Hirdetés
3x3

Visszatekintés a debreceni 3×3-as Eb-re – Károlyi Andreával beszélgettünk:

:

Hirdetés

A hétvégén rendezték a 3×3-as Európa-bajnokságot Debrecenben. A magyar válogatott az 5. helyen zárt. Károlyi Andrea szövetségi kapitányt kértük arra, hogy tekintsen vissza a torna küzdelmeire.

A nyitó napon a magyar csapat egy végtelenül küzdelmes találkozón Lengyelországot verte kezdésként. „Nagyon érezhetõ volt, hogy hazai rendezésû Európa-bajnokságon vagyunk, óriási tömeggel, nagy hangulattal. Mindegyik lánynak ez volt az elsõ ilyen élménye a 3×3-as válogatottal. Ez rányomta a bélyegét arra a mérkõzésre, de az akkori nagy küzdelem kellett ahhoz, hogy a francia meccs ennyire sima legyen.” – kezdte visszatekintését Károlyi Andrea, akinek felvetettük a beszélgetésünk során, hogy a franciák elleni meccs a szezon egyik legjobb játékát hozta.

„Bátran állíthatjuk, igen.” – válaszolta Károlyi Andrea. „Azon a meccsen extrát hoztunk. Minden olyan taktikai utasítást, amit megbeszéltünk, betartottak a lányok. Tényleg fantasztikusan játszottak. Igazából mindegy volt, hogy elsõk vagy másodikak leszünk, azaz az oroszokat vagy a spanyolokat kapjuk a negyeddöntõben. Így utólag persze lehet azt mondani, hogy az oroszok könnyebbek lettek volna. Eszünkbe nem jutott azonban azzal taktikázni, hogy kivel akarunk játszani. Mi úgy álltunk oda, hogy csoportelsõk akarunk lenni. Ha ez azt jelenti, hogy a spanyolok jönnek szembe, akkor õk.”

Vasárnap a negyeddöntõben tehát Spanyolország volt a rivális. Kísértetiesen hasonlított ez a találkozó az amszterdami világbajnoki negyeddöntõre. Akkor a magyar válogatott ünnepelhetett gyõzelmet, ezúttal a spanyolok.

„Vasárnap a spanyolok ellen azt láttuk, hogy két egyforma erõs csapat lejátszotta ugyanazt a meccset, amit egyszer már lejátszott Amszterdamban csak más lett a kimenetele. Ugyan hibáztunk a végén, mert megnyerhettük volna a meccset. Nagyon ritkán van azonban olyan, amikor azt mondom, hogy bizonyos bírói ítélet döntõen befolyásolta a meccset. Most ott a végén, amikor Cyeshára támadó-faultot fújtak, ahelyett, hogy néma síp mellett csak megadják a kosarat, szerintem az döntõen befolyásolta a mérkõzést.” – tett hozzá válogatottunk szövetségi kapitánya.

Bár a 3×3-as világversenyek csoportbeosztásaira kidolgozott rendszer, ami a Világranglistán alapul, azt hivatott szolgálni, hogy hasonló erõsségû ágak formálódjanak, ezúttal Debrecenben nagyon felborultak az erõviszonyok. „Amikor elkezdtük az Eb-t, mi azt mondtuk, hogy négy csapat nyerheti meg és az a négy csapat egy ágon van. Én nem gondolom, hogy a másik ágon annak a hat csapatnak lett volna esélye. Én már azt is túlzásnak tartom, hogy lett-holland csata volt a bronzéremért, óriási különbség mutatkozott így a két ág között.” – erõsítette meg a felvetésünket Károlyi Andrea.

A felnõtt válogatott számára lezárult a 2019-es versenyszezon. „Igen, nekünk sajnos lezárult. Bár még vannak pontszerzõ tornák, de azok egyrészt belelógnak a klubok felkészülésébe, amire pedig el tudnánk menni, azt Kanadában vagy Japánban rendezik.” – mondta válogatottunk szakvezetõje, akit kérdeztünk arról is, hogy érdemben változhat-e még a helyezésünk a hátralévõ hetekben.

„Ezt azért nem tudom egyértelmûen kijelenti, hogy nem, mert a 9. helyen állunk és Irán van mögöttünk kevéssel. Nem tudom, hogy õk például miként tervezik az õszt. Az európai mezõnybe õk nem számítanak bele, de például ott vannak mögöttünk az olaszok is pár százezer ponttal. Az udinei tornán biztosan elindulnak és ha jó eredményt érnek el, akkor még be tudnak elõzni. A hátralévõ idõszakban november 1-ig az U23-as válogatottban bízhatunk, hogy jól fognak szerepelni a World Urban Games-en és a kínai Világbajnokságon.”

Az idei nyár nagy eredménye 3×3-as válogatottunk számára a világbajnoki ezüstérmen túl, hogy egy folyamatosan erõsödõ mezõnyben sikerült tartani a helyet a közvetlen elitben. „Igen és éppen azt számolgattuk, hogy az oroszok mögött az egyik legeredményesebb nemzet vagyunk. Az erõnket mutatja, hogy a tavalyi év után – ami a korábbi eredményekhez képest nem sikerült annyira fényesre – be tudtuk bizonyítani, hogy többre vagyunk képesek. Bár 5. helyen zártunk, de szerintem ezt Debrecenben is megmutatták a lányok.” – zárta beszélgetésünket Károlyi Andrea.

Hirdetés