Hirdetés
Archivum

Visszatekintés a prágai tornára – Székely Norbertet kérdeztük:

:

Hirdetés

Csütörtöktõl szombatig Prágában szerepelt felkészülési tornán a magyar válogatott. Székely Norbert, szövetségi kapitányt kérdeztük a tapasztalatokról.

Fotó: Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége

Fotó: Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége

A magyar válogatott három mérkõzést vívott a cseh fõvárosban. A nyitó napon 65-58 arányban alulmaradt a házigazda Csehországgal szemben. Ezt követõen 83-58-ra legyõzte Bosznia-Hercegovinát, majd 69-63-as vereséget szenvedett a kontinenstorna társ-házigazdájától Lettországtól.

“Nagyon jó és hasznos torna volt. Sajnos ott folytattuk az elsõ mérkõzésen, ahol abbahagytuk Burgosban. Nem láttam olyan változást, amit szerettem volna észlelni a csapatnál. Utána a második és a harmadik meccsen kifejezetten pozitív dolgokat lehetett látni. Így azt kell, hogy mondjam, sokkal pozitívabban élte meg a csapat, mint a burgosi tornát.” – fogalmazott lapunknak Székely Norbert, akinél érdeklõdtünk, hogy játékban miben tapasztalta a legnagyobb elõrelépést.

“A játékban elsõsorban védekezés tekintetében léptünk elõre. Megtaláltunk egy-két jó játékkapcsolatot és úgy érzem képesek leszünk arra, hogy a védekezés részt magas szinten mûveljük. Ez nagyon fontos kérdés volt ezt megelõzõen számunkra. Ebben a tekintetben tehát pozitív a visszajelzés.” – jelentette ki a szakvezetõ.

Prága után újabb keretszûkítésre került sor a tervezett menetrend szerint. “Igen, szûkíteni kellett a keretet. Ez is megtörtént. Török Ági már nem is utazott el velünk Csehországba. A cseh torna után pedig Bálint Réka és Barnai Judit sem tér vissza. Maradtunk 12-en és Yvonne Turner-t várjuk, aki 22-én érkezik. Remélem, hogy elég lesz az idõ a beépítésére.” – jelentette ki lapunknak Székely Norbert.

A hétvégén a Phoenix Mercury már kommunikálta, hogy Yvonne Turner a tervezett idõbeosztásához képest még egy mérkõzésen segíti a csapatukat, mielõtt csatlakozik a magyar válogatotthoz. Június 22-én érkezik hazánkba, így megkerülhetetlen volt a kérdés a kapitány felé: a rendelkezésre álló idõ elég lesz-e a beépítésére?

“Nagyon nehéz megmondani. Azt hiszem, hogy egy jó játékos és alkalmas arra, hogy gyorsan tanuljon. Ismeri a csapatot és igyekszünk neki olyan feladatokat adni, amiben jól érzi majd magát. Arra, hogy ez miként fog sikerülni, most nagyon nagy felelõtlenség lenne azt mondani, hogy 100%-osan jól vagy 100%-osan rosszul. Nem tudom megmondani.” – jelentette ki a szövetségi kapitány.

A prágai tornáról két találkozót itthon is követhettek élõképes formában a szurkolók. Azt láthattuk, hogy magas posztokon rendkívül eredményes volt a csapat. Kívülrõl viszont kevesebb pont érkezett. Erre is rákérdeztünk a szövetségi kapitánynál.

“Sajnos az a helyzet, hogy ott még egy kicsit problémánk van. Yvonne Turner pont az a típus, aki ezt meg tudja oldani. Azt szeretném hangsúlyozni, hogy nyilván fontos a jelenléte a sebesség tekintetében, a védekezés és a pontdobás tekintetében, de mindenképpen igyekszünk úgy kiépíteni a játékkapcsolatokat, hogy nélküle is mûködõ csapatunk legyen.” – hangsúlyozta Székely Norbert.

A magyar válogatott a kontinenstornát megelõzõ utolsó hétvégén Fehéroroszországot fogadja Székesfehérváron az MKOSZ Edzõközpontjában, ahol természetesen kemény munka folyik a következõ napokban is.

“Specializáljuk a felkészülést.” – válaszolt arra a kérdésünkre Székely Norbert, hogy mire helyezik a hangsúlyt a folytatásban. “Most próbáljuk az intenzitást tartani, talán így a legprecízebb megfogalmazni. Rövidítjük az edzések terjedelmét és igyekszünk egy kicsit a szlovénokat már fókuszba tenni. Ellenük játszunk az elsõ és nagyon fontos meccsen az Európa-bajnokságon.”

A felkészülési találkozók sorát tekintve pénteken 18 órától, majd szombaton 16 órától mérkõzünk Fehéroroszországgal a székesfehérvári MKOSZ Edzõközpontban. Az elsõ mérkõzést maximum 120 fõ tekintheti meg, a második pedig zártkapus lesz – a szövetség tájékoztatása szerint.

Fotó: Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége

Fotó: Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége

Hirdetés