Hirdetés
Archivum

Visszatekintés az EYOF küzdelmeire – nagyinterjú Igor Skocovskival:

:

Hirdetés

A magyar válogatott remek teljesítménnyel ezüstérmet szerzett a 2019-es bakui EYOF leány kosárlabda tornáján. Igor Skocovski vezetõedzõt kértük arra, hogy tekintsen vissza az elmúlt hét történéseire.

Fotó: MOB/Szalmás Péter

Fotó: MOB/Szalmás Péter

A beszélgetésünk elején azzal a felvetéssel fordultunk Igor Skocovski-hoz, hogy az eredményeket tekintve minden elõzetes várakozást felülmúlt a magyar válogatott. „Szerintem is egy remek tornát játszottunk. Az összes meccset figyelembe véve kiváló eredményt értünk el, amire õszintén büszkék vagyunk.” – kezdte visszatekintését a szakvezetõ, aki hozzátette, hogy eredménykényszer nélkül elsõsorban a korosztályos Európa-bajnokságra történõ felkészülés jegyében léptek pályára.

„Mi nem azzal a céllal mentünk ki, hogy mindenképpen döntõbe kell kerülnünk vagy valamilyen konkrét eredményt el kell érnünk. Másik irányból közelítettünk. Az volt a cél, hogy megint kipróbáljunk játékosokat és azokat a játékelemeket, amelyek esetében még több gyakorlásra van szükség. Emellett szerettük volna megnézni, hogy a csapat miként mûködik egy ilyen sorozatterheléses helyzetben. A csoportmérkõzéseket tekintve elmondható, hogy az elsõ meccsen nagyon szépen kijött, amit elterveztünk. A másodikon nem volt meg az a ritmus, ami kellett volna. A harmadikon megint jó játékot mutattunk.”

Arra is rákérdeztünk, hogy melyek volt azok a konkrét játékelemek, amire a szakmai stáb elõzetesen felhívta a figyelmet. „Ezen a tornán próbáltuk az eladott labdák számát csökkenti, mert ideáig ebben nem jó irányba mûködött a csapat.” – válaszolta Igor Skocovski. „Igyekeztünk támadásban agresszívebbek lenni, jobban támadni az ellenfelet, a gyûrût. Úgy érzem emellett, hogy a csapatban 2-3 játékos mûködése szintén elõrébb lépett, ami nagyon fontos.”

Fotó: MOB/Szalmás Péter

Fotó: MOB/Szalmás Péter

A pénteki elõdöntõben Oroszország volt a rivális, ahol kiemelkedõen sikerült az elsõ félidõ. Az ellenfél felzárkózása ellenére pedig a szoros végjátékból gyõztesen jöttek ki a magyar lányok. „Tudtuk, hogy az oroszok vereség nélkül jutottak az elõdöntõbe. A csoportjukban a késõbbi gyõztes franciákat is megverték. Erõs együttes, fizikális kosárlabdát játszanak. Nekünk ismét az volt a cél, hogy megnézzük a csapatot egy ilyen agresszív, fizikálisan nehéz meccsre miként reagál.” – mondta válogatottunk szakvezetõje, majd így folytatta:

„A stábbal úgy felkészültünk taktikailag, mint egy Eb-mérkõzésre és ezt a játékosoknak is igyekeztünk átadni. Így is érkeztünk az elsõ félidõbe, amiben remekül mûködtek azok a feladatok, amiket elõtte a délelõtti edzésen kipróbáltunk. Mondhatjuk, hogy ez nagy elõnyt adott és ennek köszönhetõen alakíthattuk ki a félidõre a 20 pontos vezetést. A második félidõ nagyon nehéz volt. Tudtuk, hogy az oroszok mindent megtesznek azért, hogy visszajöjjenek a meccsbe. Egy kicsit összezavarodtunk támadásban és kimaradtak a helyzeteink. A másik oldalon az oroszok a hárompontosokat kiválóan dobták és ezzel felzárkóztak. Infarktusos lett a végjáték, de amikor a legfontosabb volt, a büntetõk bementek és ez adta a pluszt, amivel tudtunk nyerni.” – idézte fel a sokáig emlékezetes mérkõzést Igor Skocovski.

Fotó: MOB/Szalmás Péter

A döntõben két játékos hiányában is sikerült a bombaerõs francia csapattal egy végig nyílt meccset játszani. A finálét válogatottunk szakvezetõje így idézte fel: „Krasovec Lilire és Rakita Lilire sérülés miatt nem számíthattunk a döntõben. Nehéz volt a rotáció nélkülünk, de megtettünk mindent, hogy megfelelõen felkészüljünk. Az elsõ félidõben tartottuk a lépést, fizikálisan és mentálisan is ott volt a csapat. Szerintem a legjobb mutató, hogy már az elsõ félidõben 15 eladott labdájuk lett a franciáknak.” – mondta Igor Skocovski, aki külön is kitért az extra harmadik etapra.

„A harmadik negyedre próbáltuk frissíteni a csapatot, fizikálisan és taktikai értelemben is. Ez érzésem szerint remekül sikerült, hiszen ekkor 13 ponttal megvertük a franciákat. A negyedik negyedben próbáltuk tartani a különbséget, de ez nem sikerült. Az eladott labdák után könnyû pontokat kaptunk. Jó dobószázalékkal a franciák visszajöttek a meccsbe és a vezetést is átvették. Az utolsó percben már nem tudtunk fordítani és 5 ponttal kikaptunk. Sajnálom, hogy ez lett a vége, de nem kell szomorúnak lennünk. Ez a csapat megmutatta, hogy bárkinek egyenrangú ellenfele tud lenni. Én úgy gondolom, hogy sokat fejlõdtünk és egy remek eredményt értünk el.”

A magyar csapat legközelebb a szkopjei Európai-bajnokságon szerepel. A válogatott program augusztus elején folytatódik. Bízzunk benne, hogy a sérültjeink is felépülnek és rendelkezésre tudnak állni. „Krasovec Lili sérülése nem súlyos. Szerintem, ha holnap folytatni kellene az edzéseket, már ott lenne a csapattal. Rakita Lili részleges bokaszalag-szakadást szenvedett. Várjuk az eredményeket és folyamatosan figyeljük, hogyan alakul majd az állapota. Reméljük, hogy vissza fog jönni a felkészülésre, ami augusztus 4-én Székesfehérváron folytatódik.” – zárta beszélgetésünket Igor Skocovski.

Hirdetés