Hirdetés
3x3

Visszatekintés a 3×3-as Európa-bajnoki selejtezőre – Károlyi Andreát kérdeztük:

:

Hirdetés

Sikerrel vívta meg a párizsi 3×3-as Európa-bajnokság selejtezőjét a magyar válogatott, amely óriási lelkierőt mutatva állt talpra az olimpiai selejtezőket követően. Károlyi Andrea, szövetségi kapitánnyal beszélgettünk az elmúlt napok tapasztalatairól.

Rendhagyó módon kezdeném. Fogalmazhatok úgy, hogy bizonyos tekintetben a csapat történetének egyik legfontosabb eredménye a vasárnapi?

Igen. Nagyon kevesen tudják, hogy milyen mélyen voltunk lelkileg és mekkora utat tettünk meg. Nem mondom, hogy ezen túl vagyunk és ha kívülről esetleg annak tűnt is, nem volt könnyű ez az Eb-selejtező. Főleg a brit meccs után, ahol kikaptunk egy újonc csapattól. Temi Fagbenlét nem kell bemutatni azoknak, akik szeretik a női kosárlabdát. Cyesha Goree nélkül szerepeltünk és Török Áginak kellett vele harcolnia, aki nem center, inkább 3-4-es játékos. Ennek ellenére mégis egy olyan helyzetbe került, hogy gyakorlatilag elvárássá nőtt vele szemben, hogy helyettesítse Cyeshát. Ha helyettesíteni nem is lehetett, de Ági a tőle telhető maximumot nyújtotta ezen a selejtezőn. Mindenképpen kiemelném azt is, ahogy a másik három lány a brit meccs után talpra tudott állni. Ilyen szempontból ez valóban nagyon fontos nap volt.

Milyen érzések kavarogtak bennetek vasárnap este?

Nem is tudom megfogalmazni, hogy milyen érzés volt miután kijutottunk. Természetesen nagyon örültek a lányok, egymás nyakába borultak. Megkönnyebbülés és talán egy kis gyógyír, így lehetne jellemezni. Amíg azt nem tapasztalja meg valaki a saját bőrén, ami bennük lejátszódott, azt nehéz megfogalmazni, visszaadni. Ehhez ott kellett volna lenni és látni az arcokat a brit meccs után. A lényeg, hogy túl tudtunk ezen lendülni és elmondhatjuk, hogy szeptemberben utazhatunk Párizsba az Európa-bajnokságra.

Fotó: FIBA.Basketball

Én abban fogtam meg magamban a konstancai torna jelentőségét, hogy az elitben maradásért küzdött a válogatott.

Igen, ezt lehet mondani. Talán többről is szólt, mint hogy kijutunk egy Európa-bajnokságra vagy sem. Ki tudja, ha nem sikerül kijutni, mi történik a továbbiakban. Nem volt könnyű szituáció.

Azért sem volt könnyű szituáció, mert látva a két torna (Tel-Aviv, Konstanca) négy ágát, a legkiegyenlítettebb a magyar csapaté volt. Amihez kellett az is, hogy számomra pozitív meglepetést okoztak a bemutatkozó britek.

Ezt már idén nyáron megszokhattuk, hogy nehezebb ellenfeleket kapunk. Most ilyen sorozatban vagyunk. A britekről szerintem annyit elég mondani, hogy az első tornájukra Temi Fagbenlét be tudták hozni a csapatba, ez megmutatja a hozzáállásukat.

A britektől elszenvedett vereség után két sorsdöntő meccs következett. Mi volt a kulcs? Gondolom, hogy itt elsősorban nem taktikai jellegű finomításokra került sor.

Nagyon nem… Leegyszerűsítve az történt, hogy csak saját magunkra figyeltünk azokon a meccseken. Természetesen az alapelvek megvoltak, de próbáltunk lépésről lépésre előrébb jutni a saját játékunkban és ez végül célra vezetett.

Az Európa-bajnokság az olimpia után egy hónappal, a klubszezon kezdetén, a nemzetközi kupasorozatok selejtezői alatt lesz. Bármi konkrétumot lehet már tudni a tornával kapcsolatban?

Nagyon távoli még és kevés konkrétumot tudni. Nekünk is várhatóan csak az a szokásos pár nap felkészülésünk lesz előtte, de ez szerintem mindenkire igaz a mezőnyből. Nem tudom, hogy tartják-e a korábbi elveket a csoportok beosztásánál. Tehát a Világranglistán elfoglalt pozíció és a kígyó elv. A mai napi állás szerint Románia és Litvánia lenne a csoportellenfelünk és egy francia-német ágon lehetne tovább haladni. Ez az idei tornák csoportbeosztásaihoz képest nem lenne olyan nehéz, de ez egy pillanatnyi állás alapján felvázolt lehetőség.

A legnagyobb változás, hogy Török Ági érkezett a csapatba. Hogy sikerült a beépítése? Látszódnak-e az alapok, amivel az Európa-bajnokság előtt folytathatjátok a munkát?

Nem is ez alapján a selejtező alapján ítélném meg Ágit, hanem a május 10. óta elvégzett munka alapján. Ritka gyöngyszeme a magyar kosárlabdának. Óriási alázattal dolgozott és nem csak a kosárlabda oldalát nézve, hanem edzéseken kívül is maximálisan odatette magát. Nagyon elégedettek voltunk vele. A selejtezőn ráadásul nem is a saját posztján kellett játszania és nagyon megállta a helyét. A Belgrádban lejátszott hat meccs és az Eb-selejtező alapján egyértelműen látszódnak az alapok.

A nyári program hogy néz ki?

Ez a FIBA 3×3 Women’s Series tornáktól függ, hogy mikor és milyen eseményeket hirdet meg a nemzetközi szövetség. Jelenleg zajlik Poitiers-ben egy torna, de több nem szerepel a naptárban. Most úgy áll a mezőny, hogy a selejtező tornák – az olimpiai és az Európa-bajnoki selejtezőkre is igaz ez – nem voltak pontszerző események.

Hirdetés