Hirdetés
Archivum

Visszatekintés a kontinenstorna elsõ napjaira – Interjú Székely Norberttel:

:

Hirdetés

Az Európa-bajnokság szünnapján volt alkalmunk beszélgetni Székely Norbert szövetségi kapitánnyal. A magyar válogatott megnyerte az elsõ két mérkõzését és a csoportkör záró napjának eredményeitõl függetlenül a C-csoport élén végez, amivel egyenes ágon folytathatja a negyeddöntõben. Az elsõ két találkozó kapcsán már sok minden elhangzott, így a szakvezetõt elsõsorban az eddigi sikerek lelki, emberi oldaláról kérdeztük.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A mindenkori magyar válogatottak esetében a küzdésre, akarásra soha nem lehetett panasz. Ezen az Európa-bajnokságon viszont ezek az erények régen látott bravúrgyõzelmekkel párosultak. Székely Norberthez beszélgetésünk elején azzal fordultunk, hogy miben látja ennek a változásnak az okát.

„Nagyon fontos az, hogy egymásért tudjanak küzdeni és egymás hibáját, erõsségeit elfogadva tudjanak csapatot alkotni a játékosok. Szerintem ez a legfontosabb.” – kezdte válaszát a szövetségi kapitány, majd így folytatta:

„Amiben egy kicsit talán mások vagyunk, hogy nagyon nehéz szituációkban akadt mindig egy-egy ember – és ez a csapat érdeme, hogy akadt mindig egy-egy ember –, aki a feszültséggel, fizikalitással együtt fel tudja vállalni a kulcsmomentumokat. Ez nagyon fontos és a kulcsmomentumokban nem csak arra gondolok, hogy bedobja-e a labdát vagy sem, hanem arra, hogy le kell védekezni ezt vagy azt a játékost. Ezeket a szituációkat ez a csapat most nagyon jól érzi.”

Az elõbbiekben elmondottakra kiváló példa a szlovénok elleni nyitó összecsapás. Sokáig kedvezõtlen mederben haladt a találkozó, a 14 pontot is elérte a hátrány, viszont a kispad végig együtt élt a játékkal és azt a benyomást mutatta magáról a csapatunk, hogy meccsben van.

„Végig hittünk egymásban. A szlovén meccsen ez különösen fontos volt. Az terhelve volt a felkészülés nehézségeivel, azzal, hogy nagyon nehéz döntéseket kellett hozni. Az látszott, hogy azok elõremutató döntések. Az utolsó pillanatban alakult ki az, amit mi akartunk, hogy kialakuljon. A szlovénok ellen azért hittünk egymásban ennyire, mert megjártuk már a hadak útját, a poklot a felkészülésben és tudtuk azt, hogy abban a helyzetben is össze tudunk fogni. Aztán nem is volt kérdés, hogy bízunk benne.” – idézte fel a sikert Székely Norbert.

Pénteken azzal, hogy a délutáni órákban Szlovénia legyõzte Törökországot, sarkosítva dupla vagy semmi helyzetbe került a magyar válogatott. Egy gyõzelemmel megnyerhette a csoportot, vereség esetén viszont a továbbjutás is veszélybe került.

„Ezt senki nem kérdezte tõlünk, pedig elég sok újságíróval beszéltünk a mai napon. Elõttünk volt az a szlovén-török meccs. A helyzet az, hogy én annyira hittem ebben a csapatban és a csapat is annyira hitt magában, hogy gyakorlatilag egyöntetûen a szlovénoknak drukkoltunk. Azt éreztük, ha a szlovénok megnyerik azt a mérkõzést, akkor nekünk ott van a labda és hittünk abban, hogy megverjük az olaszokat.” – válaszolta Székely Norbert, akinek felvetettük, hogy a realitás inkább az diktálta volna: a további esélyek megtartása érdekében török sikerben bízzunk.

„A józan ész ezt diktálta volna valóban. Mi viszont sokszor túlterjeszkedtünk a józan ész határain, mert rá voltunk kényszerítve és mert el tudtuk hitetni, hinni, hogy bármire képesek vagyunk.” – hangsúlyozta a szövetségi kapitány.

Az olaszok elleni találkozó küzdõs, pontszegény játékot hozott. A szlovénok elleni komoly támadó-potenciált mutató 88-84-es mérkõzés tükrében azt is felvetettük a kapitánynak, hogy tervezetten helyezték-e a hangsúlyt a második napon a védekezésre.

„Az tudtuk, hogy a szlovénok ellen támadnunk kell nagyon jól, nem szabad elveszíteni az önbizalmat akkor sem, ha nagyobb hátrányban vagyunk. Az olaszok ellen pedig védekezni kell extrán. Ha nem tudjuk megtenni, akkor ott nagyon nehezen lehetett volna versenyben maradni velük. Szerencsére mind a kettõ be is jött, így igen, ez tervezett volt.”

Vasárnap Törökország ellen tét nélküli mérkõzést vív a magyar csapat. A mieink biztos továbbjutók, a törökök biztos búcsúzók. Zárásul azt kérdeztük Székely Norberttõl, hogy erre miként lehet felkészülni. „Egyrészt nehéz, másrészt le kell terveznünk. Már meg is csináltuk csütörtökig – a lejátszandó mérkõzésig – elõre a programunkat. Ez az elsõ.” – mondta a szövetségi kapitány.

„A másik, hogy nyilván egy kicsit másfajta rotációval kell játszanunk és itt már nagyon fontos az, hogy a jövõt építsük. Én mindig azt mondtam, hogy nekünk az eredményen túl ki kell néznünk ebbõl a helyzetbõl és a jövõt is látnunk, építenünk kell. Most jelen pillanatban erre van nagyon komoly esélyük. Olyan játékosok, akik esetleg még nem annyira jutottak szóhoz, most az Európa-bajnokság adta téthelyzetben próbálhatják ki magukat a legmagasabb szinten. Emellett vissza akarunk térni ahhoz, hogy megint 12 emberbõl induljunk jövõ csütörtökön. Ha 12 emberbõl indulunk és abból kell kiválasztani azt az ötöt, aki megnyerheti aktuálisan a meccset, az mindig sokkal jobb, mint ha hatból, hétbõl kell ezt megtenni.” – összegzett a szövetségi kapitány.

Hirdetés