Hirdetés
Archivum

Visszatekintés a szolnoki U18-as 3×3-as Eb-selejtezõre – nagyinterjú Földi Attilával:

:

Hirdetés

Meggyõzõ teljesítménnyel vívta ki az Eb-részvétel jogát múlt héten a szolnoki selejtezõ-tornán az U18-as 3×3-as válogatott. Földi Attila szövetségi kapitánnyal beszélgettünk a nyári tapasztalatokról.

Fotó: FIBA.Basketball

Nem volt kérdés a magyar válogatott továbbjutása szolnoki selejtezõrõl. Dénes Anna, Révész Luca, Szerencsés Tamara, Varga Eszter összeállítású csapatunk minden mérkõzését magabiztosan nyerte.

„Nyilván ebben bíztunk, ezt szerettük volna, hogy így legyen. Lehet, hogy elfogult vagyok a lányokkal kicsit, de azt gondolom, hogy ezen a tornán mi voltunk a legfelkészültebbek az összes csapat közül.” – kezdte visszatekintését Földi Attila. „Fizikálisan mi bírtuk a legjobban és taktikailag is úgy érzem, hogy most mi voltunk a legjobbak. Talán a legjobban akartuk is a sikert. A legbüszkébb arra vagyok, hogy a védekezést – amire sokat készültünk – azt hibátlanul csináltuk végig a tornán. Azt lehet mondani, hogy dominánsan jutottunk tovább.”

Az európai mezõnyben vannak magasabb, fizikálisan erõsebb csapatok ebben a korosztályban. A magyar válogatott nagy erõssége így hosszú távon is védekezés lehet. Ezzel a felvetésünkkel Földi Attila is egyetértett a beszélgetésünk során.

„Abban pillanatban, hogy tudtam mik a lehetõségek, milyen játékosokból állhat össze a keret, ez volt a koncepció. A játékunk 1:1-re épül, de ez nem csak támadásra igaz, hanem védekezésre is. Védekezésben olyan játékosok szerepelnek, akik 1:1-ben nagyon szépen, agresszívan meg tudják oldani a feladatot. Ennek megfelelõen próbáltam kiválasztani a játékosokat és úgy néz ki, hogy ez sikerült. Nem akarom elkiabálni, de ezen a tornán ez nagyon bevált. A három meccsen kaptunk 19 pontot, ebbõl a görögök ellen a végén jött pár, amikor már minden mindegy volt. Idén erre próbálunk építeni. Nyilván minden év más, de most egyelõre az lesz a cél, hogy ezt tudjuk folytatni. Reméljük, hogy az Eb-n is így sikerül majd.”- összegzett a szövetségi kapitány.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

A szolnoki mérkõzéseket figyelve kívülrõl is szembetûnõ volt az összehang és az, hogy a játékosaink önbizalommal telve léptek pályára. Ezeken a területeken még a Világbajnoksághoz képest is sokat lépett elõre a csapat.

„A VB-re való felkészülést március 31-én kezdtük el. Azóta ezek a játékosok Luca kivételével, sõt az elején Luca is itt volt velünk, együtt dolgoznak, készülnek. Meg kell említeni a bõ keret tagjait, hiszen õk is ugyanúgy végig kísérik az egész történetet. Az azóta eltelt idõszak legtöbb része rövidebb összetartásokból állt, de július volt a legszabadabb hónap, amikor a legtöbbet tudtunk készülni. Amikor az utolsó edzések elõtt megvolt a kerethirdetés, ezt a négyest elkezdtük szoktatni egymáshoz. Onnantól csak õk játszottak együtt, elõtte – amíg nem alakult ki a keret – nyilván vegyesen dolgoztunk. Több edzéssel, többet játszva jó összehang alakult ki közöttük.” – mondta Földi Attila, majd így folytatta:

„Sokat jelentett számunkra, hogy jókat játszottunk az U23-as válogatottal. Az a tapasztalat adta az önbizalom alapját, hogy idõsebbekkel is versenyképesek vagyunk. Láttam rajtuk, hogy már nem tartanak attól, hogy az U18-ban bárki legyõzheti õket. Amikor 2017-ben megnyertük az Eb-t, akkor hasonlóan dolgoztunk így közösen idõsebbekkel.”

