Hirdetés
Magyarország

Visszatekintés a Ludovika-FCSM Csata szezonjára – Tursics Krisztiánt kérdeztük:

:

Hirdetés

Az ötödik helyet szerezte meg a 2020/2021-es bajnoki évadban a Ludovika-FCSM Csata. Tursics Krisztián vezetőedzőt kértük arra, hogy foglalja össze gondolatait az elmúlt szezonnal kapcsolatban.

Mielőtt rátérnénk az évad áttekintésére, kanyarodjunk vissza az 5. helyért vívott párharcra. Hogy emlékszel vissza a Vasassal játszott összecsapásokra?

Megint mélységből jöttünk vissza. Elveszítettük a pályaelőnyünket, 0-1-s hátrányból fordítottuk meg a párharcot. Örültem neki, mert mutatta az erőnket. Nem mellesleg pedig egy fővárosi presztízscsata alakult ki, mely arról hivatott dönteni, hogy ki lesz a legjobb budapesti csapat.

Az egész szezonban erőn felül teljesítettünk. Egy ilyen év után, egy ilyen kerettel nemzetközi kupa indulás lehetőségét kiharcolni szuper eredmény számunkra.

Mit jelent a nemzetközi indulás lehetősége a Csatának?

Mi is próbáljuk megfejteni. Fiatalok vagyunk, az egyesület is mindössze három éve üzemel. A Covidot leszámítva a harmadik év végén nemzetközi kupás helyezést harcoltunk ki. Ez mindenkinek csoda kategória. Nagyon nagy dolog, hogy kettő légióssal – a szezon nagy részében egy légióssal játszva és csak magyarokra építve – ezt a lehetőséget elértük.

Azt kell látni, hogy milyen állománnyal sikerült megtenni. Szerintem nem lehetett volna jobb a szezonunk és ez hatalmas büszkeség az egész stábnak, az egész egyesületnek.

Fotó: Szilágyi Dénes / Ludovika-FCSM Csata

Kanyarodjunk vissza a rajtra. Az első nyolc meccsetekből hatot megnyertetek. Miben látod ennyi idő távlatából a jó kezdés okát?

Jól sikerült az alapozás. Egy jó augusztus-szeptemberi munkán voltunk túl. Összeállt a csapat. Akadt ugyan nekünk is Covid-problémánk, de abból egész jól kijöttünk. A két légiós beilleszkedett a rendszerbe. Akkor még Keyonával dolgoztunk és szuper volt az egész csapat, ahogy kinézett.

Hatékonyan dolgoztunk és sikeresen szerepeltünk. A légiósunk, Keyona távozása után egy kicsit megtorpantunk. Elveszítettük a legjobb pontszerzőnket, a belső pozícióban meghatározó játékosunkat és újra el kellett kezdeni alkalmazkodni egy másik szituációhoz, ami időbe tellett.

Ezt az alkalmazkodási folyamatot hogy értékeled a téli mérkőzéseket tekintve? Voltak, akik ebben az időszakban előrébb tudtak lépni? 

Plusz játékidő nyílt többek előtt, illetve más szerepkörbe kellett játszania jó pár játékosnak és több magyar vett részt a rotációban, tehát kapott lehetőséget a bizonyításra. Nekik ez egy szuper dolog volt.
Szerkezetet kellett váltani, alkalmazkodni kellett, miután egy belső emberünk kiszállt.

Meg kellett oldani több kulcsjátékos pótlását és ezt hosszabb időn át sikeresen megtettük. Még ebből is jól jöttünk ki és ebben ez számít nagyon értékes tapasztalatnak. Volt egy nehezebb időszakunk és ezt is jól lereagáltuk.

Fotó: Szilágyi Dénes / Ludovika-FCSM Csata

Elérkeztünk a rájátszáshoz. Tavaly elmaradt a play-off, előtte az első évetekben nem tudtatok meccset nyerni a rájátszásban. Ennyit számít a tapasztalat?

Nagyon sok köze van ehhez a tapasztalatnak. Az első évben zöldfülűként valóban nem sikerült play-off meccset nyerni. Tavaly nagyon jól teljesített a csapat. Sajnálatosan a Covid félbeszakította az évadot, pedig kérdés nélkül a négy között voltunk és nagyon vártuk a rájátszást.

Most pedig nyilván egy nagyon kicsi, de mégis play-off tapasztalattal indultunk és két olyan ellenféllel találkoztunk, akiknek semmi ilyen jellegű tapasztalata nincsen. Ez a TF, illetve a Vasas és így valamivel nagyobb rutint mutatva sikerült megnyerni ezt a két párharcot.

