Hirdetés
Utánpótlás

Visszatekintés a Soproni Darazsak Sportakadémia kadett döntős szereplésére – interjú Czirják Szilviával:

:

Fotó: Rébay Viktor

Hirdetés

A Soproni Darazsak Sportakadémia csapata bronzérmet szerzett a Nemzeti Leány Kadett Bajnokságban. Czirják Szilvia vezetőedzővel beszélgettünk az évad kihívásairól és a torna tapasztalatairól.

Kicsit rendhagyó módon kezdem. Nem gondoltam volna a járvány téli hulláma és az akkor jelentkező nehézségek alatt, hogy május közepén egy érmet hozó országos döntőről kérdezlek.

Egy csodaként éltük meg, hogy érmet tudtunk szerezni. Nagyon elhivatott volt a csapat, végig kitartóan hittek a játékosok az elvégzett munkában. Sok segítséget is kaptunk. Az volt a kulcs, hogy a klubban mindenki megmozdult. Ez nagyon sokat jelentett nekünk.

Mielőtt rátérnénk a nyolcas döntőre, amikor majd az egész szezon értékelését elkészítitek, akkor a csapat szempontjából lehet ezt az évadot ugyanúgy, ugyanolyan szempontok alapján áttekinteni, mint a korábbiakat?

Szerintem amióta a Covid velünk él, azóta nem lehet normális szezonról beszélni. Egy átlagos év során is akadnak problémák, de olyanok, amiket a járvány okozott, azért nem jellemzőek. Nem tudtuk, hogy mivel állunk szemben, végig ott volt a levegőben a bizonytalanság. Nem láttuk mit hoz a jövő, egyáltalán milyen lebonyolítás lesz.

Nézzük ugyanezt egyéni oldalról. A játékosok fejlődése ettől függetlenül mérhető?

Mi a sportakadémián a játékosokat a mérőrendszerünk segítségével folyamatosan nyomon követjük. Ez megmutatkozik negyedéves felmérésekben is. Ezek adnak mindig támpontot, hogy mik azok a középtávú feladatok, amelyeket el kell végezni. Ezen felül figyeljük őket minden nap. Lehetőségünk van arra, hogy a Catapult-rendszerrel, erőplatós méréssel kövessük a teljesítményüket.

Ezek a 21. századi eszközök nagy mértékben segítik a munkánkat. Információkat adnak arról, hogyan is állunk, hol tartunk. Mivel ezek egyéni eredményeket adnak, így természetesen az egyéni fejlődést kiválóan nyomon tudjuk vele követni. Ez is segített nekünk abban, hogy ezt a bronzot megszerezzük.

Fotó: Rébay Viktor

Elérkeztünk a nyolcas döntőhöz. Mik voltak a torna kulcspillanatai?

Mi mindig mérkőzésről mérkőzésre haladunk, így először a Vasasra készültünk. Igyekeztünk ezt maximálisan megtenni, az egyéni és a csapatfeladatokra is felkészítettük a lányokat. Az erőnléti edzőnk pedig elképesztő jó formát időzített nekünk. Ezeknek köszönhetően az első mérkőzést álomszerűen játszottuk le.

Gyakorlatilag robbantunk, az első félidőben állva hagytuk a Vasast. Hiába tudtak visszakapaszkodni, nekünk aznap összeállt minden. Este kezdtünk el foglalkozni a következő ellenféllel és így haladtunk előre a döntő folyamán. Soha nem gondolkoztunk előrébb, mint a következő feladat.

A Vasas elleni találkozóban gondolom benne volt az is, hogy az előzetes esélylatolgatások szerint egy győzelem jó eséllyel elődöntőt ér?

Igen, de ez azért nem ilyen egyszerű. A kötelező feladatot sem könnyű behúzni. Amikor rajtad van a teher és olyan ellenféllel találkozol, aki nyomás nélkül lép pályára, az mindig rendkívül nehéz helyzet. Mi ezt is megoldottuk, aminek nagyon örülök.

A BEAC ellen mentálisan bizonyultunk erősnek. Szerencsére jól tudtam forgatni a csapatot. Nem kellett túl sok percet beletenni a játékosokba, frissek maradtunk a végére és meggyőző győzelmet arattunk. Nagyon örültünk a négy közé jutásnak! Minden nehézség ellenére a legtitkosabb álmainkban azért bíztunk ebben és remek érzés volt, amikor sikerült elérni.

Fotó: Rébay Viktor

Mondtad, hogy megoszlottak a terhek, amit a statisztika is megerősít. A döntő öt mérkőzésén kilenc játékos átlagolt 15 perc felett, miközben 30 perc fölé senki nem csúszott. Mellette hatan zártak ötpontos átlag felett.

A mi játékstílusunk a felnőttét követi, agresszívan kell védekezni és gyorsan támadni. Ezt nem lehet kevés emberrel játszani. Mi erre kimondottan készültünk. Mivel nekünk a felnőtt csapatba kell játékosokat nevelni, így edzőként ugyanerre készítjük fel a játékosainkat. Ehhez szükség volt mindenkire és ők ezt meg is oldották.

Térjünk ki a hétvége két összecsapására: a Csata elleni elődöntőre és a bronzmeccsre, melyet a Kecskeméttel vívtatok. Milyen tapasztalatokat emelnél ki?

A Csata elleni mérkőzés nagyon magas színvonalú volt. Sajnálom, hogy bent ragadtunk a kezdésnél. Utána sokat dolgoztunk azért, hogy visszajöjjünk a meccsbe. Ha sikerült volna átbillenni és megszerezni a vezetést, akkor talán meg tudtuk volna nyerni.

A Csata rutinosabb volt bizonyos helyzetekben, mint mi. A Toman-testvérek, Gábor Lili sok kiélezett mérkőzést játszottak. Nem csak ebben a korosztályban, hanem az U18-ban, a B-csoportban és a korosztályos válogatottban is. A meccskezdés rutinja nagy előnyt jelentett nekik. Összességében elképesztő jó színvonalú meccset játszottunk, egyetlen percét sem bánom, mindent megtettünk. Kiadtunk magunkból mindent.

A bronzmérkőzésre rettenetesen felkészültünk, a lányok nagyon tudták a dolgukat. Ráadásul tavaly is játszottunk egy bronzmeccset és az hatalmas tapasztalatot, erőt adott ahhoz, hogy nekimenjünk az ideinek. Szinte hibátlanul játszottunk, nem adtunk esélyt az ellenfelünknek. Nagyon boldogan zártam a tornát!

Egy egyéni elismerést is hozott a kadett döntő. A felnőtt csapatban is lehetőséget kapó Kókai Patríciát az All-Star ötösbe választották.

Igen, a teljesítményét mindenképpen kiemelném. Nem könnyű egyrészt az utánpótlásból az átmenet a felnőttbe, de visszafele sem könnyű az út. Bajnoki cím után érkezett vissza hozzánk. Jól kezelte a helyzetet és vezérként segítette a csapatot. A csapat is felkészült, hogy jó állapotban és jó formában fogadja. Igazi sportemberi tulajdonságokat mutatott a hétvégén. A teljesítménye, hozzáállása követendő példa a kisdarazsak számára.

Hirdetés