Hirdetés
Magyarország

Visszatekintés a PINKK múlt heti EWBL tornájára – Marossy Gergelyt kérdeztünk:

:

Hirdetés

Múlt héten a lettországi Liepejában szerepelt a PINKK Pécsi 424 a 2019/2020-as szezon első EWBL tornáján. A háromnapos erőpróba tapasztalatairól Marossy Gergely vezetőedzőt kérdeztük.

Fotó: EWBL

A PINKK három mérkőzést vívott Lettországban. Először a házigazda volt a rivális, majd a holland Orange Lions és végül a Horizont Minszk. A nyitó meccsen a Liepaja/LSSS együttesétől 69-64-es vereséget szenvedtek a pécsiek.

„A fiatal játékosainknak komoly lehetőség tapasztalatszerzésre az EWBL. Ezért neveztünk és minden úgy történt, ahogy azt előzetesen is várni lehetett. Három nagyon jó ellenféllel játszhattunk.” – kezdte visszatekintését Marossy Gergely. „Az első egy erős lett csapat, a torna házigazdái. Az elején tudtunk vezetni, 18-6-nál azonban egy kicsit kiengedtünk. A játékosoknak meg kell tanulni, ha az elején elmehetünk 30 ponttal, akkor 30 ponttal kell megtenni és nem elég a 12. Éppen erről szól ez az egész EWBL szereplés, hogy ezeket a tapasztalatokat megszerezzük. Ha ott egy kicsit még tudjuk nyomni és nagyobb az előny, megnyerhettük volna a mérkőzést érzésem szerint. Így is minden esélyünk adott volt. Az utolsó pillanatig küzdöttek a lányok, minden elismerésem nekik.” – összegzett a lapunknak a PINKK vezetőedzője.

Az Orange Lions olyan szempontból speciális rivális, hogy ők a holland felnőtt és U20-as válogatottból formált csapat. A szövetségük azért nevezte őket a sorozatba, hogy tapasztalatokat gyűjtsenek. Sajnos a találkozó előtti éjszaka egy ételmérgezés ledöntötte a pécsieket, ami miatt nem is tudott teljes felállásban játszani a PINKK.

„A szállás, ahogy fogadtak minket, az utaztatás a városban, minden profi volt. Nagyon odafigyeltek a részletekre a szervezők és akkor becsúszik egy ilyen baki. Sajnos hárman nem tudtak játszani, de több emberben is lappangott. Rányomta a bélyegét a hollandok elleni meccsre. Érdekes volt, mert náluk olyan válogatott játékosok szerepeltek, akik játszanak majd a magyar válogatott ellen, illetve az U20-as korosztályos csapatuk legjobbjai is lehetőséget kaptak. Jó meccset játszottunk, nem adtuk meg magunkat, küzdöttünk és a negyedik negyedben is tudtunk még hozni jó megmozdulásokat, de a végén kijött a különbség. Női szinten nekem teljesen elképesztő, hogy 50 triplát rádob egy csapat. Náluk azonban ez a taktika része. Jól mozogtak, egyébként öröm nézni a kosárlabdájukat és szakmailag nagyon tanulságos a játékuk.” – idézte fel a sajátos stílust képviselő ellenfélről a tapasztalatokat Marossy Gergely.

A Horizont Minszk elleni találkozón már nagy különbség alakult ki a záró napon. Fizikálisan jelentős fölényben játszott a végső győzelemre is esélyes fehérorosz gárda.

Fotó: EWBL

„A hollandok elleni meccs után lehetett érezni, hogy az első két nap jó teljesítménye sokba került.” – erősítette meg észrevételünket Marossy Gergely. „A harmadik napon a Minszk ellen már valóban kevés volt az erőnk. Az amerikai játékosok, a válogatottjaik lehozták rutinból a meccset. Hibáztunk és az összes hibánkat kihasználták. Ez a profi játékosok és a profi csapat ismertető jele. Ha hibázik az ellenfél, akkor nincs mellébeszélés, azonnal büntetnek. Összességében oda tudok visszakanyarodni, ahol elkezdtük. Köszönjük a lehetőséget az egyesületnek, hogy ott lehettünk. Ennek a három mérkőzésnek a tapasztalatát ugyanis edzésen nem tudtok volna megszerezni.” – fogalmazott a PINKK szakvezetője, akinek felvetettük, hogy az elmúlt szezonban az EWBL tornák után kifejezetten jó szakaszai voltak a PINKK-nek. Nyilván nagy kérdés, hogy ezúttal merre indul el. A héten két előzetesen rangadónak elkönyvelt hazai összecsapás vár a pécsi csapatra az ELTE-BEAC Újbuda és a TFSE-MTK ellen, amik sok mindenre választ adnak itt a szezon elején.

„Két komoly hiányzónk volt múlt héten. A német idegenlégiósunk Emma Stach még mindig nem hadra fogható. Nem fogom erőltetni, csak ha zöld utat kap az orvosoktól. A centerünk Jáhni Zsófia viszont visszaérkezik a 3×3-as U23-as Világbajnokságról és ő be fog szállni. Vele jobb meccseket tudunk játszani. A BEAC-ot azt gondolom nem kell bemutatni. Hozzáteszem, hogy szombaton láthattuk a TF-et játszani és tiszteletet parancsoló, ahogy újoncként kosárlabdáztak. Nem lesz könnyű, de hazai pályán játszhatunk mindkét alkalommal és az EWBL torna tapasztalatait hasznosítva szeretnénk jó játékot letenni az asztalra.” – mondta már egy kicsit a bajnoki küzdelmekre kitekintve a PINKK szakvezetője.

Nincs megfogalmazott eredmény-elvárás a PINKK-nél az EWBL kapcsán, ezt a beharangozónkban is kiemeltük. A három vereség után ettől függetlenül megkerülhetetlen kérdés, hogy mennyire kell ilyenkor a lelkekre hatni és nem marad-e ott a fejekben egy ilyen túra.

„Nekem az edzőm, akire felnéztem, mindig azt mondta: csak akkor lesz bajnok egy csapat, ha közben ki is kap. Nem hiszek a hibátlan szezonokban, vagy győzünk, vagy tanulunk. Nekünk most három olyan mérkőzésünk volt, ahol lehetett tanulni. Nyilván a harmadik olyan szempontból rosszul sikerült, hogy elfáradtunk. A második mérkőzésen viszont egy rutinos ellenféllel jót játszottunk, az szerintem sokat adott. A csapatépítés szempontjából sem elhanyagolható egy ilyen alkalom. Sok helyről érkeztek a játékosok. Nagyon sokat számít az olyan lehetőség, hogy együtt lehetünk öt napig.” – összegzett Marossy Gergely.

Hirdetés