Pozitív élmények értek minket az úton, először megnyertük az első meccsünket a rájátszásban, majd az első párharcunkat. Ezek nagyon fontos lépcsőfokok.

A Covid szezonból mit vinnél magaddal, amit érdemes lehet hasznosítani akkor is, ha kicsit visszatérhet az életünk a rendesebb kerékvágásba?

Az alkalmazkodás képessége a legfontosabb. Olyan dolgok történtek, hogy nem tudtunk edzeni vagy később nem dolgozhattunk 5:5-ben. Hátráltattak sérülések is, Lelik Réka például nyolc meccsre kiszállt a legfontosabb időszakában az évnek.

Mindenhez megpróbáltunk felnőni és az nagyon nagy erőt adott a csapatnak, hogy nem estünk össze. Úgy tudtuk tartani magunkat az élmezőnyben, hogy kulcsjátékosaink döntő időszakokban hiányoztak. Ha ezt a tapasztalatot beépítjük, az hasznunkra válhat a jövőben.

Fotó: Szilágyi Dénes / Ludovika-FCSM Csata

Elértétek az ötödik helyet, viszont innen bekerülni a négy kiemelten eredményorientált vidéki csapat közé nagyon nehéz útnak tűnik. Mit hozhat a jövő a Csatának?

Igazad van, de az évekkel ezelőtt elképzelt stratégia úgy nézne ki, hogy próbáljuk tartani ezt a pozíciót a bajnokságban és próbáljunk meg évről évre nemzetközi indulási jogot szerezni. Ez lehet a 4-6. pozíció bármelyike, viszont el kell kezdeni nemzetközi rutint építeni. Az a következő lépcsőfok, amit elterveztem.

Kapnának hat mérkőzést az Európa Kupában a játékosok. Ami nem eredménykényszer mellett menne kezdetben, hanem olyan céllal, hogy hozzászokjunk, ahogy tettük azt a magyar bajnokság rájátszásával. Ez már egy továbblépés lenne. Nem feltétlenül a magyar bajnokságban kell most a bajnoki címet megcélozni, hanem nemzetközi porodon egy tisztes, jó szereplést bemutatni.

Érdekes a nemzetközi szereplés kérdése. Kívülről a csoportkör “csak” hat meccs, de abba sokkal kevesebben gondolnak bele, hogy ez az egész őszi munkát átalakítja.

Mindent megváltoztat, teljesen más kávéház. Szerda-szombat ritmusban kell játszani a meccseket. Más terhelés, mint ha csak a magyar bajnokságra készülünk. Erre is fel kell készíteni a játékosokat.  Nyilván fiatalok vagyok, tapasztalatlan a csapat, de csak ismételni tudom önmagam: előbb-utóbb el kell kezdeni.

Nekünk ez egy nagyon jó alkalom lenne: minden nyomás, eredménykényszer nélkül beleszokjunk a negyedik évünkben abba, hogy milyen egy nemzetközi mérkőzésre felkészülni és azt lejátszani.

Eredménykényszer nincsen rajtunk, a feladat, hogy tapasztalatot szerezzenek a játékosok. Így tudom elképzelni a jövőt és ezzel kanyarodnék vissza az előző kérdésre. Nyilván nehéz lesz az 5. helynél jobbat elérni, de a nemzetközi szereplés egy új impulzus lenne az egész stáb, a klub, a csapat számára.

A következő szezon csapatának kialakítását nézve merre indultok el?

Nagyon egyszerű a dolog. A magot, a csapat alapját adó magyar fiatalokat szeretnénk megtartani. Ez az alap koncepció, hogy akikkel évek óta dolgozunk azt próbáljuk fejleszteni, megtartani és olyan külföldieket igazolni, akik a segítségünkre vannak és beleillenek a rendszerbe.

Továbbra is azon az úton haladunk és az a feladatunk, hogy jövőre beépítsünk még egy-két fiatal játékost. Ahogy évek óta tesszük. Ez nagyon nagy kihívás lesz, hogy miként reagálnak a következő generáció játékosai erre és a meglévő magyarok, akik már letettek az asztalra, hogy tudják felvenni a kesztyűt. Nem kis kihívások, de remélem, hogy tudunk fejlődni és szintet lépni.

Fotó: Szilágyi Dénes / Ludovika-FCSM Csata

Hirdetés