Hirdetés
3x3

Visszatekintés a 3×3-as Nemzetek Ligája nagydöntőjére – Süle Krisztinát kérdeztük:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Múlt héten rendezték a 3×3-as Nemzetek Ligája nagydöntőjét. A konstacai seregszemlén nyolcadik helyen zárt a magyar válogatott. Süle Krisztina szövetségi kapitányt kérdeztük a tapasztalatokról.

Vegyes érzésekkel készültem erre a beszélgetésre. Nagyon szép eredmény egy olyan világsorozatban, ahol 50 nemzet képviselteti magát, a legjobb nyolc közé jutni. Másik oldalról a negyeddöntőben közel volt a bravúr. Milyen érzésekkel gondolsz vissza a tornára?

Az első meccsen, amit Kínával vívtunk, nem voltunk ritmusban. Látszódott, hogy egy hónap kimaradt a 3×3-ból, mindössze egy közös edzésünk volt és a meccs helyszínén nem is tudtunk edzeni. Ettől függetlenül jobbra számítottunk, de ha már így alakult, nem estünk kétségbe. Megbeszéltük, hogy miért történhetett és már készültünk a litvánok ellen. Ott azt nyújtottuk, amit tudunk. Akadtak kimaradt helyzetek, de sokkal jobban játszottunk és mindent megtettünk a nyolc közé jutásért.

A negyeddöntőre alaposan felkészültünk a francia csapatból és a lányoknak is azt mondtam, hogy ne elégedjünk meg a nyolc közé jutással. Tegyünk meg mindent a jobb szereplés érdekében. Ki-ki mérkőzésre lehetett számítani, de tisztában voltunk azzal, ha tartjuk magunkat a megbeszéltekhez és egy-egy extra teljesítmény jön, akkor győzelmi esélyünk lehet. Kezünkben volt, de kimaradtak a lehetőségek. Az extrák sajnos nem jöttek és a végén hibák is becsúsztak. Ennek ellenére végig nyílt lett a mérkőzés, de sajnos nem sikerült továbbjutni.

Visszatérve a kérdésedre, nagyon vegyes érzéseim vannak nekem is. Igen, több, mint 50 csapatból bejutni a nyolc közé komoly nemzeteket megelőzve, nagy dolog, de mégis fájó egy kicsit, hogy így alakult végül.

A konferencia-győztesek találkoztak a 12 csapatos döntőben és nem mutatkoztak nagy különbségek. A 3×3-as világ ezen szelete nagyon együtt van.

Nekem is hasonló volt a benyomásom. Szégyenkezni nincs okunk. Nüánszokon múlott a legtöbb találkozó. Egy-egy olyan meccs volt, mint a kínaiak ellen nekünk, ahol nagyobb lett a különbség. Ez bármikor benne van a 3×3-ban. Főleg egy hónap kihagyás után.

Azzal a gondolattal már nem érdemes eljátszani, hogy mi lett volna, ha nyerünk Kína ellen és az olaszokkal találkozunk. Más karakterű csapat lett volna, mint a francia, de egyáltalán nem biztos, hogy nekünk kedvezőbb. A franciák gyorsaság, agilitás alapján jobban illettek hozzánk. Az olaszok testes, de technikás csapattal jöttek.

Ugyanaz fogalmazódott meg bennem, mint a felnőtt válogatott esetében. Ott a helyünk ebben a mezőnyben. Nem lógott ki a válogatottunk.

Egyáltalán nem lógtunk ki. Megérdemelten voltunk ott a nagydöntőben. Sőt, ahhoz tudok visszakanyarodni, amivel kezdtem. Ha lett volna lehetőség többet készülni, lehet, hogy más eredmény születik. Ezért sajnálom, hogy a Nemzetek Ligája nagydöntő és az U23-as világbajnokság ilyen késői időpontra esik. Nincs annyi lehetőség készülni, mint nyáron és ez megmutatkozik az eredményekben. Nem az állóképességgel volt gond, hanem a 3×3-as játékból estünk ki.

Egy korszak lezárult ezzel a tornával. Többen kiöregednek az U23-ból az évad végén. Ettől függetlenül ez nem a búcsú ideje, mert szerintem lehetnek tartalmas felnőtt pályafutások.

Ezért is sajnálom, hogy nem sikerült egy kicsit tovább jutni. Nagyon megérdemelték volna a lányok az U23-as pályafutásuk végén. Én is nagyon bízom benne, hogy esélyt kaphatnak a felnőtt válogatottban. Ilyen szempontból szerintem a most kiöregedő játékosoknak nincs okuk a szomorkodásra, mert lesz bizonyítási lehetőségük.

Mi kell ahhoz, hogy megállják a helyüket?

A rutin, a mérkőzéstapasztalat nagyon sokat számít a felnőtt mezőnyben. Látjuk azt, hogy a felnőtteknél még inkább fizikális játék dominál, erősödniük kell a játékosoknak és technikailag is lehet tovább fejlődni. Lehetnek olyanok, akik meghatározó szerepet tölthetnek be a jövőben felnőttben.

Hogy folytatódik az idény az U23-as válogatott számára?

Az október 5-én kezdődő bukaresti U23-as világbajnokságon is résztvevők leszünk. Oroszország helyét mi kaptuk meg. Nem hivatalos jelzések erről már voltak korábban is, de a hivatalos döntés csak a közelmúltban született meg. Akkor már tart az 5:5 klubszezon, így hosszú felkészülési időnk nem lesz előtte. Bár természetesen a legjobb teljesítményt szeretnénk nyújtani, de már önmagában azzal, hogy ott vagyunk pontokat gyűjtünk a felnőttnek és az U23-nak. Élni kell ezzel a lehetőséggel.

A novemberi válogatott szünetben szeretnék egy rövid összetartást tartani azokkal a játékosokkal, akik jövőre szóba jöhetnek. Meglátjuk, hogy a klubok mennyire lesznek partnerek ebben. Reményeim szerint ezzel nem lehet probléma.

Bár most egy kicsit vegyesebb érzésekkel beszélgettünk, de erre a 16-0-s nyárra nagyon büszkék lehettek és örök emlék marad.

Ezzel egyetértek. Mi is azzal a gondolattal zártuk le a döntőt, hogy bár a végén vereség lett a nyolc között, de nagyon sokat kaptak ettől a nyártól a lányok és ezzel kell továbbmenni. A negatív dolgokból, a vereségekből lehet építkezni és tanulni kell, de azt hiszem, hogy összességében sokkal több pozitív hozadéka volt ennek.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés