Hirdetés
Utánpótlás

Visszatekintés a BEAC serdülő csapatainak szereplésére:

:

Hirdetés

Május utolsó hetében, hat napon át az ország legjobb 16 serdülő csapata vendégeskedett a Gabányi Sportcsarnok parkettjén. A BEAC Újubda KA két csapata is érdekelt volt, az „A” döntőben negyedik, a „B” döntőben hatodik helyen végeztek a klub együttesei. A BEAC hivatalos honlapja bő másfél hét elteltével arra kérte a két szakvezetőt, Hegyi Hannát és Kováts Rékát, hogy értékeljék a döntő eseményeit, és a jövő évadra is tekintsenek előre.

Fotó: Girgász Péter / ELTE-BEAC Újbuda

Serdülő A csapat, országos 4. helyezett – Kováts Réka, vezetőedző:

Az utolsó meccset követően hosszasan üldögéltetek Szabó Dórival a csarnokban – úgy tűnt, van mit átgondolnotok. 

Nem tagadom, csalódottak voltunk és vagyunk is, annak kapcsán, ahogyan a szezon zárult és ahogyan a bronzmeccsen játszottunk. Nagyon sokat dolgoztak a lányok egész évben, sokszor erőn felül is teljesítettek, a csapat képessége, tudása alapján talán jobb helyen is végezhettünk volna. Ugyanakkor hiba lenne csak a bronzmeccs alapján nézni a szezont, és az országos negyedik hely és a mögötte lévő munka egy olyan eredmény, amire a lányok és mi is büszkék lehetünk.

Ez a csapat az idényben nagyon hosszú ideig veretlenül menetelt, ami nyilvánvalóan megalapozott egy csomó elvárást velük szemben.

Való igaz, a lányok otthonról is hoztak elvárásokat, és magukkal szemben is magasra tették a lécet. Látni kell azonban azt is, hogy nagyon sok minden történt velünk év közben, ami miatt azt gondolom, hogy a szezon elején megfogalmazott célokat már bravúr lett volna, ha elérjük.

Pedig így is kishíján sikerült. Sokak szerint a torna egyik legjobb meccse volt a Sopron elleni elődöntő.

Tényleg nagyon jó mérkőzés volt. Azt gondolom, mindkét csapat remekül játszott, izgalmas, fordulatos, a távolról szurkolók számára is élvezhető meccs volt, aminek a végén mindkét csapat megérdemelte volna a győzelmet. A mérkőzés nagy részében remekül játszottunk, erre a játékra büszkék lehetünk, mert megmutattuk azt is, hogy mekkora tartásunk van, mennyire tudunk küzdeni, csapatként, egymásért, és a padról is bíztatni egymást. Egy ennyi energiát és érzelmet megmozgató találkozó után érhető módon nagyon fájt a vereség, de azt gondolom, így ki lehet kapni.

A Csata elleni bronzmeccs egy teljesen más jellegű találkozó volt.

Abszolút más lelkiállapotban mentünk ki arra a meccsre, és a Csata is másként érkezett. Számukra nagy siker volt a négybe kerülés, abszolút felszabadultan jöttek a bronzmeccsre, míg mi talán nem tudtuk kellően feldolgozni az elveszített elődöntőt. Ugyanakkor nem szeretném erre fogni a vereséget, ez egy jóval összetettebb dolog. Viszont tényleg nem szabad ennek az egy meccsnek a fényében nézni a szezont, mert bár tényleg nagyon sajnálom, hogy pont egy ilyen mérkőzéssel tettünk pontot az idény végére, összességében azt gondolom, hogy nagyon szép, tanulságos évadot zártunk. A lányok rengeteget fejlődtek, nem csak kosártudásban, de emberként, sportolóként is, sokat tanultak küzdésről, tartásról, csapattá válásról. Ezekben kell és érdemes mérnünk ezt az évet.

Mi történt veletek a döntő óta?

A múlt hetet pihenéssel töltöttük, úgy éreztük, hogy a lányokra is és ránk is ránk fér a pihenés. Lesz majd egy csapatbúcsúztatónk még, de hétfő óta már a jövő évadra készülünk.

A 2007-es lányok jövőre is veled lesznek, hiszen a következő idényben a kadett A csapatot irányítod majd.

Igen, a héten már a formálódó kadett csapattal dolgoztunk, egy bővebb kerettel. Egyelőre igyekszünk felmérni, hogy ki hol tart, kire számíthatunk jövőre, és miként tudjuk a következő időszakot a lehető legjobban kihasználni. A következő hetek, szünetekkel tarkított, egyéni képzésekkel telnek majd.

Idén sok egyéni képzést iktattatok bele a programotokba, hogy érzed, megtérült a befektetett munka?

Én abszolút azt gondolom, hogy maximálisan hozzájárult ahhoz, hogy ennyit fejlődtek a lányok, ami aztán a csapat játékában is megmutatkozott. Sokat dolgoztunk kiscsoportos edzéseken, tartottunk külön dobóedzéseket, voltak edzés előtt és hétvégente is egyéni képzések. Ezek nélkül szerintem nem értünk volna el ilyen eredményt. Persze, mindez csak a lányok alázatos munkájával, rengeteg befektetett idővel és energiával jöhetett létre.

Hogyan telik a következő időszak számodra és a jövő évi kadettek számára?

Munkával. Júniusban végig dolgozunk, júliusban csapatszinten lesz pár hét szünet, de a felkészülés kezdete előtt is lesznek fakultatív egyéni és kiscsoportos edzések. Ebben az időszakban az egyéni technika fejlesztésén van a hangsúly, hogy aztán csapatszinten a lehető legjobban felkészülve kezdhessük meg az alapozást augusztusban.

Fotó: Girgász Péter / ELTE-BEAC Újbuda

Serdülő B csapat, országos 14. helyezett – Hegyi Hanna, vezetőedző:

Milyen érzésekkel tekintesz vissza a döntőre?

Alapvetően örülök annak, hogy idáig eljutottunk és tudtunk a B döntőben szerepelni. Van egy kis hiányérzetem ugyanakkor, mert azt gondolom, hogy jobb helyezést is elérhettünk volna, de az mindenképpen pozitív, hogy egy döntős szerepléssel tudtunk pontot tenni az idei évünk végére.

Mivel kapcsolatban van hiányérzeted?

Úgy érzem, hiányzott belőlünk a kellő bátorság és keménység, amivel egy ilyen döntőben szerepelni kellene. Fejben előjött, hogy „B” csapatként tekintettünk magunkra. Nagyon akartunk, ezzel nem volt gond, de nem jött ki belőlünk egy olyan teljesítmény, amivel meg tudtuk volna mutatni a valódi arcunkat és azt, amit igazából tudunk.

Tekintsünk vissza egy kicsit a megvívott mérkőzésekre. Az első találkozón a Török Flóris csapatával játszottatok és sajnos sima vereséget szenvedtetek.

Az mindenképpen csalódás volt, tekintve, hogy kétszer is játszottunk velük az évad során, és mindkétszer szűk (1 illetve 5 pontos) verséget szenvedtünk. Ennek alapján egy egál mérkőzésre számítottam, ám fejben nem voltunk ott, sok butaságot vétettünk, az ellenfelünk pedig összeszedettebben játszott. Mi tagadás, rágörcsöltünk erre a találkozóra, azt figyeltük, hogy az ellenfelünk mit csinál, és nem a saját játékunkra koncentráltunk, amit így nem is tudtunk ráerőltetni a másik csapatra. Sajnálom, hogy ez a meccs így alakult, több volt benne és ezzel az igazán jó helyezés esélye is elúszott.

Az első helyosztón viszont nagyon magabiztosan győztetek a Miskolci Vadmacskák ellen.

Ott érkeztünk meg a döntőbe. Fejben is, akaratban is rendben voltunk, tudtunk önmagunk lenni végre. Ez egy nagyobb arányú győzelmet eredményezett, ami jót tett a lelkeknek is.

A Vasas ellen borzasztó rossz kezdés után sikerült felállnotok, de a végén ők örülhettek.

Nem készültünk külön rájuk, és nehéz is modellezni azt, hogy egy olyan alacsony szerkezetű csapat, mint a miénk, hogyan védjen egy több magas emberrel felálló csapatot, mint a Vasas. Persze beszéltünk a besegítésekről, kizárásokról, amit a lányok hősiesen igyekeztek megvalósítani. A rossz kezdés után sikerült felvennünk a ritmust, de a végére elfáradtunk, így nem sikerült győzni. Sajnos kijött, hogy évközben nem tudtuk folyamatosan ezt a lendületet, keménységet mutatni a pályán, és nem volt meg a kellő rutinunk sem, hogy a befejezések pontosabban, jobban sikerüljenek.

Összességében hogyan értékelnéd a szezont?

Ha csak a döntőt nézem, azt gondolom, a helyezés lehetett volna szebb, ha az első pillanattól koncentráltan lépünk pályára. Ugyanakkor a szezon egészét tekintve úgy érzem, a lányok büszkék lehetnek magukra, az elvégzett munkájukra. Onnantól kezdve, hogy bejutottunk a legjobb 16-ba, gyakorlatilag az utolsó pillanatig életben tudtuk tartani az esélyt a nyolcba kerülésre, ami mindenképp megsüvegelendő teljesítmény. A Törekvés ellen úgy játszottunk, mint akik nem valók a legjobb 16 mezőnyébe, de az utolsó két meccsen bebizonyítottuk, hogy igenis helyünk volt a B döntőben. Ez a legfontosabb, amit a lányoknak is mondtam, hogy ebből kell építkezniük és ezt kell továbbvinniük a következő évre, évekre is.

A döntőt követően, pár nap pihenő után, elbúcsúztatok egymástól a lányokkal, hiszen ennek a csapatnak véget ért a szezon. Nem titok, jövőre a serdülő A csapatot viszed majd, és a héten már velük dolgoztál. Mik a terveitek a következő időszakra?

Igen, a serdülő B csapattal volt még három játékos edzésünk, ezzel zártuk le az idényt, és lesz majd még egy játékos piknik, ahol a 2007-esektől búcsút veszünk. Hétfő óta pedig már egy bő kerettel a következő évadra készülünk. Összesen 18-an vagyunk most a 2008-asok közül, és hozzánk csatlakoznak majd még 2009-es lányok is. Ebből a bő keretből majd augusztusban formálódik a végleges, jövő évi serdülő A csapat. Június végéig még dolgozunk a lányokkal, ez az az időszak, amikor a technikai hiányosságokat lehet csiszolni, megnézni, ki hol tart, mi az, amin esetleg javítani kell, illetve a taktikai alapokat is áttekintjük. A serdülőknek hagyományosan hosszú a szezon, ezért júliusban pihenőt kapnak a lányok, hogy aztán augusztustól gőzerővel megkezdhessük a felkészülést a következő évadra.

Hirdetés