Hirdetés
Archivum

Visszatekintés az Európai Egyetemi Játékokra – Magyar Biankával beszélgettünk:

:

Hirdetés

A hétvégén zárult Coimbrában az Európai Egyetemi Játékok, ahol a nõi kosárlabda tornán a TFSE a 9. helyet szerezte meg. A csapat vezetõedzõjével Magyar Biankával tekintettünk vissza az eseményre.

Fotó: Práczki Péter


Írta: Nagy Norbert

A TFSE két bombaerõs rivális ellen kezdett a csoportkörben. Az elsõ mérkõzésen Romániából a Pitesti Egyetem csapata volt az ellenfél. Náluk szerepelt a torna legeredményesebb játékosa, az elmúlt évadban a Zalaegerszeget erõsítõ Elisabeth Pavel. A TFSE játékosai nagyot küzdve mindent kiadtak magukból, sikerült megszorongatni a jóval rutinosabb ellenfelet.

„Tudtuk, hogy a román csapat nagyon kemény lesz. Ott játszott a Zalaegerszeg kezdõ centere Elisabeth Pavel, aki nekünk is 28 pontot dobott. Nem igazán tudtuk semlegesíteni, ennek ellenére a végén kezünkben volt a meccs.” – kezdte visszatekintését Magyar Bianka, a TFSE vezetõedzõje. „Szerintem kijöttek azok a tényezõk, hogy náluk 2-3 olyan játékos szerepelt, akik élvonalban játszanak. Nálunk ilyen nincs, hiszen mi egy amatõr csapat vagyunk. Bár vezettünk 10 pont felett, de a végén kaptunk három darab hárompontost és aztán négy ponttal alulmaradtunk.” – összegzett a szakvezetõ, mielõtt rátért volna a Bécsi Egyetem elleni összecsapásra. A második napon ugyanis a késõbbi gyõztes várt a mieinkre. Az osztrákoknál a ZTE irányítója Sigi Koizar, illetve az egykoron Gyõrben is megforduló Takács Kata is helyet kapott a keretben.

„Második napon játszottunk az osztrákokkal, õket elõzetesen nem ismertük. Tavaly nem szerepeltek az Európa-bajnokságon, ilyen szempontból egy új csapat voltak a mezõnyben. Megnéztük elõzõ nap a mérkõzésüket. Akkor már láttuk, hogy még keményebb ellenfelek lehetnek, mint a románok. Ez be is igazolódott. Náluk az irányító aktív profi játékos, Sigi Koizar szintén Zalaegerszegen szerepel. Mi már teljesen szétestünk arra a meccsre, hamar 20 pontos különbség alakult ki és végig futottunk az eredmény után. Így nem jutottunk be a nyolc közé, amit nagyon sajnálunk.” – idézte fel Magyar Bianka a 60-38-as vereséget hozó találkozót.

A TFSE tartását dicséri, hogy az elsõ két vereség után nagyon szépen rendezte sorait a csapat. A csoportkör utolsó fordulójában 72-56-ra sikerült legyõzni a Portói Egyetem gárdáját, ami lendületet adott a 9-16. helyért zajló csatározásokra. A folytatásban pedig már nyolc fõre fogyatkozva elõbb 72-48-ra a Vilniusi Egyetemet, majd 91-47-re a Marburgi Egyetemet múlta felül a TFSE. Ezzel az elõkelõ 9. helyen végeztek a lányok.

„Miután nem sikerült a nyolc közé jutni, nem volt más a cél, mint szerettük volna megszerezni a 9. helyet. A Portói Egyetem csapatát sikerült legyõzni a harmadik csoportmeccsen. Miután kizárták az egyik játékosuk életkorával trükközõ szerbeket, így rögtön a 9-12. helyért folytathattuk. Az Egyetemi Játékokon 30 év a korhatár és õk egy 31 éves játékost is neveztek. Egy litván csapat volt az ellenfél, akiket magabiztosan vertünk. Az utolsó napon pedig egy német egyetem csapata várt ránk és ott is 30-40 pontos fölényes gyõzelmet arattunk.” – összegzett Magyar Bianka.

Beszélgetésünk során adódott a kérdés, hogy milyen tanulságokkal szolgált a torna, amely a korábbi évekhez képest egyértelmûen szintet lépett. „Van bennem egy kis hiányérzet olyan szempontból, hogy szerettünk volna a nyolc közé jutni. Ugyanakkor évrõl évre erõsödik az európai egyetemi mezõny. Egyre több csapat elsõ osztályban szereplõ játékosokkal áll fel. Lehet, nekünk is el kell gondolkoznunk azon, hogy akár több A-csoportos rutinnal rendelkezõ játékossal kellene kiutaznunk és akkor eredményesség szempontjából több esély lenne. Ettõl függetlenül úgy érzem, hogy még így is be tudtunk volna jutni a nyolc közé, ha a román meccsen több szerencsénk van. Legközelebb, ha mi nyerjük a MEFOB-ot és elindulhatunk, akkor szeretnénk a nyolc közé jutni. Az utolsó meccseket fölényesen nyertük. Úgy gondolom, hogy a mezõny egy részénél tudunk jobbak lenni.” – jelentette ki Magyar Bianka, majd hozzátette: az elõbb említett rutin hiánya elsõsorban a szoros végjátékokban mutatkozik meg egy nemzetközi tornán.

„Sokat kell tanulnunk azt, hogy ha a szoros végjátékos meccseken kezünkben van a vezetés és jön fel az ellenfél, akkor lélektanilag sokkal erõsebbnek, magabiztosabbnak kell lennünk. Nincs még olyan meghatározó játékosunk, aki ilyenkor vállára veszi a csapatot és belehajszolja a gyõzelembe. Ha 20-30 pontos vezetésünk van, akkor jól megy a játék, de ha szorosabb meccs alakul ki, akkor meg kell találnunk azt, aki ilyenkor vezérré lép elõ. Védekezésben pedig sokkal keményebbnek kell lennünk, ha fel akarjuk venni a versenyt olyan erõsségû ellenfelekkel, mint a román vagy az osztrák csapat volt.” – értékelt a TFSE vezetõedzõje.

Végül a következõ szezonra vonatkozó tervekrõl is kérdeztük Magyar Biankát: „A következõ szezonban ugyanígy indulunk a B-csoportban és az Egyetemi Bajnokságban. A két csapat nálunk ugyanaz, hiszen olyan koncepció mellett dolgozunk, hogy nem igazolunk játékosokat. Aki a TF-re jelentkezik, õket próbáljuk összegyûjteni és versenyeztetni. Varga Barbara kivételével csak TF-s hallgatókból áll az NB1/B-s csapatunk is. Jövõre annyi változás lesz, hogy érkezik hozzánk Vörösházi Jázmin. Õ sikeresen felvételt nyert, távozónk viszont nem lesz. Az NB1/B-ben célunk a tavalyi hatodik helynél elõrébb végezni, a legjobb négybe szeretnénk bejutni. A MEFOB-on pedig megvédenénk a címünket.”

Hirdetés