Hirdetés
3x3

Visszatekintés a szezonzáró U23-as 3×3-as Világbajnokságára – Süle Krisztinával beszélgettünk:

:

Hirdetés

Október 2. és 6. között Kínában rendezték az U23-as 3×3-as Világbajnokságot. Egy nagyon hosszú válogatott program végére érkezett korosztályos nemzeti csapatunk. Süle Krisztinát kértük arra, hogy a szezon végével értékelje a Világbajnokságot és egy kicsit a teljes nyarat is.

Az U23-as Világbajnokságon a magyar válogatott két győzelemmel és két vereséggel a 12. helyen zárt. „Annyit dolgoztunk és mindig közbejött valami. Sérülések, utoljára például egy héttel a Világbajnokság előtt csapatkapitányunk Bach Bogi kiválása, nyáron az 5:5 válogatott programok – Universiade, U20 – és most én is úgy éreztem, hogy mégis összejöhet egy kiugró eredmény. Emiatt csalódottak voltunk a kiesés alkalmával.” – foglalta össze érzéseit Süle Krisztina, szövetségi kapitány.

A Világbajnokságon a magyar válogatott két győzelemmel kezdte szereplését, majd a sorsdöntő napon Kínával és Hollandiával szemben maradt alul.

„Kínára nagyon sokat készültünk. A figuráikat kielemeztük a védekezésünk sokáig jól működött. Nem véletlenül volt percekig 5-5 az eredmény. A támadójátékunkkal akadt problémánk, megölték a kínaiak. Nagyon hiányoltam egy irányító jellegű játékost és az is látszódott, hogy ez a négy játékos ezen a tornán játszott először együtt. A védekezésre, ami akaraterő kérdése, tényleg nem lehetett panasz. Azt tudtuk, ha Kínát verjük továbbjutunk, ha nem akkor viszont nehéz dolgunk lesz. Hollandia ellen sok pontot elérve kellett volna nagy különbséggel nyernünk, de ott már szétestünk. Nekem a Kína elleni meccs a fájó, abban lett volna az esély.” – idézte fel azt a napot Süle Krisztina.

Az U23-as Világbajnokság idén is rendkívül élvezetés meccseket hozott. Túlzás nélkül állítható, hogy a 3×3-as versenyszezon második felének legszórakoztatóbb tornája volt nézői szemmel.

„Én is azt érzékeltem, hogy egyre több jó csapat van.” – erősítette meg benyomásainkat Süle Krisztina. Minden csoportban két-három olyan válogatottat találhattunk, akik bármikor odaérhetnek. Ott van például Japán előretörése, akik idén már nyerni is tudtak az oroszok ellen, akik addig kis túlzással szinte egész nyáron ki sem kaptak. Élvezetes, pergős mérkőzéseket láthattunk. Nyitott ez a korosztály és mindenki nagyon motivált, mert tudja, hogy a következő lépcsőfok már a felnőtt válogatottság vagy akár Olimpia lehet. Szerintem a legjobb példa erre Franciaország, akik négy játékossal és hat stábtaggal érkeztek. Tudták azt, hogy itt nekik sok ranglista pontot kell gyűjteniük az első háromba kerüléshez.” – összegzett korosztályos válogatottunk szövetségi kapitánya.

Idén az U23-as 3×3-as válogatott programja bizonyult a leghosszabbnak. Májusban már a magyar bajnokság egyes fordulóin is indultak a lányok felkészülési célból, míg az évad fő versenyét októberben rendezték. Kíváncsiak voltunk ezen hosszú versenyszezonnal kapcsolatban a szövetségi kapitány véleményére is.

„Nagyon hosszú nyár volt.” – kezdte válogatottunk szakvezetője. „Májusban már elkezdtük a felkészülést, mivel az Európa Játékokat Böröndy Vivennel kiegészülve az U23-as válogatott játszotta. A Nemzetek Ligája nagyon eltolódott nekünk időben és utána jött az októberi Világbajnokság. Nem tudom megmondani, hogy ez a hosszú versenynaptár jó vagy rossz. Nyögvenyelős nyár volt olyan szempontból, hogy ideálisabb lett volna, ha nincs ennyi sérült, 5:5 válogatott kötelezettség és mindig ugyanazokkal a játékosokkal tudok együtt dolgozni. Tehát van egy 6-8 fős keret, amelyik végig nyomja a nyarat és októberre a fő versenyünkre a kisujjukban van minden figura, ismerik egymás minden gondolatát is. Ez nem tudott megvalósulni és egy sajnálatos sérülés miatt még az októberi fő verseny előtt egy héttel is változott a keret.” – összegzett Süle Krisztina, majd így folytatta:

„Csak egy példa az előzőekben elmondottakra, hogy a lviv-i első torna és a szolnoki utolsó torna között két hetet töltöttünk együtt. Ez volt a leghosszabb ilyen program. Abban a két hétben szemmel látható milyen változás állt be, amikor csak erre fókuszálva tudtunk dolgozni és a végére milyen jól érezte egymást a négy játékos.”

Az U23-as korosztály 3×3-ban abból a szempontból speciális helyzetben van, hogy a Világbajnokság októberi időpontot kapott és ekkor már javában zajlanak az 5:5 kosárlabda bajnokságai, kupasorozatai. Vannak nemzetek, akik jobban, vannak akik kevésbé tudtak alkalmazkodni az évek alatt ehhez a kettőséghez.

„A magyar 3×3-nak az októberi időpont nem kedvez. Azt nem tudom megmondani, hogy a holland liga milyen rendszerben zajlik, de például a 3×3 válogatottjuk szeptember elejétől szeptember végéig minden hétvégén tornáról tornára járt. Nálunk ez közel sincsen meg, itt mindenki az 5:5 klubjával készül és kevés idő jut a közös munkára. Ezt nekem jövőre át kell gondolni, hogy akár szeptemberben még több tornát tudjunk beiktatni, csak ez nagyon nehéz az 5:5 felkészülés közepette. Én azt kívánnám, hogy az U23-as Vb-t is tegyük be nyárra, mert az nagyon látszódik, ha sokat tud együtt dolgozni a csapat.” – mondta felvetésünkre Süle Krisztina, aki beszélgetésünk során megerősítette, hogy szakmailag van helye ennek a korosztálynak 3×3-ban.

„Mindenképpen kell ez a korosztály. Akkora lyukat tölt ki az U18 és a felnőtt között, hogy van létjogosultsága. Sajnálom, hogy idén nem tudtunk a Vb-n jobb eredményt elérni, de közben a Nemzetek Ligájában megtettünk mindent.” – tette hozzá a szövetségi kapitány.

Bár olimpiai év lesz, de várhatóan az U23-as versenynaptár érdemben nem változik 2020-ban.

„A világbajnoki kiesés után nem volt jó a hangulat, de utána már egy kicsit oldódtunk. Kimondottan egy extra nyár volt az egységességet tekintve. Minden kerettag nagyon jó mentalitással érkezett, egymásért is küzdöttek a lányok. Amikor a Világbajnokságról hazaértünk és megköszöntem a lányoknak a nyarat, azt mondtam nekik, hogy nem így képzeltük a 3×3 szezon végét, de azokból az élményekből, amit átéltünk és dolgoztunk ezen a nyáron, azt jövőre vissza kell kapnunk és jönnie kell az eredménynek. Én bízom benne, hogy így is lesz.”

Hirdetés