Hirdetés
3x3

Visszatekintés a FIBA 3×3 Women’s Series versenyre – Süle Krisztinát kérdeztük:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Negyeddöntőt játszott és végül 6. helyen zárt a FIBA 3×3 Women’s Series litvániai állomásán a magyar válogatott. Süle Krisztinával tekintettünk vissza az eseményre.

A magyar válogatott a litvániai tornán Jáhni Zsófia, Révész Boróka, Tenyér Zsófia és Tóth Orsolya összeállításban szerepelt. A 2017-es U18-as Európa-bajnok négyes lépett pályára. Szépen helyt tudott állni válogatottunk, mely az előzetesen kitűzött célt teljesítette.

“Az egyik legfiatalabb csapat voltunk. Nem is az U23-as korosztály teteje, hiszen 20-21-es éves játékosok alkották a keretet. Tóth Orsi játszott már idén is, de Jáhni Zsófi két éve, míg Révész Boróka és Tenyér Zsófi három-négy éve játszottak utoljára versenyszerűen 3×3-at. Nem túl sok felkészüléssel, Orsin kívül gyakorlatilag meccs nélkül utaztunk. Én is úgy számoltam, ha a csoportból tovább tudunk jutni, boldog leszek. Végül sikerült kiharcolni a továbbjutást.” – összegzett Süle Krisztina.

Fotó: FIBA.Basketball

A magyar csapat az első mérkőzésén 15-10-re alulmaradt Izrael gárdájával szemben. Ezt követően 22-6-os vereséget szenvedtek a mieink Spanyolországtól. A csoportkör végén az osztrákok hosszabbításos legyőzése továbbjutást ért.

“Ha nem az első meccsünket játszuk Izraellel, ott is sikerülhetett volna a győzelem. Mérkőzésről mérkőzésre javítottuk ki a hibáinkat. Ott még tompák voltunk, másfélszer annyi lepattanót szedtek, nem zártunk ki, nem tudtuk megszerezni a szabadlabdákat és legalább másfélszer annyit támadtak. Utána ezeket szépen megoldották a lányok. A spanyolok ellen öt percig egál volt, de ők egyértelműen kiemelkedtek a csoportból. Jóval rutinosabb játékosokkal érkeztek, sokkal fizikálisabbak voltak. Keményen védekeztek és akkor bizony becsúszott egy-egy technikai hiba. Az egyébként mindegyik csapatról elmondható, hogy fizikálisabbak voltak nálunk. Az osztrákok ellen 10-5-re mentünk, de jött egy kis hullámvölgy. Helyén volt a lányok szíve és keze a hosszabbításban.”

– mondta az U23-as válogatottunk szövetségi kapitánya. A magyar válogatott a negyeddöntőben Németországgal szemben 12-10-re maradt alul. “A németek elleni negyeddöntőben sokáig vezettünk, nem sok kellett volna, de mentálisan felőröltek minket. Volt egy rosszul beütött fault és már nem tudtunk visszajönni utána. Nem lehetek elégedetlen, végig tartottuk a lépést.” – tette hozzá Süle Krisztina.

Fotó: FIBA.Basketball

A tornát végül az Egyesült Államok válogatottja nyerte, mely a fináléban hosszabbításban múlta felül Spanyolországot. Egy ilyen rangos erőpróba óriási tapasztalatokat tud adni a játékosoknak.

“Ha az egész évet nézem az U23 tekintetében, akkor az a legnagyobb hiányérzetem, hogy nem tudtunk sok meccseket játszani. 11 fővel készültünk és az volt a koncepció mikor megtudtam, hogy a Women’s Series versenyekre is mehetünk, hogy mindenkinek adok lehetőséget. Szolnokon másik játékosok fognak szerepelni a Nemzetek Ligájában és a konstancai Women’s Series versenyen is másik csapat indul. Én azt vallom, hogy nézzük meg ezeket a fiatalokat ilyen mezőnyben. Konstancán 12 csapattal ráadásul még erősebb mezőny várható az olimpia után és az Eb-re készülve. Emellett nagyon sajnálom, hogy nincs hazai bajnokság, hiszen a környező országokban jóval több hazai versenyt rendeznek.” – fogalmazott Süle Krisztina.

Fotó: FIBA.Basketball

Jó benyomást tett a felnőtt mezőnyben Jáhni Zsófia, Révész Boróka, Tenyér Zsófia és Tóth Orsolya négyese. “Amikor ők elkezdték U18-ban, akkor párhuzamosan mentek végig az 5:5 válogatottal. Ez az első olyan nyár, amikor 5:5 válogatottban nincs kötelezettségük. Nagyon remélem, hogy ezt a magot együtt lehet tartani. A következő évben az Universiade válogatottal kell majd összeegyeztetni a nyári programot, hogy ott is tudjanak szerepelni és 3×3-ban is végig versenyezhessenek.” – mondta Süle Krisztina.

Az U23-as válogatott Szolnokon a szerdától péntekig tartó Nemzetek Ligája forduló alkalmával Herman Alíz, Király Andrea, Takács Emese, Tóth Orsolya és Varga Eszter felállásban szerepel. Hétfőn két edzés van a programban, kedden pedig egy edzés és délután már utazik a csapat Szolnokra. A Nemzetek Ligája után egy kis szünet jön, majd augusztus 14-én és 15-én már a konstancai FIBA 3×3 Women’s Series versenyen szurkolhatunk a lányoknak.

Hirdetés