Hirdetés
Archivum

Visszatekintés a DVTK szezonjára – Cziczás Lászlóval beszélgettünk:

:

Hirdetés

Az Aluinvent DVTK sikeres szezont zárt, miután a bajnokságban ezüstérmet, a Magyar Bajnokságban bronzérmet szerzett. Nemzetközi porondon pedig az Európa Kupában szépen menetelve még a bombaerõs Galatasaray-t is megszorongatta. Cziczás László vezetõedzõt kértük arra, hogy értékelje lapunknak az elmúlt évad történéseit.
 

Fotó: DVTK

Fotó: DVTK

Túlzás nélkül állítható, hogy a DVTK kihozta a maximumot a 2018/2019-es szezonból. Lapunknak adott nyilatkozatában Cziczás László is megerõsítette ezt. A vezetõedzõt elõször arról kérdeztük, hogy miben látja azt a fordulópontot, amikor a nyerõ útra terelõdött a csapata játéka.

„Úgy gondolom, hogy bármelyik csapat szerezte volna meg az ezüstérmet ebben a szezonban, mindenki elégedett lett volna és úgy érezné, hogy ez a maximum.” – kezdte visszatekintését az elmúlt évadra a DVTK mestere. „Én úgy vélem, hogy az idei Sopront képtelenség lett volna megverni egy három gyõzelemig tartó döntõ párharcban. Nagyon szép szezont zártunk tehát. A fordulópont a Csata ellen hazai pályán elszenvedett vereségünk volt, ahol talán elég korán hittük azt, hogy egy nagyon jó csapat vagyunk. Idõben kaptunk egy kijózanító pofont, onnantól kezdve olyan irányt vett a csapat, amivel rátalált a helyes útra. Onnantól egy szép menetelést csináltunk, mind a bajnokságban, mint az Európa Kupában. Ez volt az elsõ közös évünk és nem rossz eredmény, amit elértünk.”- összegzett Cziczás László, aki ezt követõen a csapat erõsségeirõl is beszélt.

„Elsõsorban a kohéziót emelném ki, nagyon jó társaságot sikerült kialakítanunk. Az elsõ pillanattól észrevettük, hogy ez egy támadó potentált csapat, azaz olyan játékosaink vannak, akik inkább a pontszerzésben jeleskednek és a támadó-repertoárunk, ami elég széles. Erre is helyeztük az évadban a több hangsúlyt. Ennek meglett az eredménye, mivel a Sopron után mi dobtuk a legtöbb pontot. Úgy hiszem, hogy egy nagyon látványos játékot tudtunk nyújtani egész évben és ennek az lett a hozadéka, hogy az utolsó néhány mérkõzésen abszolút táblás ház elõtt játszhattunk, ami fantasztikus érzés. Itt nem 600-800 nézõrõl, hanem 2000 emberrõl van szó.” – mondta a DVTK szakvezetõje.

A beszélgetésünk során Cziczás László egyetértett azon felvetésünkkel, hogy mindig volt a keretben valaki, aki elõ tudott lépni vezérré és ez igen sokszínû, hatékony játékot hozott a DVTK-nak. „Abszolút, nem egy-két emberes csapat voltunk. Akadt olyan, hogy a cserejátékosaink közül is elõ tudtak lépni fõszereplõvé. Kulcsjátékosaink közül folyamatosan változott, hogy éppen ki nyújtotta a legjobb teljesítményt. Jöttek szép, állandó jó teljesítmények is. Kiegyensúlyozottak tudtunk lenni egész évben.”

A DVTK szezonjára visszatekintve két súlyosabb sérüléssel kellett megküzdeni. Télen Eglė ©ulèiūte és Katona Szidónia az egész évadra kidõlt. Errõl a helyzetrõl is kérdeztük Cziczás Lászlót. „Nagyon nagy lehetõség december-január környékén nincsen európai négyest találni. Nem tolongtak a piacon európai négyesek, akik jönni akartak hozzánk játszani. Egy-két lehetõségünk akadt és ezek alapján Aija Putninát találtuk alkalmasnak arra, hogy Eglė ©ulèiūtét tudja pótolni négyes poszton. Lett volna más lehetõség is, de rá várni kellett volna néhány hetet, ezért ugrottunk bele ebbe a megoldásba. Katona Szidóniát pedig házon belül próbáltuk pótolni. Nagyon rosszkor jött mindkét sérülés, de így utólag május 5-én mondva, ha õk rendelkezésre állnak, sem tudtunk volna ennél jobb eredményt elérni. Elég szerencsésen alakult a szezonunk.” – összegzett a szakvezetõ.

Jó évet zárt a DVTK magyar magja. Medgyessy Dóra klasszis irányító teljesítménye egész évben nagy figyelmet kapott, de Szabó Fanni, Zele Dorina, Kányási Veronika és Kiss Angelika is értékes perceket kapott, ahol jó teljesítményt nyújtottak. Ugyanúgy szükség volt rájuk a sikerhez, mint a statisztikai mutatók élén álló légiósoknak. „Teljesen egyértelmû volt, hogy lehetõséget kapnak. Nem kis munkájuk van ezeknek a lányoknak ebben a szezonban. Megérdemelték, hogy amikor csak lehetett pályára léphettek. A legtöbbször tudtak ezzel élni és mindegyik játékosnak voltak jó meccsei. Nagyon örülök annak, hogy ilyen szempontból is jó kis kohéziót sikerült kialakítani ebben az évben.” – mondta Cziczás László, akit zárásul a nemzetközi elõrelépés lehetõségérõl kérdeztük. Jövõre várhatóan még nagyobb porondon mutathatja meg magát a DVTK.

„Egy két poszton változás lesz a klub életében, az már biztos. Ami nagyon fontos, hogy a csapat gerince majdnem egyben marad. Ha szintet akarunk lépni és talán ennél is jobban játszani a következõ szezonban, akkor a védekezésünkkel kapcsolatban azokat a hiányosságokat, amik voltak egész évben, szeretnénk kijavítani. Szeretnénk egy nem csak jól támadó csapat lenni, de egy olyan csapat is, melynek a védekezésérõl is beszélnek.” – zárta beszélgetésünket Cziczás László.

Hirdetés