekintés a 2019-es ORV-re – interjú Mészárosné Kovács Andreával:

:

Hirdetés

Hétfőn ért véget Léván a 2019-es Olimpiai Reménységek Versenye, ahol a magyar U16-os válogatott két győzelemmel és egy vereséggel zárt. Mészárosné Kovács Andrea vezetőedzőt kértük arra, hogy értékelje lapunknak a torna történéseit.

Időrendben haladva az ORV-n az első rivális a későbbi győztes cseh gárda volt, akikkel szemben három ponttal maradtak alul a mieink. „Azt gondolom, hogy nálunk annyival voltak jobbak a csehek, hogy agresszívabban védekeztek és mi meglepődtünk ettől. Mire hozzászoktunk, addigra már előnyt szereztek. Ha az lett volna az elsődleges célunk, hogy győzzünk a cseh csapat ellen, akkor ez akár meg is történhetett volna. Mi inkább azt tartottuk szem előtt, hogy mindenkit megnézzünk adott szituációban, adott szerkezetben, ki, hol érzi jól magát. Nem voltam egyáltalán elkeseredve a csehek ellen. Inkább tanultunk abból, hogy mi az, amit jobban kell erősíteni.” – mondta lapunknak Mészárosné Kovács Andrea, mielőtt áttértünk volna a lengyelek és a szlovákok ellen nagy különbséggel megnyert összecsapásokra.

„A lengyel és a szlovák csapat egyértelműen gyengébb játékerőt képviselt nálunk, amivel tudtunk is élni. Azt mondhatom, hogy a lengyelek ellen játszottunk a legjobban. A szlovák meccsen hiába volt nagy különbség már az elején. Nem nagyon tudtunk úgy összpontosítani, mint az első két mérkőzésen. A szlovákok még saját magukat is alul múlták, de mi sem voltunk topon a harmadik fellépésünk során. Sok mindent kipróbáltunk és összességében elértük a célunkat a versenyen. A kollégákkal beszéltünk, hogy mi az, amiben elsődlegesen fejlődnünk kell és ez most ismét a védekezés lett. Az agresszivitás, a gyorsabb reakció hiányzik ahhoz, hogy kiemelkedő eredményt érjünk el.” – tette hozzá válogatottunk szakvezetője, akit arról is kérdeztünk, hogy miben látja ezen lemaradás okát.

„Egy kicsit magyar betegség, hogy azok a gyerekek, akik kiemelkedően tehetségesek, támadásban esetleg ponterősebbek társaiknál vagy éppen alkatilag a nemzetközi szintnek jobban megfelelnek, tehát várhatóan nagyobb eséllyel befutnak az elit kosárlabdában, őket hajlamosak vagyunk elkényeztetni. Én jobban örülnék, ha képletesen szólva őket „ütnénk, vágnánk” a védekezés szempontjából. Ma e nélkül jó játékos nincsen. Lehetetlen, hogy védekezés nélkül pályán tudjunk tartani bárkit is. Ideig, óráig el tudjuk dugni, toldozgatni a védekezési lyukakat és azt gondolom, hogy U16-ban ez eredményesen meg is történhet. Idősebb korosztályban azonban ez csak hátráltathat egy csapatot. Igenis hangsúlyozni kell a lányoknak, hogy muszáj védekezni és ugyanolyan hangsúlyt fektetni arra is.”

Fotó: sbkjunior.sk

A védekezés mellett a támadójátékról is kérdeztük Mészárosné Kovács Andreát, hiszen szigorúan a statisztikát nézve szép számai voltak a magyar csapatnak.

„Támadásban mondhatjuk, hogy sok pontot dobtunk a csehek ellen, de az egy ilyen rohanós, oda-vissza támadunk mérkőzés volt. Nyolc másodperceket rohangáltunk. Ezt is meg kell tanulnunk, hogy ez nekünk nem biztos, hogy egy jó taktika. Ahogy láttuk a mérkőzésen, ebből legtöbbször nem is mi jöttünk ki jobban, hanem inkább a csehek. Tanulható, tanulandó ez is. Alkalmasak a gyerekek arra, hogy új dolgokat megcsináljanak. Örültem annak, hogy minden mérkőzésen mindenki tudott mutatni pozitívumot és élni a játékperceivel. Volt, aki az első mérkőzésen még kicsit meg volt szeppenve, ami érhető. Más közegbe, más csapattársakkal szerepelt, de a második, harmadik mérkőzésen látszott, hogy tudták önmagukat hozni és mutattak olyan megoldásokat, ami miatt a válogatott keretben a helyük.”

Itthon is lehetett élőképes közvetítésben követni a mérkőzéseket és a magyar csapat kapcsán egy egymásért küzdő, egységes gárda képe rajzolódott ki.

„Valóban jó mentalitásúak, akarják csinálni, amit kérünk. Bennük van az, hogy igenis megmutatják.” – válaszolta felvetésünkre Mészárosné Kovács Andrea „Hangsúlyozni kell és ezt mondtam nekik is, hogy ők biztosan azt gondolják mindent beleadnak. Ez viszont még mindig kevés lesz egy Európa-bajnokságra. Elég lehet egy gyenge csapat ellen, ha olyannal kerülünk össze. Már egy közepesen erős vagy igazán erős csapat ellen viszont kevés. Mindig többet kell beleadni éppen ezért. Szükség van arra, hogy mindig a legjobb akarjon lenni mindenki egyénileg és csapatként is. Ha ezt mindenki hozzáteszi és ugyanezzel a csapatszellemmel tudunk még nagyobb akarással, önbizalommal, határozottsággal játszani, akkor jó eredményt tudunk elérni. Ez sok mindenen múlik, de én is gondolom, hogy igyekeznek csapatként működni, ami nagyon pozitív. Próbálnak harcolni, ami van, amikor sikerül, van, amikor nem. A csehek ebben jobban voltak, de nem állunk messze tőlük és hiszek benne, hogy ezt a fajta játékmentalitást lehet erősíteni.” – árnyalta a képet válogatottunk vezetőedzője.

Idén kicsit rövidebb volt a decemberi válogatott program az U16-os korosztályban, mivel elmaradt a leány mezőny számára a Balkán Kupa. Ugyanakkor Mészárosné Kovács Andrea beszélgetésünk végén elmondta, hogy a célját elérte az elmúlt hét összetartása.

„Azt láttuk, amit szerettünk volna. Mérkőzésszituációban, új közegben mit tud megmutatni magából egy játékos. Pozitív a benyomásunk a kollégákkal. Az, hogy a magyar bajnokságban gyengébbek az ellenfelek és kevés a kemény, szoros mérkőzés, az nem a gyerekek hibája. A bajnoki rendszerünk jó irányba alakul és egyre több olyan meccset tudnak játszani, ami felkészít ezekre a feladatokra. Főleg a döntő felé haladva. Megfelelt a célnak ez a decemberi program. Lesz egy összetartásunk februárban, lesz egy tavaszi Héraklész-hetünk is és azokon teljesen letisztul, hogy ki lehet az a 16-18 játékos, akivel el tudjuk kezdeni a nyári felkészülést.”

Hirdetés