Hirdetés
Magyarország

Visszatekintés az Atomerőmű KSC Szekszárd Magyar Kupa szereplésére – Zseljkó Djokicsot kérdeztük:

:

Hirdetés

Az Atomerőmű KSC Szekszárd bronzérmet szerzett a 2021-es Killik László Női K&H Magyar Kupán. Zseljkó Djokics vezetőedzőt kértük, hogy foglalja össze hosszabban a gondolatait a nyolcas döntővel kapcsolatban.

“Azzal kezdeném, amivel a vasárnapi mérkőzés után. Nagy öröm, hogy sikerült megrendezni a kupát. Mindenképpen szeretnék gratulálni a szövetségnek és a BEAC-nál dolgozóknak, akik segítettek a lebonyolításban. Speciális volt az elmúlt hét, nem olyan, mint egy klasszikus kupa, amikor szállodában lakunk és három nap alatt három meccset játszunk. Most utaztunk, a mérkőzések között volt, hogy edzést tartottunk, figyelni kellett a regenerációra. Ebből a szempontból nem volt meg az a klasszikus kupa érzés, mint korábban. Általánosságban elmondható, hogy nagyon sok egylabdás meccs alakult ki, egyedül a Sopron verte meg az ellenfeleit nagyobb különbséggel. Emiatt ugyanolyan dicséret illeti a játékvezetőket, mert az ilyeneket nem könnyű fújni. Sokszor videóbíró segítségére is szükség volt és nagyon jól döntöttek ezekben a helyzetben. Európai színvonalon működtek közre a mérkőzéseken.

Mi az első napon játszottunk egy hosszabbításos mérkőzést a TF ellen. A Sopron ágán szerepeltünk, így velük találkoztunk az elődöntőben. Ezt úgy tudnám megfogalmazni, hogy egy nap, egy meccs, egy esély. Szerintem Magyarországon mi vagyunk azok, akik olyan helyzetben, ha a soproniaknak rossz napjuk van és mi kihozzuk magunkból a maximumot, akkor legyőzhetjük őket. Ellenünk 30 percet töltöttek a pályán a kulcsjátékosaik, míg minden más csapat ellen 20 perceket. Rögtön az első negyedben, amikor 80%-al dobtak 33 pontot, érződött, hogy ez nekik nem lesz egy rossz meccs és nem ez az a nap, amikor meg tudjuk őket verni. Harcoltunk végig és utána a bronzéremért játszhattunk, amit meg is szereztünk. Őszintén szólva én korábban mindig úgy voltam vele, hogy a bronzmeccset nem kellene lejátszani, mert egy kupában csak a végső győztes számít. Ettől függetlenül örültem neki, hogy érmet szereztünk. Nekem korábban nem volt bronzérmem a kupából, de itt Szekszárdon fontosnak tartom, hogy ezt megszerezzük. Amióta itt vagyok, nagyokat léptünk előre, akár teljes lépcsőfokokat átugrottunk, nyertük kupát, játszottunk döntőket, de a bronzérem hiányzott. Fontos, hogy ezt a lépcsőfokot is megéljük. Fáradtak voltak lányok, a PEAC extra formában játszott, de így is sikerült nyerni.

Most kanyarodnék vissza az első meccsünkre, amit a TF ellen játszottunk. Három légióssal érkeztünk a kupára. Maja Skoric még mindig nem játszhatott, aki az egyik kulcsemberünk. Neki nem csak a játéka a fontos, de emberként is az egyik meghatározó karaktere a csapatnak. Végig ott volt a velünk a helyszínen, mert ha nem is játszik, akkor is a személyiségével sokat tud segíteni. Szabó Fanni három hete nem edzhetett. Próbáltuk játszatni a TF ellen, de másnap már jelezte, hogy újra nagy fájdalmai vannak a talpában. Jelenleg nem teljes a keretünk, ha az lenne, akkor beszélhetnénk azokról az elvárásokról, amiket a szezon elején megfogalmaztunk. Így hiányosan nem vagyunk annyival erősebbek a közvetlen ellenfeleinknél. Ez most is látszódott, nagyon kiegyenlített a mezőny. Három külföldivel játszott a TF is és nagyon jó magyarjaik vannak, mint Bernáth Réka vagy Katona Szidónia. Kihozták magukból a maximumot és sokáig úgy nézett ki, hogy nyerni fognak. A csapat karakterét mutatja, hogy felálltunk és hosszabbítás után továbbjutottunk. Azzal, hogy nincs Maja Skoric és Szabó Fanni, külső poszton beszűköltek a lehetőségeink. A Magyar Kupát arra is igyekeztem felhasználni, hogy Gereben Livit játékba hozzam. Az első két meccsen 30-30 percet játszott, a visszatérése után most először kapott ilyen terhelést.