A három magabiztosan megnyert meccs kapcsán arra kértük Földi Attilát, hogy emelje ki azt, ami a legnagyobb kihívás volt. „A görög meccs, egyrészrõl a tét miatt, ami óriási nyomás. A figuráink éppen emiatt akkor jöttek össze a leggyengébben. Az elsõ napon szinte minden sült, mindenbõl sikerült pontot dobni. A görögök ellen viszont konkréten egyszer született pontunk figurából. Nem csak a tét miatt volt azonban nagy kihívás, hanem a görögök stílusa miatt is.” – válaszolt a szövetségi kapitány, mielõtt részletesebben is visszatekintett volna a vasárnapi sorsdöntõ találkozóra.

„A görögök nem tipikus 3×3-as kosárlabdát játszanak. Besegítgetnek mindenhonnan és fogják jól az 1:1-eket. Innentõl egyszerû a képlet – amit megvalósítani nem olyan egyszerû – betörés után, ahol van szabad ember ki kell osztani és be kell doni. Ez tehát egyszerûnek hangzik, de nekünk nem a kinti dobás az erõsségünk. Azt beszéltük meg, hogy játszunk türelmesen. Nem szabad fejjel a falnak menni, amikor jön a besegítés, hanem menjen ki a passz, de még azt sem feltétlen kell ellõni, hanem utána is próbáljuk megbontani a védelmet. Így türelmesen építkezve hozzuk magunkat jó helyzetbe. A Világbajnokságon ez még óriási probléma volt, ha elindultunk 1:1-be, nem találtuk meg a kiosztást. Beleszaladtunk az ellenfélbe, összegabalyodtunk. Most nagyon szépen megoldottuk és be is mentek ezek a kinti dobások. Mindenkinek volt sikeres távoli vállalása. Visszatérve a kérdésedre ezért éreztem ezt a meccset a legnehezebb feladatnak. A többi ellenfél ellen jobban ki tudtuk hozni az erõsségeinket. Arra azért számítottam, hogy ha esetleg döcög a támadójáték, a védekezés jó lesz. Azt gondolom, hogy azon a téren mindenki ellen dominánsak tudtunk lenni.”

A szeptember 6. és 8. között megrendezésre kerülõ Európa-bajnokság elõtt már nem lesz annyi idõ a felkészülésre, mint a szolnoki selejtezõ elõtt.

„Én attól félek, hogy a topformánkat, a legjobb arcunkat most mutattuk. Természetesen mindent meg fogunk tenni azért, hogy ezt át mentsük az Eb-re. Nem tudunk együtt lenni augusztusban annyit, amennyit szeretnénk. Teljes képtelenség ezt megoldani, mert mindenkinek a klubcsapatában kötelezettségei vannak. Dénes Anna például elutazott Amerikába és csak utolsó összetartásokra érkezik vissza. Nincs tehát annyi szabadság, nincs annyi hely, idõ, lehetõség, mint júliusban. Egy hónap van a két verseny között és ez idõ alatt három összetartásunk lesz. Próbálunk mindent ismételni. Taktikai repertoárt nem fogunk változtatni. Nincs is rá szükség, mivel az Szolnokon jól vizsgázott. Tudom magamról, hogy nehéz átállni 3×3-ról 5:5-re és fordítva. Ez nyilván a játékosoknak is ugyanilyen nehéz. Elsõsorban próbálom tartani bennük, hogy a 3×3 ne essen szét, amikor elkezdõdik a többi feladat is. Megpróbáljuk ebbõl kihozni a legtöbbet. Annyiból jó a helyzet, hogy alapozásban nem lesz hiány, hiszen a klubjában mindenki kapja a dózist. Ismételni kell a játékainkat és fejben erõsíteni a tudatot, hogy benne legyen a játékosokban a 3×3-ban. Megpróbálunk mindent kihozni, amit csak lehet.” – zárta beszélgetésünket Földi Attila.
 

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés