Hirdetés
Hirdetés
Magyarország

Visszatekintés a TFSE-MTK 2020/2021-es szezonjára – interjú Magyar Biankával:

:

Hirdetés

A nyolcadik helyet szerezte meg a TFSE MTK a 2020/2021-es bajnoki évadban. Magyar Bianka vezetőedzőt kértük, hogy foglalja össze gondolatait az elmúlt szezon tapasztalatairól.

Félig üres vagy félig tele a pohár? Gondolok arra, hogy a kitűzött célt – a rájátszásba kerülést – elértétek, de ha hozzáteszem, hogy a Csata ellen 1-0-ra vezettetek és még a harmadik meccs utolsó negyedében is volt nálatok előny vagy Pécsett egy utolsó másodperces kosárral kaptatok ki, akkor közel álltatok egy magasabb pozícióhoz.

Igen, így van, ahogy mondod. Egy kicsit korábbra kanyarodnék vissza. A tavalyi szezon után én új csúcsok meghódítására indultam. Bizakodó voltam a szezon rajtja előtt, de már rögtön az edzőtáborban a vírus miatt akadályokba ütköztünk és bizonytalanná vált az egész szezonunk kiléte. Aztán az elején több játékosom is hetekre lesérült, ami ugyancsak nehezítő körülmény volt. Ezektől függetlenül optimista tudtam maradni. Edzőként mindig a maximális teljesítményre törekszem, hogy átlépjék a játékosok a határaikat a mérkőzéseken, az edzéseken. A vírus aztán éppen ezt írta felül. Edzőként ezt nagyon nehéz volt megélni, bár pontosan tudom, hogy ez senkinek sem volt könnyű. Olyan szituáció elé állított bennünket az élet, amikor nyilvánvalóan az egészség védelme került előtérbe és mindent újra kellett gondolnom. Újratervezés volt és nem egyszer, hanem többször is. Az egész szezon aztán kettős érzésekkel telt emiatt.

A legjobb hatba kerülést tűztem ki célul, és ha teljesen őszinte akarok lenni, akkor ilyen szempontból csalódott vagyok a végeredmény miatt. Ha viszont azt nézzük, hogy a második évünket teljesítettük a ligában és biztos play-off csapat voltunk, ráadásul hetedikként jutottunk a rájátszásba és a negyeddöntőben a Győrt itthon pár pontos meccsre kényszerítettük, akkor voltak ennek az útnak nagyon jó részei is. Ez a szezon hárommal ért fel tapasztalatban. Sokat tanultam edzőként és emberileg is. Összességében, ha a sérüléseket és a Covid-helyzetet nézem, akkor ez az eredmény a csapatomtól teljesen reális volt. Három kezdőnk kiesett a play-off kezdetére. Ennek ellenére megmutattuk az arcunkat és soha nem adtuk fel. Helyt tudtunk állni, és amit lehetett, azt kihoztunk ebből a nem könnyű szezonból.

Tavaly sokat beszéltünk arról, hogy komoly kihívás lehet számotokra, ha az újonc kiscsapat meglepetéserejének a varázsa elmúlik. Ezt hogy élted meg idén?

Én úgy gondolom, hogy nem múlt el. A lelkesedésünk és a győzni akarásunk továbbra is jellemzett minket. Visszakanyarodhatunk oda, amit az előzőekben beszéltünk. Megmutattuk, hogy nem csak egy évig tudunk play-off csapat lenni és nem csak az újdonság meglepetésereje miatt kerültünk ide, hanem ezt a második évben is bebizonyítottuk. Magunk mögé utasítottunk olyan csapatokat, akiknek az élvonalban sokkal nagyobb tapasztalata van. Ezzel is bizonyítva, hogy tudatos és következetes munka van nálunk.

Fotó: TFSE-MTK

Ennek a munkának komoly visszajelzése volt, hogy a hetedik helyért szinte olyan felállásban mentetek fel, amely egykoron a Piros csoportban vagy az egyetemi bajnokságban szerepelt. Itt az oldalon is végig követtem az akkori szerepléseteket és azokból az időkből sok minden visszaköszönt.

Nekem az egyik legkedvesebb emlék az elmúlt szezonból, éppen azért, amit mondtál. Sokszor megkaptuk azt a kritikát, hogy háromemberes csapat vagyunk és a végére bebizonyítottuk, hogy több játékosra építhetünk és ez a csapat nem ismer lehetetlent. Ezt bizonyítják azok a játékosok, akik korábban egyetemi szinten vagy a Piros csoportban játszottak. Ők is fel tudják venni a kesztyűt és másfél év alatt eljutottak arra a szintre, hogy az A-csoportban számíthatunk rájuk.

Ezt mindenkitől megkérdezem: ennek a Covid-szezonnak van olyan tapasztalata, amit a jövőben tudsz alkalmazni?

Mindent szeretek előre megtervezni és az alapján dolgozni, de ebben az évben erre nem volt mód. Nem akarom ismételni a kollégák gondolatait, de én is a problémamegoldó képességet, az alkalmazkodást a bizonytalan helyzethez és a döntéshozatal gyorsaságát, illetve az újratervezés jelentőségét emelném ki. Elsősorban azt, hogy mennyire tud váltani egy-egy szakmai stáb az “A” tervről a “B” tervre. Ebben úgy érzem, hogy én is léptem előre.

Ha egészében nézzük az emberi oldalát, akkor pedig azt tudom mondani, hogy nagyon nagy veszteségünk volt a járvány alatt és ez rávilágított arra, hogy megtanuljuk mi a fontos az életben és azt értékelni is tudjuk.

Nagyon várjuk már, hogy magunk mögött tudhassuk ezt a járványt és a nézők visszatérhessenek a lelátókra. Nélkülük nem az igazi a játék, nagyon hiányoztak a pálya mellől.

Fotó: TFSE-MTK

Innen merre tovább építkezésben? Ebben a nagyon kiegyenlített mezőnyben, miben tudtok fejlődni, amivel helyezéseket lehet előrébb lépni?

Nézve az eddigi teljesítményünket, a támadással nem volt nagy problémánk az elmúlt két évadban. Amiben viszont mindenképpen előre kell lépni, az a védekezés. Szeretnénk azt az arculatát megtartani a csapatnak a jövőben, amiben három légiós szerepel és mellettük TF-s hallgatók is lehetőséget kapnak. Ezzel kicsit áttérnénk a szakmai célok felé. Mivel mindenképpen egy jobban védekező csapatot szeretnénk látni a klubnál októbertől, így az új igazolások terén is olyan karaktereket kerestünk, akik ezt lehetővé teszik. A kerethirdetésünk május 31-én lesz. Rengeteg feladat áll előttünk és izgalmas időszak következik, de a célokon nem változtatnánk. Szeretnénk a rájátszásba kerülni.

Amit most elmondtál, az arra reagál, hogy ezzel a támadó-orientáltabb játékkal elértétek a maximumot? Ennél a 6-8. helynél ezzel a koncepcióval nincs feljebb?

Igen, ha egy támadó-orientált csapatról beszélünk, akkor nagyjából mondhatjuk ezt. Az előrelépéshez változtatni kell a védekezésünkön és nyáron ennek kialakításán is fogunk dolgozni a klubnál. Változik a stábunk összetétele, Hegedűs Péter a Cegléd vezetőedzőjeként folytatja és neki ezúton is sok sikert kívánok. Szakmai vezetőnk Dr. Sterbenz Tamás jegyezte meg, hogy nem csak játékosokat, mint például Bernáth Réka, de edzőket is adunk a magyar kosárlabdának.

Már említettem korábban, hogy május 31-én lesz a kerethirdetés. Még soha nem álltunk ilyen jól a csapatépítéssel korábban. Ha belegondolok, hogy az első évben augusztusra álltunk össze, tavaly is a nyár közepére, akkor ilyen szempontból is erősödik a hátterünk, ami szintén segíti az előrelépést. Célunk az, hogy amikor 2022-re felépül az új 2500 fős csarnokunk, ami majd a Testnevelési Egyetem Campusán lesz, akkor arra Európa Kupás csapatunk legyen.

Szépen építkezünk, de nem szeretnénk sietni és túlzottan hamar megugrani akadályokat. Ebben benne van a hibázás lehetősége, amiből tanulni kell. Megnyugtató a vezetőség részéről, hogy nincsen nyomás rajtunk. Egy koncepció van, ami mellett haladunk. Vannak olyan klubok, akik az utánpótlásra alapoznak, mint a Vasas vagy a Csata, mi pedig az egyetemistákra és nekik próbálunk perspektívát kínálni. Réka jó példa erre és remélem, hogy hozzá hasonlóan tudunk még értékes játékosokat adni a magyar kosárlabdasportnak.

Fotó: TFSE-MTK

Magyarországon az egyetemi kosárlabdázás beemelése a profik mellé egy óriási kihívás, hiszen teljesen mások a tradíciók. Hogy látod, kezd egy kicsit beépülni a fiatal sportolóknál a köztudatba ez a lehetőség?

Én úgy látom, hogy igen. Amikor elkezdtük az építkezést, akkor azt a célt tűztük ki, hogy legyünk egy szimpatikus csapat, amely a gimnazistáknak egy jó célpont lehet. Ha szeretnének egyetemre járni és mellette magas szinten sportolni, akkor ehhez biztosítsuk az utat. Szakmai vezetőnknek, Dr. Sterbenz Tamásnak ez abszolút szívügye, hogy a sportolóknak legyen versenyképes diplomája és a sport után el tudjanak helyezkedni. Ez sokaknak szimpatikus, részsikereket már elértünk és szeretnénk ezt tovább erősíteni.

Szeretnénk a feltörekvő játékosoknak lehetőséget adni, rájuk építeni. Azért van a három profink, hogy tőlük tudjanak tanulni a fiatalok., Például a csapatkapitányunk Chanise Jenkins, amolyan mentor szerepet vett fel. Az új érkezőktől is ezt fogjuk elvárni. A következő évek kereténél a TF-s hallgatók megtartása mellett kemény munkabírású, sikerre éhes, motivált játékosok behozása a cél. Nem rendelkezem még nagy tapasztalattal az A-csoportból, de úgy veszem észre, hogy egyre erősebb a mezőny és évről évre nehezebb bejutni a legjobb nyolcba. Már a tabella utolsó helyezettjéhez sem lehet a biztos győzelem tudatában utazni, de ezeken a célokon és hangsúlyokon az erősödő mezőnyben sem kívánunk változtatni.

Zárásul nézzük a távlatibb képet. Meddig lehet ezeket a kereteket feszegetni és mikor jöhet el a pillanat, hogy több profit kell behozni?

Ezt Sterbenz Tamás biztos, hogy jobban meg tudná válaszolni. Úgy látom, hogy jelenleg kell ehhez egy elhivatottság. Szükség van egy érzelmi kötődésre és elhivatottságra azon szakmai irány mellett, amit elmondtam az előzőekben. Nem tudom, hogy adott esetben több profi bevonására mikor kerül sor, egyáltalán sor kerül-e. Nyilván, ha az Európa Kupás céljaink megvalósulnak, az például egy komoly döntési helyzet lesz az erősítések terén. Az ilyen klubstratégiai döntések meghozatala viszont nem az én tisztem.

Ami számomra a legfontosabb, hogy a vezetőség mindenben támogat, és amire szükségünk van, azt előteremtik. A hangsúly azon van, hogy egy szerethető közösség legyünk. Nem a külsőségek számítanak, hogy milyen csarnokunk, milyen öltözőnk van, hanem az, hogy szívvel, lélekkel tesszük a dolgunkat. Remélem, hogy ezt a mentalitást végig meg tudjuk őrizni. Nem szeretnénk ilyen téren elmenni egy másik irányba, de szeretnénk több tapasztalatot gyűjteni és ebben a következő lépés, hogy nemzetközi porodon megmérettessük magunkat.

Hirdetés