Hirdetés
Európa

Visszatekintés az Európa-bajnokság negyeddöntőire:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Szerdán rendezték a 2021-es női kosárlabda Európa-bajnokság negyeddöntőit. Fehéroroszország, Franciaország, Szerbia és Belgium vívta ki a továbbjutást. Rövid statisztikai visszatekintés.

Maryia Papova és Anastasiya Verameyenka

A fehérorosz válogatott két magas játékosa dominált a negyeddöntőben, amikor 58-46-ra verték Svédországot. Maryia Papova  statisztikai lapján 18 pont, 11 lepattanó, míg Anastasiya Verameyenkáén 16 pont és 10 lepattanó szerepel. Csapatuk 58 pontjából 34-et szereztek ők ketten és a 20-ból 11 mezőnykosarat jegyeztek. A 41 lepattanóból pedig 20 kettőjükhöz fűződik.

Hat mezőnykosár

A svéd válogatottnak a Fehéroroszország elleni negyeddöntőben az első félidőben a 37 mezőnykísérletéből mindössze 6 talált utat a gyűrűbe. Az első 20 percben jegyzett 14 pont után nem volt visszaút a csapatuk számára. Bár a második félidőben már 27-ből 11 kísérlet sikeres lett a játékosaiktól. Sőt, a kisemberek által gyűjtött támadólepattanóknak köszönhetően megnyerték a lepattanócsatát, de nem mutatkozott esélyük szoros meccsre.

11 játékos, 23 gólpassz és négyen 10 pont felett

Franciaország 80-67-re győzte le Bosznia-Hercegovinát. A francia csapatban továbbra is kiválóan oszlanak meg a terhek, a mezőny legjobb szerkezetű és legmélyebb keretével versenyeznek. A negyeddöntőben 11 játékos lépett pályára és mindössze Sandrine Gruda zárt 25 perc felett. Tíz pontszerzőjük lett, akik közül négyen jutottak 10 egység fölé. A 31 mezőnykosarat 23 gólpassz előzte meg.

Jonquel Jones

A bosnyák csapatnak Marica Gajic nélkül kellett pályára lépnie. Jonquel Jones mindent kiadott magából. Az Európa-bajnokságok történetében rekordot állított fel a 29 pont, 24 lepattanós dupla-duplájával. A 22 mezőnykísérletéből 10 bizonyult sikeresnek és mind a hét büntetőjét értékesítette. Gajic hiányában érezhetően felborult a bosnyák csapat játéka és ezúttal nem érkezett olyan segítség, mint a nyolcaddöntőben Horvátország ellen.

Fotó: FIBA.Basketball

Emma Meesseman

Belgium 85-83-ra győzte le Oroszországot. Ha a bosnyákok kapcsán egy játékos teljesítményéből indultunk ki, akkor ezt a belgák esetében is meg kell tenni. Meesseman 33 pontot ért el (16/25 – 64%), 11 lepattanót jegyzett és 4 gólpasszal segítette társait. A teljesítmény-indexe 40-es lett. A belgák kapcsán sokszor előkerült, hogy  Meesseman mellett maradtak tartalékok a csapatban. Ezúttal Kim Mestdagh (19 pont) és Kyara Linskens (13 pont) lépett fel vezérré. Mind a ketten 66.7%-os mezőnymutatót szállítottak. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy a padról összességében ismét csak 5 pont érkezett.

17 eladott labda

Oroszország minimális különbséggel maradt alul a belgák elleni negyeddöntőben. Maria Vadeeva személyében náluk is volt extraklasszis produkció. Mellé Nina Glonti, Anastasiia Shilova, Kseniia Levchenko és Raisa Musina személyében több fellépő játékos lett. Ugyanakkor 17 eladott labdájuk volt és ezek után 20 pontot értek el a belgák. Hiába dobtak közel 60%-al mezőnyből és 52%-al a triplákat, nem volt elég a sikerhez ennyi hiba mellett.

Szerbia – Spanyolország

Vannak mérkőzések, amikor nem feltétlenül érdemes statisztikai adatokban gondolkozni. Ez ilyen csata volt, hatalmas érzelmekkel, annál is nagyobb küzdelemmel. Valamivel Szerbia tudott több kiemelkedő teljesítményt felvonultatni. Sonja Vasic zseniálisan játszott a 19 pontjával, 9 lepattanójával és azzal, ahogy vezérként segítette csapatát. Érkezett váratlan extra Nevena Jovanovic-tól és Yvonne Anderson is szerb válogatottbeli legjobbját hozta. A spanyoloknál ezek a pluszok elmaradtak. Lucas Mondelo kiemelte a szerbek kemény védekezését és némi kritikát is megfogalmazott azzal kapcsolatban, hogy volt egy 19 perces szakasz amikor mindössze két faultot fújtak a riválisukra. A végjátékban a lepattanózást hozta fel a spanyol szövetségi kapitány, de dicséretre is futotta tőle. Arra vonatkozóan, hogy a fiatalok jól szálltak be.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés