Hirdetés
3x3

Visszatekintés a litvániai FIBA 3×3 Women’s Series versenyre – Révész Borókát kérdeztük :

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Július végén a FIBA 3×3 Women’s Series litvániai állomásán szerepelt a magyar válogatott Jáhni Zsófia, Révész Boróka, Tenyér Zsófia és Tóth Orsolya összeállításban. Ez azt jelenti, hogy a 2017-es U18-as Európa-bajnokságon aranyérmes csapat szerepelt az elit mezőnyben. Révész Borókát kérdeztük a tapasztalatairól.

Milyen érzés volt újra 3×3-at játszani?

Furcsa volt újra játszani, mert elég régen szerepeltem utoljára tétmeccsen 3×3-ban. Ez a pár nap mindenféleképpen nosztalgikus érzés volt. Hirtelen elég mélyvízbe dobtak minket, ami nem probléma, mert ezekből lehet a későbbiekben fejlődni. Ilyen tornából tudjuk a legtöbb következtetést levonni, hogy egyáltalán hányadán is állunk a 3×3-as képességeinkkel.

Említetted, hogy nosztalgikus érzés volt. A 2017-es U18-as Európa-bajnok csapat szerepelt együtt. 

Nagyon örültünk neki, hogy ilyen összeállításban tudtunk kimenni a tornára. Annak ellenére, hogy azon a 2017-es Európa-bajnokságon játszottunk utoljára együtt, még mindig éreztük egymást. Meccsről meccsre jöttek vissza azok a dolgok, amiknek köszönhetően akkor ilyen sikereket el tudtunk elérni. Emiatt is sajnálom kicsit, hogy ez a nyári 3×3-as szezon kicsit kaotikusra sikeredett. Ilyen összeállításban nem fogunk már játszani idén, de remélem, hogy jövőre újra össze tudunk állni.

Fotó: FIBA.Basketball

Összeállhat ebből a csapatból a magyar 3×3 következő nagy négyese?

Lehet, nyilván ez most még csak álom, illetve egy olyan cél, amit idővel szeretnénk elérni. Ahogy ez a torna is mutatta, rengeteget kell edzeni és fejlődni. Azt gondolom, ha mind a négyen kitartunk és ugyanolyan szívvel, akarattal csináljuk ezt a 3×3-at, mint eddig, akkor akár még ez is benne lehet.

Most találkoztatok az elittel, így közelről gyűjthettetek tapasztalatokat. Mely területeken kell fejlődni?

Kevés időnk volt felkészülni erre a tornára. Összesen négy edzésre volt lehetőségünk a Women’s Series előtt. A többi csapat régebb óta együtt játszik vagy többhetes felkészülésük után érkeztek. Annak ellenére, hogy korábbról jobban érezzük egymást, néha még így sem nagyon tudtuk, hogy a másik mit akar. A 3×3 legfontosabb eleme a társakkal való együttműködés. Úgy érzem, hogy az akarat megvolt, és visszatérve a kérdésesre, az összeszokottságot mondanám fejlődési pontként. Azért annyira rossznak azt sem éreztem, de nem volt annyira jó sem, mint 2017-ben.

Több területen viszont szépen tartottátok a lépést.

Az akaratunkkal sikerült ezeket a hiányosságokat áthidalni és fizikálisan is nagyjából helyt tudtunk állni. Ha ennek a tornának lett volna még két napja, akkor lehet, hogy az utolsó napra már jobban összeszokunk és sikerül egy jobb szintet elérni. Minden meccsre hoztunk elő újabb dolgokat, tudtunk a régi tapasztalatra építve ösztönből játszani. Emellett pedig elővettük azokat, amiket gyakoroltunk edzésen és a Mau is kért tőlünk.

Fotó: FIBA.Basketball

A torna mérkőzéseiről milyen tapasztalatokat emelnél ki?

Az első meccsen Izraellel játszottunk. Azt gondoltuk, hogy jobban versenyben tudunk maradni, de az egy elég jókor jött pofon volt. Utána a többi mérkőzésre tudtuk, hogy többet kell belerakni. Izrael ellen érződött, hogy nem játszottunk előtte. Nem voltunk eredményesek, nem sok szép támadást vagy védekezést lehetne kiemelni. A spanyol meccs egy fokkal jobban sikerült, de ők más liga. Nagyon jó csapat és velük is versenyben voltunk 4-5 percig, aztán elfáradtunk. Sem fejben, sem fizikálisan nem bírtuk tartani a lépést utána.

Az osztrákok ellen veszíteni való nélkül játszottunk. Mindent beleadtunk, amink csak van és ott szerencsére sikerült nyerni. Az osztrákok hoztak bravúrteljesítményeket korábban, nagyon örültünk a győzelemnek és a továbbjutásnak. A negyeddöntőben a németekkel találkoztunk, akik erős csapatnak számítanak és az lett az egyik legfizikálisabb meccsünk. Büszkék lehetünk arra a negyeddöntőre, mert kevés készüléssel, nem annyira jó fizikális állapotban is képesek voltunk annyi energiát összeszedni, hogy tartsuk a lépést a német felnőtt válogatottal.

Összességében azt gondolom, hogy kihoztuk a maximumot a tornából, de mindenféleképpen érezzük belül, hogy többre lehetnénk képesek a jövőben.

Neked hogy alakul a 3×3-as nyár a folytatásban? 

Nekem a konstancai Women’s Series állomás lesz utolsó idei 3×3-as versenyem.

Közben elkezdődik a győri felkészülés és sor került a kerethirdetésre is. Milyen érzésekkel készülsz az új évadra?

Nagyon várom már, hogy elkezdjük. Nagy változások a csapatban nem történtek. Remélem, hogy az alap koncepciót meg tudjuk tartani és erre építve augusztustól kezdve tudunk egy szintet lépni tavalyhoz képest. Az elmúlt szezonban egy új csapat voltunk és új struktúra kialakítása kezdődött meg a fiatalítással. Nehéz lesz megugrani eredményekben a tavalyi évet, de mindenki egy hajóban evez és azt szeretnénk, hogy ez sikerüljön. Nagyon várom már, hogy elkezdődjön a szezon.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés