Hirdetés
Archivum

Visszatekintés a ZTE NKK szezonjára – Gáspár Dáviddal beszélgettünk:

:

Hirdetés

A ZTE NKK a bajnokságban harmadik, a Magyar Kupában negyedik helyen zárt a 2018/2019-es szezonban. Gáspár Dávid vezetõedzõt kértük arra, hogy értékelje lapunknak az elmúlt évad történéseit.
 

Fotó: Katona Tibor - Facebook.com/zalaikosar.hu

Fotó: Katona Tibor – Facebook.com/zalaikosar.hu

Az elõzetes várakozásokat felülmúlva mindkét hazai sorozatban a legjobb négy közé jutott a ZTE NKK, mely fennállása során másodszor a bajnokságban bronzérmet szerzett. Beszélgetésünket így rögtön azzal a felvétéssel kezdtük, hogy a ZTE a maximumot érte el idén. „Valóban, ennél többet nem hinném, hogy kihozhattunk volna. Egy kicsikét talán a realitás talaján mozogva azt gondolom, hogy túl is teljesítettük a szezont. Fõleg, ha az év elején egymás mellé raktuk volna a csapatokat, akkor nem sokan tettek volna minket a harmadik helyre.” – fogalmazott lapunknak adott évértékelõ nyilatkozatában Gáspár Dávid, akit arról kérdeztünk, hogy a korábbi évekhez képest miben sikerült elõrelépni a csapatnál.

„Mélyebb lett a rotációnk. Több játékost tudtam használni. Olyan játékosok is csatlakoztak a csapathoz, akik több csatát megéltek, például Horti Dóra vagy Evanthia Maltsi. Kritikus helyzetekben, fontos mérkõzéseken a rutinjukra tudtunk támaszkodni. Alapvetõen pedig ugyanúgy megmaradt az a csapategység, az a kollektív védekezés, ami jellemzett minket korábban. Azt gondolom, hogy a támadójátékunk viszont összetettebb és eredményesebb lett.”

Evanthia Maltsi szerzõdtetése a téli idõszakban némileg váratlanul érkezett, hiszen a klasszis görög játékos pályafutása korábbi szakaszában nagyobb klubokban, nagyobb célokért küzdött. Az érkezése azonban nem ment az egység rovására, sõt ahogy Gáspár Dávid kiemelte, kifejezetten sokat tudott segíteni a pályán és azon kívül is. „Abszolút profiként viselkedett, közlekedett köztünk és abszolút emberként. Nagyon sokat segített a fiataloknak, sokat segített nekem a csapategység tovább formálásában. Nem romboló hatással volt, hanem építõ, konstruktív meglátásai és gondolatai voltak.” – fogalmazott a ZTE szakvezetõje.

Nagy fordulatokat tartogatott az évad. Gáspár Dávidtól így azt kértük, hogy emelje ki, szerinte melyek voltak a csapatánál a döntõ momentumok. „Minden szezonban, minden csapat életében vannak hullámhegyek és völgyek. Amikor bekerültünk a PEAC-tól elszenvedett hazai és a Csatával szembeni idegenbeli vereséggel egy völgybe, akkor az volt a kérdés, hogy mennyi ideig maradunk ott, milyen gyorsan tudunk ezen változtatni.”- felelte a ZTE mestere, majd így folytatta:

„Talán a fordulópontot a PEAC elleni idegenbeli rájátszás-mérkõzés hozta el. Addig én azt gondolom, hogy szenvedtünk. Szépen, apró lépésekkel már jöttünk kifelé. Már lehetett érezni a PEAC elleni hazai és az idegenbeli Vasas elleni meccsen is. Már voltak még egyértelmûbb jelei az utolsó alapszakasz mérkõzésen Sopronban, ahol szerintem három negyeden át szépen helyt tudtunk állni. Tudni kell, hogy egy ilyen folyamat nem egyik napról a másikra következik be. A fokozatokat igyekeztem elsõsorban érzékeltetni.”

Több területen is változtatni kellett, de ezeket tavaszra sikeresen meglépte a ZTE. „Védekezésben, támadásban egyértelmûen hatékonyabbá kellett tennünk a csapatot. Ezeket átbeszéltük, többször levideóztuk. Új gyakorlatokat, drilleket hoztunk a rendszerbe. Mindenkinek a pozitív hozzáállása kellett, hogy ez összejöjjön.” – mondta Gáspár Dávid a szezon végére bekövetkezett eredményességi fordulatról.

A ZTE-nél az idei évadban kiváló összhangot lehetett megfigyelni a hazai és a külföldi játékosok szerepeltetése között. Gáspár Dávid elmondta lapunknak, hogy ez tudatos koncepció volt.

„Minden játékosnak meg kell adni a hozzájárulást, mert ezek nélkül nem fogja magáénak érezni az egészet. Az, hogy most ez milyen feladatkört, milyen szerepet jelent, az nyilván a képességeikhez, tudásukhoz mérten lett kialakítva. Fontos amiatt is, mert hosszú a szezon, bármikor jöhet egy sérülés, bármikor jöhet egy olyan hullámvölgy, amikor szükséges, hogy elõlépjenek olyan játékosok is, akikrõl alapvetõen nem is gondolnánk, hogy tudnak kiemelkedõen jó teljesítményt letenni az asztalra. Próbáltam ezeknek a játékosoknak is lehetõséget adni, tûzben tartani. Azt gondolom, hogy az eredmény azt mutatja: sikeres volt. Biztos voltak olyan periódusok, amikor egy-egy játékos hiányt érzett a percek kapcsán. Mindig, minden pillanatban ezért nem lehet kielégíteni ezeket az igényeket. Nem is feltétlen szükséges, hiszen profi sportról beszélünk és az eredmények alapján ítélnek meg minket.” – zárta beszélgetésünket a ZTE NKK vezetõedzõje.

Hirdetés