A TF elleni győzelmünk azt jelentette, hogy még két mérkőzésünk van és az éremért játszhatunk. A Sopron ellen, ahogy mondtam is korábban, az első negyedben megmutatkozott, hogy ez nem az a meccs lesz. A bronzmeccsen pedig fáradtan játszottunk, de volt tartásunk és szívünk. Szerintem végig kontrolláltuk a játékot. A harmadik negyedben visszaesett az energiánk, Zele Dorina kellemetlen sérülése kicsit megzavarta a csapatot. Ő egy nagyon kemény és jó karakterű lány. A legszebb az egészben, hogy amikor visszatért, az volt annak a mérkőzésnek a kulcspillanata.”

Fotó: Girgász Péter

Az Európa Kupa rájátszásig hátralévő feladatokról: 

“Szeretném, hogy újra teljes kerettel dolgozzunk. Maja Skoric közel áll a felépüléshez, Szabó Fannit is más gyógymóddal kezeljük, kapni fog specifikus injekciót és remélem, hogy ő is tud edzeni, illetve játszani. Hétfőn és kedden szabadnapot kapott a csapat. Szerdán kezdtük újra a munkát és jövő szombatig 10 napunk van, hogy felkészüljünk. Közben a PINKK és a BEAC ellen két bajnokit játszunk, amikre szintén felkészülésként tekintünk. Szeretném, hogy jó edzésmunkát végezzünk, mert az egyértelműen látszódott, ha a csapat egészséges és jól sikerültek az edzések, akkor szépen játszottunk utána. Nagyon hiszek ebben most is.

Próbálunk pontosítani a védekezésen. A szezon közben kevesebbet lehet gyakorolni, nekünk pedig sok olyan játékosunk van, akik korábban nem dolgoztak ebben a rendszerben. Sokszor próbáltunk meccseken is változtatni, gyakorolni, de nem volt idő ezeken csiszolni. Remélem, hogy erre most sor kerül. Nagyon extra lenne a magyar kosárlabdának, ha a következő tornát is sikerrel vennénk és bejutnánk a Final Four-ba. Kis klub, kis város vagyunk, mely az út elején jár és ebben egy nagyon fontos lépés lenne a továbbjutás. Az edzésmunka mellett feltérképezzük a francia Hainaut csapatát, megpróbáljuk kialakítani a megfelelő taktikát és azt begyakorolni. Jövő vasárnap pedig útra kelünk Kayseri felé.”

DeWanna Bonner érkezéséről:

“Elsősorban meg kell nézni, hogy milyen egészségi és fizikális állapotban van. Nyár óta nem játszott hosszabban, a Ramlával két Európa Kupa meccset teljesített a januári buborékban, de ott újra rásérült arra, ami tavaly nyáron is hátráltatta. Ekkor már megvolt közöttünk a megállapodás, de megnehezítette a helyzetet, hogy felmerült a műtét lehetősége. Végül nem volt műtét, hathetes rehabilitációt írtak elő számára, ami most fog véget érni és ezért csak most tud jönni. Vasárnap érkezik és hétfőn csatlakozna, de meg kell várni az orvosi vizsgálatok, felmérések eredményét. Én hiszek abban, annyira jó játékos, hogy már a jelenlétével szintet tud emelni a csapatunkon.

Ritkán fordul meg ilyen kaliberű játékos Magyarországon. Óriási lehetőség, hogy a fiatal magyar játékosaink, mint Studer Ágnes, Gereben Lívia vagy Miklós Melinda, illetve természetesen mindenki más, tud vele edzeni. Egy hasonlattal élve, ez női kosárlabdában olyan lehetőség, mint a férfiaknál LeBron James-szel dolgozni. Egy ilyen kaliberű sportoló olyan profi minden téren, hogy vele akárcsak egy hetet eltölteni, hatalmas élmény és tapasztalat. Én DeWanna Bonner érkezésének elsősorban ezért örülök. Annak ellenére, hogy nincs tökéletes formában, azért döntöttünk mellette a klubnál, mert óriási lehetőséget tudunk ezzel adni a fiataloknak. Ez a kulcsa az ő szerepének nálunk.”

Hirdetés