Hirdetés
Magyarország

Visszatekintés a Hepp Kupa döntőre – Studer Zuszsával beszélgettünk:

:

Fotó: Tóth Zsombor / Soproni Darazsak Sportakadémia

Hirdetés

Az Atomerőmű KSC Szekszárd II. sikerét hozta a Hepp Kupa 2022-ben. Studer Zuszsa vezetőedzővel tekintettünk vissza a hétvégi négyes döntőre.

Az Atomerőmű KSC Szekszárd II. óriási csatában 58-50-re legyőzte a Sportdarázs-SMAFC csapatát a Hepp Kupa vasárnap esti fináléjában és ezzel fennállása során először elhódította a trófeát.

„Hétfőn reggel kezdtem el igazából felfogni, hogy mit értünk el. Beszéltük is a lányokkal, hogy olyan mintha álomvilágban élnénk. Óriási öröm és mámor volt bennem a lefújás után. Az pedig egy plusz, hogy nem csak megnyertük, de ezt idegenben tettük a Sopron ellen Sopronban. Felemelő érzés, nagyon boldog vagyok.” – mondta lapunknak Studer Zsuzsa vezetőedző arra a kérdésre, hogy milyen érzések munkálkodtak benne a lefújást követően.

Fotó: Tóth Zsombor / Soproni Darazsak Sportakadémia

Az elődöntőben a Szekszárd 60-47-re múlta felül a Csata DSE-t. A harmadik negyed hajrájától kezdte felőrülni riválisát a szekszárdi együttes. Ugyanakkor az első félidőben még egy kis izgalom érződött a szekszárdi lányokon.

„Ezt jól érezted. A lányokkal is arról beszéltünk a meccs után, hogy mindenki egy kicsit túlakarta azt a győzelmet. Annyira döntőbe akartunk jutni, hogy ez rányomta a bélyegét a játékunkra, de a második félidőre már felengedtünk és egyből jobban ment a játék. Nem taktikai dolgokban, hanem inkább érzelmi oldalon kellett változtatni a mérkőzésen. A félidőben azt kértem a csapattól, hogy bár ez egy Hepp Kupa és nagy téttel bíró elődöntő, de próbáljuk meg élvezni a játékot. Akkor megy jól, ha elengedjük magunkat, élvezzük és nem csak csináljuk, mint egy gép.” – idézte fel a szombati mérkőzés fordulatát a szekszárdiak vezetőedzője.

A döntőben a Sportdarázs-SMAFC volt a KSC riválisa. A soproni csapatba Varga Alíz és Varga Sára személyében két olyan játékos játszott le az Euroligás gárdából, akik idén még nem léptek pályára a Piros csoportban vagy a Hepp Kupában. Arról is kérdeztük Studer Zsuzsát, hogy ez mekkora változást jelentett a felkészülésben.

„Ahogy a beharangozó alkalmával is elmondtam, mi csak az első meccsre és a Csatára készültünk. Nem is lehet nagyon előrébb tervezni ilyen helyzetben. A Sopronnak ezek voltak az első meccsei ebben a felállásban és ahogy nálunk, úgy ez náluk is nagyon más, mint egy sima Piros-csoportos mérkőzés. Teljesen más a játék, ha van 2-4 ember, akik nem szoktak rendszeresen játszani. Megnéztük a második elődöntőt, kielemeztük és igyekeztünk a legjobb tudásunk szerint felkészülni. Szerintem jól sikerült, ezt mutatja az 50 kapott pont a hazai pályán játszó csapattól.” – fogalmazott Studer Zsuzsa, akit arra kértünk foglalja össze gondolatait a fináléról.

„Nem volt a legszebb kosárlabda. Pontszegény meccs lett, de óriási küzdés zajlott a pályán, ami mindkét csapatra igaz. Minden pályára lépő játékos akart, küzdött, csúsztak, másztak mindenért. Rettenetesen jó volt ezt látni. Nem is tudom mikor láttam ilyen meccset, amikor ekkora küzdés ment. A beharangozóban beszéltünk arról, hogy Sopronban és nálunk is magasabb szintről érkező Euroligát játszó fiatal lányok szerepeltek, de úgy hajtottak, mintha Euroliga döntőt játszanának. Talán az volt a sorsdöntő a végén, hogy mi egy kicsit jobban bírtuk ezt a küzdést, agresszívabbak tudtunk lenni, jól védekeztünk, jöttek szerzett labdák és bement egy-két extra tripla.”

Fotó: Tóth Zsombor / Soproni Darazsak Sportakadémia

Beszélgetésünk alkalmával Studer Zsuzsa külön is kiemelte a kiváló csapatszellemet.

„Nyilván nálunk is változást jelentett, hogy ott volt Miklós Melinda, Mányoky Réka, akik már magasabb szintet képviselnek. Nekik sok rádobásuk volt ezeken a meccseken, emiatt is egy kicsit változtatni kellett. Az volt a jó, hogy a csapat abszolút partnernek bizonyult ebben. Nem lett sértődés abból, hogy volt, aki kevesebb játéklehetőséget kapott. Végig egy csapatként mindenki úgy örült minden kosárnak, mint, ha ő maga dobta volna.” – hangsúlyozta a szekszárdiak vezetőedzője.

Egy kicsit nézzük a statisztikákat. A négyes döntő alkalmával mindkét mérkőzésén nyerte a lepattanócsatát a Szekszárd. A Csata DSE ellen 13, a Sportdarázs-SMAFC legyőzésekor pedig 16 támadólepattanója volt a csapatnak, ami kiemelkedő arány.

„Szegény lányokat már sajnáltam a végén, mert szerintem percenként elmondtam nekik, hogy mennyire fontosak a lepattanók. Hangsúlyoztam, hogy minimum három emberrel folyamatosan legyünk rajta a lepattanón és megállás nélkül menjünk érte. A Sopronra készülve megnéztem az elődöntőt és ott látszódott, hogy nem zárnak ki olyan jól. Az SZPA-HSE is leszedett 11 támadólepattanót ellenük és ez szerencsére bevált nekünk. Megcsinálták a lányok, amit kértem: 16 támadólepattanónk volt végül a döntőben. Büszke voltam a csapatra!” – fogalmazott Studer Zsuzsa.

Fotó: Tóth Zsombor / Soproni Darazsak Sportakadémia

A másik terület a triplák, melyből az elődöntőben hetet, a fináléban nyolcat értékesített a Szekszárd.

„Annyira nem mondanám, hogy túl jól ment. A Csata és a Sopron ellen is sok üres helyzetünk maradt ki. A küzdés és az extázis, amiben játszottunk hozta azt, hogy a végén, amikor kellett, akkor bement a győzelemhez szükséges egy-két extra tripla.”

Adódik a kérdés, hogy a szurkolók egy feltörekvő, fényes jövő előtt álló új szekszárdi generációt láthattak.

„Mindenképpen mondhatom, hogy igen, ez az új generáció és remélem, hogy sok évig fognak még egyre feljebb és feljebb menni. Nagyon megérdemelnék!” – válaszolta Studer Zsuzsa, külön rávilágítva arra, hogy a siker még jobban összekovácsolhatja a fiatalokat.

„Kevés időnk volt együtt készülni, de napról napra egyre jobban kovácsolódtunk össze. Itt Szekszárdon is elmentek együtt kávézni, majd Sopronban is végig együtt voltak. Jó látni, hogy a csapatkémia ennyire szépen összeért és ez szintén biztató a jövőre nézve.” – összegzett a szekszárdiak vezetőedzője.

Fotó: Tóth Zsombor / Soproni Darazsak Sportakadémia

Hirdetés